Download gratis de Ciao tutti app

Bedankt voor die blumen! – Pasen in het Vaticaan

Pasen in Rome en Vaticaanstad – het is een van de drukste periodes van het jaar en de stad wordt overspoeld met bezoekers. De paus heeft in de aanloop naar Eerste Paasdag een overvolle agenda en er is in de stad van alles te beleven.

Palmzondag leidt een heilige week in met diverse vieringen op het Sint-Pietersplein en in de Sint-Pieter. Op Goede Vrijdag leidt de paus een processie vanaf het Colosseum naar de Palatijn.

Colosseum-Via-Crucis

Op Eerste Paasdag zijn er twee diensten: in de ochtend de Paasmis op het Sint-Pietersplein gevolgd door het ‘Urbi et Orbi’ waarbij de paus vanaf het balkon zijn zegen uitspreekt over de stad en de wereld.

Heb je – zoals onze nieuwe gastblogger Martine – een ontmoeting met de paus op je bucket list staan, dan is juist deze hele drukke periode een goede keuze voor een bezoek aan de Eeuwige Stad. Toen Martine die mogelijkheid kreeg, hoefde ze zich dan ook geen seconde te bedenken. Vandaag doet ze verslag van een zeer bijzondere Pasen.

bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (6)

Martine: ‘Toen ik de mogelijkheid kreeg om aan te haken bij de groep Nederlandse bloemisten die inmiddels al dertig jaar het Sint-Pietersplein in de bloemen zet voor de Paasmis, hoefde ik geen moment na te denken. Namens een van de Nederlandse leveranciers van de duizenden bloemen en planten vertrok ik (in 2012) op Goede Vrijdag naar Rome, waar de voorbereidingen voor de Paasmis al in volle gang waren. Ieder jaar denk ik even terug aan dat bijzondere Paasweekend. Certi ricordi bastano a profumare un’anima per sempre…

bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (10) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (12)

Kleurrijke traditie
‘Bedankt voor die blumen!’ Het is een uitspraak die bij bijna iedere Nederlander – katholiek of niet – wel bekend is. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat uitgerekend de Nederlanders ieder jaar de eer hebben om het Sint-Pietersplein te mogen versieren voor ‘s werelds grootste en best bekeken paasevenement?

Het begon allemaal in 1985, toen paus Johannus Paulus II Nederland bezocht. Bloemarrangeur Nic van de Voort – die toen al veel ervaring had met het decoreren van kerkelijke evenementen – wist zich tijdens het pauselijk bezoek in de kijker te spelen met zijn prachtige bloemstukken, die gebruikt werden voor de mis die in de Jaarbeurs in Utrecht gehouden werd.

Als blijk van waardering werd Van der Voort gevraagd om later dat jaar ook voor de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma in Rome de bloemarrangementen te maken. Waardevolle contacten werden gelegd en vanaf 1986 verzorgde Van der Voort (eerst Nic, later zijn jongere broer Charles) in samenwerking met Bloemenbureau Holland, Nederlandse kwekers, een hechte groep creatieve arrangeurs en sterke mannen en vrouwen de steeds maar groeiende bloemenzee voor de Paasmis op het Sint-Pietersplein.

bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (2)bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (1) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (3) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (4) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (5)

Dit jaar wordt de creatieve leiding van Van der Voort overgenomen door bloemist Paul Deckers, die al achtentwintig Paasmissen en drie pausen heeft meegemaakt in Rome. Vorig jaar ontving Deckers de Pauselijke onderscheiding ‘Bene Merenti’ (‘voor een verdienstelijk persoon’) voor zijn inspanningen voor dit bijzondere jaarlijkse project.

Maandenlange voorbereidingen
Al maanden van tevoren beginnen de voorbereidingen. Er is nauw contact met kwekers om de beste producten te selecteren en om deze precies op het juiste moment in bloei te krijgen. Het betreft een megaproject met duizenden tulpen, narcissen, hyacinten, snijbloemen, perkgoed, vaste planten en heesters, rododendrons, azalea’s en zelfs metershoge bomen.

De arrangeurs krijgen volledige creatieve vrijheid en nemen ieder jaar ook opvallende en bijzondere producten mee, zoals magnolia, gerbera, ridderspoor en extra grote rozen. Vroeg in de week vertrekt het bloementransport naar Rome, waar het team van arrangeurs op Witte Donderdag aan de slag gaat.

bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (8) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (9) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (10) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (11)

In een werkplaats in de Vaticaanse Tuinen achter de Sint-Pieter werken ze aan de enorme arrangementen, die op zaterdag op het plein worden gepositioneerd. In de bonte bloemenzee krijgen de pauselijke (paas)tinten wit en geel wat extra aandacht. De trappen naar het altaar, de terrassen aan weerskanten, het pauselijk balkon; alles wordt versierd met Nederlandse producten.

Het is een hecht team en een bont gezelschap van jong en oud. Er wordt gezamenlijk hard gewerkt, gelachen en gegeten. Een borrel bij de Nederlandse ambassadeur en de Paasnachtwake in de Friezenkerk vormen ieder jaar een vast programmaonderdeel. Op zondagochtend wordt in alle vroegte de laatste hand gelegd aan de arrangementen op het balkon en wordt het hele plein nog eens goed gecontroleerd.

bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (13a) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (13b) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (14) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (15) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (15a)

Waardering van de hele wereld
De Nederlandse groep mag tijdens de ochtendmis op slechts enkele meters afstand van de paus op de tribune naast het altaar plaatsnemen. Een plek waar de duizenden toeschouwers op het plein en de straten die naar het plein toe leiden jaloers op zullen zijn. Wanneer de paus vanaf zijn balkon de stad en de wereld zegent, staat het team achter het gordijn in de zaal voor de jaarlijkse audiëntie.

Ik kan me het moment nog levendig herinneren dat wij van achter dat gordijn – zenuwachtig, muisstil en netjes opgesteld in rijen – de paus (toen Benedictus XVI) het ‘Bedankt voor die blumen’ hoorden uitspreken… Heel bijzonder en onwerkelijk om dat allemaal van zo dichtbij mee te mogen maken.

bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (20) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (21) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (27)

Dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers en Nederlandse kwekers, die vaak belangeloos producten beschikbaar stellen, wordt er ieder jaar weer een kleurrijke bloementuin op het Sint-Pietersplein aangelegd – die over de hele wereld op veel waardering mag rekenen.

Naast de betrokkenheid en het enthousiasme van de deelnemende partijen zijn er ook voldoende financiële middelen nodig om alle kosten van dit evenement te kunnen dragen. Sinds het opheffen van de product- en bedrijfschappen beschikt de Nederlandse Bloemensector namelijk niet meer over omvangrijke promotiebudgetten om bijzondere evenementen als deze te sponsoren.

Brancheorganisaties Anthos en iBulb zijn een project opgestart om sponsors te werven om het promotiebudget voor de paasviering veilig te stellen, zodat deze kleurrijke traditie kan worden voortgezet. Op Bedanktvoordieblumen.nl vind je alle informatie over dit project, dat ook komende Paaszondag weer voor een mooi spektakel zal zorgen.’

bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (17) bloemen-Pasen-Sint-Pietersplein-Rome (18)

met dank aan de Vaticaanse persfotograaf Maurizio Brambatti voor het grootste deel van de foto’s

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *