Ga op pad met onze City Walks!

Caravaggio in Rome

Vanaf 20 februari zijn in de Scuderie del Quirinale, de voormalige paardenstallen van het presidentieel paleis in Rome, zo’n dertig werken van Caravaggio te bewonderen. Met deze tentoonstelling wordt herdacht dat Michelangelo Merisi da Caravaggio vierhonderd jaar geleden op het strand van Porto Ercole aan malaria of een griepvirus is bezweken.

Caravaggio; Canestra di frutta (1597)

Een aantal schilderijen werd (bijna) nooit eerder uitgeleend. De Fruitmand uit de Pinacoteca Ambrosiana in Milaan bijvoorbeeld, dat in de kunstgeschiedenis geldt als het eerste belangrijke stilleven, verliet zelfs nooit eerder het museum. Caravaggio schilderde de mand eind zestiende eeuw. Sinds 1607 hangt het schilderij in de Pinacoteca Ambrosiana en nu is het dus vier maanden in Rome te bezichtigen. Ook De Graflegging uit de Vaticaanse Musea en De Madonna met de Rozenkrans uit het Kunsthistorisch Museum in Wenen werden tot nu toe nauwelijks uitgeleend.

Van De Emmaüsgangers zijn twee versies te vergelijken: die van de National Gallery in Londen en die van de Pinacoteca di Brera in Milaan. De Annunciatie uit Nancy werd speciaal voor deze expositie gerestaureerd. Het doek is al twee maanden in Rome, aangezien het wordt onderworpen aan een radiografisch onderzoek dat mogelijk nieuwe zaken aan het licht brengt over de werkwijze van de schilder. Voor deze bijzondere tentoonstelling leenden onder andere het Metropolitan Museum in New York, de Uffizi in Florence en de Hermitage in Sint-Petersburg hun Caravaggio’s uit.

Het leven van Caravaggio
Caravaggio (1571 – 1610) werd als Michelangelo Merisi da Caravaggio geboren in het dorpje Caravaggio, in de buurt van Bergamo. Op elfjarige leeftijd werd hij wees en ging hij in Milaan in de leer bij een kunstschilder. In 1593 vertrok Caravaggio naar Rome, waar hij als schildersleerling voornamelijk fruit en bloemen mocht tekenen. Hier begon zijn carrière als schilder van stilleven. Hij trok echter al snel de aandacht van belangrijke opdrachtgevers en binnen korte tijd maakte Caravaggio furore in Rome. Hij werd gevraagd voor de decoratie van een kapel in de San Luigi dei Francesi én in de Santa Maria del Popolo. Morgen zal ik een compleet overzicht geven van alle Caravaggio’s die – ook na afloop van deze tentoonstelling – in Rome te bewonderen zijn.

Caravaggio’s korte leven was een aaneenschakeling van schandalen. Hij kwam voortdurend in aanvaring met justitie. Uiteindelijk ontvluchtte hij Rome in 1606. Na een verblijf in Napels kwam hij in Malta terecht, waar hij zich aansloot bij de Orde van de Maltezer Ridders. In Valletta wijdde hij zich aan een monumentaal werk over de moord op Johannes de Doper, maar ook hier belandde hij binnen de kortste keren in de gevangenis. Hij wist te ontsnappen en vluchtte naar Sicilië. Hij stierf uiteindelijk op een strandje in de buurt van Rome.

Caravaggio
20 februari – 13 juni 2010

Scuderie del Quirinale
Via XXIV Maggio 16, Roma

Meer lezen over het leven van Caravaggio? In Caravaggio – Het genie van Rome verbeeldt Margreet Hofland het turbulente leven van Caravaggio.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Enig, enig allemaal. Ik herken in je vertelling wel wat dingen die ik van de Ursulinenon Emilie, op de mms destijds hoorde in de lessen kunstgeschiedenis.
    En dan nu een heel goede oudejaarsavond gewenst in Roma. Hier is het opgehouden met sneeuwen en alles gedooid dus schoon èn carnaval is voorbij vandaag! Van harte proficiat voor morgen!!!!
    Een hele unieke dag in Rome ga je doorbrengen natuurlijk. Doe je iets gedenkwaardigs nog? Liefs, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *