Inspiratie voor een Italiaanse kerst

All about Banksy – bewonder Banksy’s street art in het Chiostro del Bramante in Rome

De Britse street artist Banksy schittert in het Chiostro del Bramante in Rome. De identiteit van de kunstenaar is niet bekend, maar zijn scherpe, ironische en maatschappijkritische kunstwerken zijn wereldberoemd.

De tentoonstelling, die circa 250 werken van Banksy’s hand omvat, is te zien tot 9 januari 2022. Jesper nam er alvast een kijkje en deelt de mooiste werken.

Jesper: ’Banksy had al eerder in Rome moeten arriveren, maar ook hier gooide corona roet in het eten. Gelukkig zijn de musea in de gele regio’s weer open. Zo ook het Chiostro del Bramante, op een steenworp afstand van Piazza Navona, dat voor even het thuis is van Banksy.

Het Chiostro del Bramante staat bekend om zijn schitterende exposities. Eerder gooide het door Bramante ontworpen klooster naast de Santa Maria della Pace al hoge ogen met de tentoonstellingen, Love, Enjoy en Dream, bewonderde je er de kleurrijke werken van Mirò en andere buitenlandse kunstenaars.

Nu mag een street artist de muren van het voormalige klooster opluisteren, met muurschilderingen, foto’s, digitale kunst en korte video’s.

Natalia de Marco, de artistiek directeur van het Chiostro del Bramante vertelt dat de tentoonstelling volledig is samengesteld met bijdragen uit privécollecties, met name van de Britse Butterfly & David Chaumet-collectie.

Natalia de Marco: ’De tentoonstelling biedt een overzicht van meer dan twintig jaar uit Banksy’s carrière, van 1999 tot en met 2020. We willen met name laten zien hoe allround Banksy is, als street artist maar ook als idealist, op het gebied van onder meer politiek, religie, kinderrechten en milieu.’

Banksy’s bloemengooier
Fans van Banksy zullen een groot aantal bekende street art-werken herkennen, die in de loop der tijd op muren over de hele wereld zijn verschenen. Een van deze beroemde werken is de bloemengooiende demonstrant, die ook is gekozen als symbool voor de gehele tentoonstelling.

Banksy laat de jonge man niet met stenen gooien, maar met een boeket natuurlijk poëzie – waardoor het werk bijna gezien kan worden als een boodschap van liefde.

Banksy is op zijn best met bijtende provocaties, vaak gericht tegen de (Britse) symbolen van macht – de Bobby’s (politieagenten), de politici en de koninklijke familie. Hij laat de agenten wandelen met poedels, geeft ze een smiley als gezicht en laat teddyberen Molotov-cocktails in hun richting gooien. En wat denk je van Winston Churchill met een punkkapsel dat bijna licht geeft of van een parlement vol chimpansees?

Tegen de commercialisering van kunst
Ter ere van een vorige tentoonstelling over zijn kunst, zou Banksy hebben gezegd: ’The art we are contemplating in galleries is made by a select few. It is a small group of people who create, promote, buy, exhibit and decide which art should be successful. It is about a few hundred people who have something to say. So when you go to an art gallery, you are basically reduced to a tourist looking at a cabinet of trophies that belong to a few millionaires.’

In het Chiostro del Bramante bewonder je een werk dat Banksy’s aversie tegen de commercialisering van kunst perfect weergeeft. Banksy tekende eerst een Van Gogh die te koop is, met daarnaast een zelfde schilderij maar dan in zwart-wit, waarbij Van Goghs schilderij vervangen is door de boodschap: ’I cannot believe that you fools are really buying that shit’.

Banksy heeft zich overigens zelf ook een keer laten verleiden tot een kunstverkoop. In maart van dit jaar werd zijn Game Changer door Christie’s geveild voor de prijs van 16,7 miljoen pond. Banksy hield dit geld echter niet zelf; een groot deel was een donatie voor de Britse gezondheidsinstanties, die op dat moment amper het hoofd boven water konden houden vanwege de druk die covid-19 op de ziekenhuizen legde.

Een muur als krachtig wapen
Banksy beschilderde muren in onder meer Napels, Venetië Londen, Jeruzalem en New York. Zelf ziet hij de muur als krachtig wapen: A wall is a very big weapon. It’s one of the nastiest things you can hit someone with’.

Banksy’s muren verkondigen een krachtige boodschap, die zonder woorden te begrijpen is. Een universele boodschap, die waar ook ter wereld duidelijk is.

Banksy staat ook wel bekend als ‘de kunstenaar zonder gezicht’. Zijn identiteit is niet bekend, hetgeen zijn kunst misschien nog meer kracht geeft. Officieel weten we alleen maar dat de street artist in 1974 werd geboren in Bristol, maar er doen verschillende theorieën de ronde over wie Banksy is: dat het een vrouw zou zijn, een collectief van zes kunstenaars of dat het gaat om Robert del Naja van de rockband Massive Attack.

De expositie werpt geen licht op de mens achter Banksy, maar laat je wel oog in oog staan met zijn sterkste uitingen, in een prachtige overzichtstentoonstelling van ’s werelds beroemdste street artist.

All about Banksy is te zien tot 9 januari 2022 in het Chiostro del Bramante (Arco della Pace 5) in Rome.

foto’s: Chiostro del Bramante

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Zijn er georganiseerde reizen naar Banksy in Rome?

  2. Nee, het is een expositie die je daar ter plekke kunt bezoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.