Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De familie Brueghel in Rome

Vanaf vandaag is Vermeer niet meer de enige noorderling die de Eeuwige Stad laat kennismaken met zijn schilderkunst. In een van mijn favoriete musea, het Chiostro del Bramante, kunnen de Romeinen nu ook kennismaken met het werk van de Vlaamse familie Brueghel, zoals dit winterse landschap:

Er zijn meer dan honderd werken te zien, van in totaal vier generaties Brueghel (om precies te zijn Pieter Brueghel de Oude, Pieter Brueghel de Jonge, Jan Brueghel de Oude, Jan Brueghel de Jonge en Abraham Brueghel) en van kunstenaars die zich door de Brueghels hebben laten inspireren. Dankzij zeventig schilderijen en dertig tekeningen en schetsen wandel je, midden in Rome, langs de geschiedenis van de belangrijkste Vlaamse kunstenaarsfamilie uit de zestiende en zeventiende eeuw. Kijk vooral ook naar al die details die in de schilderijen verwerkt zijn:

Wie de wonderen van de Vlaamse schilderkunst wil bezoeken, kan nog tot en met 2 juni 2013 terecht in het Chiostro del Bramante.

Echt in de voetsporen van Pieter Brueghel (de Jonge) treden kan ook. We weten dat hij in 1533 in Rome verbleef. Hij maakte een aantal schetsen van de Ripa Grande, de ‘Grote Oever’, op dat moment de belangrijkste haven van de stad. Deze haven bevond zich op de plek waar je nu, na de oversteek van de Ponte Sublicio, rechts naar Trastevere of links naar Testaccio wordt geleid. In beide wijken is het niet zo moeilijk om een lange tafel vol met Romeinen te vinden die genieten van het goede leven, net als de figuren op Brueghels schilderijen.

Brueghels Ripa Grande

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *