Home » Reizen door Italië » Ligurië » Thuis in Genua
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Thuis in Genua

Een warm welkom voor onze nieuwe gastblogger Jana, live vanuit Genua. Jana woont samen met haar man in deze Noord-Italiaanse havenstad. Ze schreef ons: ‘Genua is een mooie en leuke stad die nog niet heel toeristisch is. Waarom dit zo is weet ik niet precies, want Genua heeft hele leuke en mooie plekjes. Elke keer dat ik door de stad loop en een nieuw straatje in sla, kom ik weer nieuwe winkeltjes tegen of kleine restaurantjes met heerlijke simpele gerechten voor een mooie prijs. Graag zou ik mijn nieuwe ontdekkingen willen delen met jullie lezers, omdat je vaak op vakantie niet op de mooiste en lekkerste plekjes komt doordat je er geen weet van hebt dat ze er zijn of waar ze zijn.’

Genua-Jana

Uiteraard bieden we Jana graag de ruimte om al dat moois en leuks uit Genua te delen. Vandaag vertelt ze eerst iets meer over zichzelf:

Jana: ‘In augustus 2014 ben ik samen met Martijn, mijn man, naar Genua verhuisd. In principe blijven we hier drie jaar. Het idee om naar Genua te verhuizen kwam van Martijn. Hij had een promotieplek gevonden bij Istituto Italiano di Tecnologia in Genua. Na zijn afstuderen zat hij al te twijfelen of hij wilde promoveren of werken en heeft toen voor het laatste gekozen, met toch een beetje een dubbel gevoel. Na een half jaar te hebben gewerkt, dacht hij: dit is niet wat ik wil. Dus toen de vacature voor deze promotieplek voorbijkwam, droomde hij meteen van een leven in Genua.

Genua-Jana-2

Voor mij was het toch wel een grote schok. Alleen al aan het idee om misschien naar Genua te gaan verhuizen moest ik wennen! Vanaf mijn geboorte heb ik in Delft gewoond en ik heb altijd gezegd dat ik mijn hele leven in Delft zou blijven wonen. Maar toch heb ik de stap gezet…

Tussen het eerste idee om in Genua te gaan wonen en de daadwerkelijke verhuizing zat ongeveer een half jaar. In die tijd hebben we alles uitgezocht over wonen in Italië. Als klap op de vuurpijl vroeg Martijn mij vier maanden voor de verhuizing ook nog ten huwelijk en zijn we een maand voor de verhuizing nog ‘even’ getrouwd. Een maand na onze bruiloft zaten we in ons nieuwe huis, in ons nieuwe land.

We wonen nu alweer een half jaar in Genua en de tijd is snel gegaan. Wel met veel ups en downs, vooral voor mij. De eerste maand was voor mij erg zwaar. Ik zat in een vreemd land, in een nieuw huis, met een andere taal en ver weg van mijn familie en vrienden. Als ik boodschappen ging doen, had ik geen idee wat de caissière aan mij vroeg en stond ik haar letterlijk met mijn mond vol tanden aan te staren. We hebben bijna drie maanden moeten wachten op internet. En zonder internet maakt het niet uit waar je ter wereld zit, dan is je veilige Delft met vrienden en familie toch ineens heel ver weg.

Genua-Jana-3

In de tweede week dat we in Genua waren zijn Martijn en ik op Italiaanse les gegaan, bij de Scuola Tricolore. Martijn voor twee weken en ik uiteindelijk voor achttien weken. We kenden de standaard Italiaanse woorden natuurlijk wel, zoals ciao, buongiorno, quanto costa, en nog een paar van die Nederlandse grapwoorden, maar daar kom je niet zo ver mee.

De eerste week van de taalcursus waren ongelofelijk zwaar, onze hoofden liepen over van informatie. Maar het went, ik kan nu aardig Italiaans praten en vooral veel verstaan. Zolang mensen vooral veel Italiaans praten gaat het goed. Als ik iets terug moet zeggen, kan het even duren voordat het er goed uitkomt. Blijven oefenen, denk ik dan maar. Over drie jaar spreek ik vast vloeiend Italiaans!

Genua-Jana-4

Wie weet heb ik hier dan ook werk gevonden. Ik heb de propedeuse van de Pabo gehaald, daarna ben ik pedagogiek gaan studeren in Rotterdam. Na mijn opleiding heb ik een jaar op een kinderdagverblijf gewerkt. Naast het werken met kinderen heb ik nog een grote passie: koken en bakken. Na het werken op het kinderdagverblijf ben ik mijn eigen taartenbedrijf begonnen en heb ik een jaar taarten gebakken voor vrienden en familie en iedereen die verder op mijn pad kwam. Mijn leukste opdracht? Het maken van mijn eigen bruidstaarten, vlak voor vertrek.

In Genua hoop ik dat ik met kinderen kan gaan werken, of ergens in een keuken een handje kan helpen. Vanaf februari pas ik alvast twee middagen per week op bij een italiaans gezin. Ook goed voor mijn Italiaans!

Maar daar zullen mijn gastblogs niet over gaan. Met mijn verhalen wil ik jullie de leuke dingen van Genua laten zien, de mooie plekjes, het heerlijke eten, de mooie omgeving, mijn leven in Italië en heerlijke italiaanse recepten – met natuurlijk ook zo af en toe een taart 😉 Alla prossima!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

7 reacties

 1. Ben benieuwd naar je blogs!

 2. Een eerlijk en puur verhaal, Jana!
  Het lijkt vaak zo leuk maar wonen in Italië is m.i. duidelijk anders dan vakantie in Italië.
  Ik wens je veel succes met het vinden van werk en kijk uit naar je blogs.

 3. Mooi verhaal. Heel veel succes in Genua, hopelijk kunnen jullie er je draai vinden.

 4. Erwin van Heteren

  Mooi stuk Jana. Geniet van de jaren al daar. Kennissen van ons wonen in Liguria en wij begrijpen van hun altijd dat Genua een niet al te best turistenbureau heeft. Weinig promotie en de directie van de luchthaven is niet erg happig op prijsvechters. De meeste toeristen vliegen dan ook naar Pisa en komen eigenlijk niet verder dan de 5 Terre en Portofino en omgeving. het deel van daar tot de Franse grens is vooral voor de rijke Milanezen welke daar een tweede huis hebben. Natuurlijk kennen wij in Nederland wel de Bloemenriviera, maar buiten juli en augustus is het gewoon rustig vergeleken met andere regio’s. Naar onze mening moeten ze eens wat geld in een goed toeristenbureau pompen en een voorbeeld nemen aan bv. Puglia. Maar he Genua is wel gewoon een top stad. Als jullie tijd hebben ga dan ook zeker eens op Whalewatch vanuit de haven van Genua. Leuke ervaring.

  Groetjes en veel plezier Erwin en Nicole

 5. Hallo Jana,
  Waar kan ik je blog volgen, hoe gaat het daar ondertussen? Waar woon je ergens in genova en heb je het naar je zin?

 6. Wat is de afstand van de luchthaven naar het station?

 7. Dat is niet zo ver Madeleine, een paar kilometer – ca. een kwartier tot twintig minuten met bus of taxi, afhankelijk van het verkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *