Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de smaak van Sanremo

Annerike volgde in Sanremo een taalcursus Italiaans. Elke ochtend zit ze om negen uur in de schoolbanken, maar ’s middags is er tijd voor ontspanning. Al gaat dat vaak goed samen met Italiaans leren, met dank aan de verschillende activiteiten die je via de taalschool kunt doen.

Het aanbod activiteiten van taal school Omnilingua wisselt elke week en omvat altijd een mooie mix aan culturele en culinaire activiteiten. Ook staat er meestal een sportieve activiteit gepland, zoals tennis bij de tennisclub van Sanremo. In het weekend kun je zelfs mee met een boot om walvissen en dolfijnen te spotten!

Wijn proeven met Ferruccio

Annerike: ‘Docent Ferruccio is niet alleen een kei in lesgeven bij Omnilingua, maar weet ook nog eens alles over wijn. Hij is dan ook de aangewezen persoon voor een wijnproeverij op school.

Mijn vriend René mag ook aanschuiven, ook al studeert hij niet bij Omnilingua. We zijn maar met z’n tweeën, dus er is alle gelegenheid om Ferruccio tussendoor van alles te vragen – in het Italiaans uiteraard.

Ferruccio heeft drie wijnen uitgekozen, twee uit Ligurië en een uit Piemonte. We starten met een witte wijn, een Pigato Albenga DOC, gemaakt van de Vermentino-druif, die hier ook wel Pigato wordt genoemd.

De Pigato groeit aan de Riviera di Ponente, het deel van Ligurië ten noordwesten van Genua, dat wij ook wel kennen als de Bloemenrivièra. Terwijl we een slok nemen van deze strokleurige wijn, vraagt Ferruccio of we de smaak kunnen thuisbrengen. De Pigato laat zich het beste omschrijven als intens en vol, maar ook fruitig, waarbij perzik, abrikoos en zelfs wat honing zijn te bespeuren.

Ferruccio’s wijnproeverij is niet compleet zonder een aantal lekkere Ligurische specialiteiten. Allereerst focaccia, maar ook torta verde en sardenaira. Dat laatste is een lokale specialiteit, een focaccia met tomatensaus, kappertjes, knoflook, olijven, sardientjes en oregano. Als we een hap nemen, waarschuwt Ferruccio ons dat we dit gerecht ondanks de gelijkenis met pizza nooit pizza moeten noemen als er locals bij zijn.

Na de witte Pigato gaan we door met de rode wijnen. We maken eerst een uitstapje naar de nabijgelegen regio Piemonte en proeven een Dogliani DOCG, gemaakt van de Dolcetto-druif. Een volle, maar tegelijkertijd zachte wijn met een licht bittertje in de afdronk.

We sluiten af met de Rossese di Dolceacqua, gemaakt in en om Dolceacqua. De wijn is vernoemd naar de Rossese-druif, die ook wordt verbouwd op zeer smalle terrassen op de hellingen aan de Ligurische kust. Ferruccio vertelt dat deze wijn met een intense, robijnrode kleur en een fluweelzachte smaak, erg geliefd was bij Napoleon.

Sterker nog, deze wijn viel zo bij de Franse keizer in de smaak, dat hij eiste dat deze wijn ‘Napoleon’ genoemd zou worden. De Italianen waren echter veel te trots op hun Rossese-druiven en piekerden er niet over om de naam van de wijn aan te passen.

Aan het einde van de proeverij wil Ferruccio graag weten welke rode wijn onze favoriet was. In tegenstelling tot Napoleon kies ik voor de Dogliani DOCG. Ferruccio geeft me groot gelijk: of je houdt van de Rossese di Dolceacqua of je vindt het helemaal niks. Hij schenkt me dus nog maar wat van de Dogliani in voor een laatste toost.’

Op de website van Italstudio vind je een overzicht van alle cursussen Italiaans die je bij Omnilingua in Sanremo kunt doen. Als je een gewone taalcursus volgt, dan kost de wijnproeverij € 20,- per persoon. Volg je de 50+ cursus of de cursus Cucina e Vino, dan is de wijnproeverij bij de prijs van de cursus inbegrepen.

Koken bij nonna Piera thuis

Annerike: ‘Ik kijk er al de hele ochtend naar uit, naar de kookles bij een Italiaanse nonna thuis. Ik word aan het einde van de middag verwacht bij nonna Piera thuis. Piera geeft sinds 2013 kooklessen aan studenten van Omnilingua, maar staat al sinds het moment dat ze kon lopen in de keuken.

Piera spreekt alleen Italiaans, dus het is een perfecte gelegenheid om veel Italiaans te oefenen. We zijn dit keer maar met z’n tweeën, maar Piera vertelt dat er soms wel tien studenten in de keuken staan. Gelukkig is ze een ervaren thuiskok en maakt ze zich niet zo snel druk.

De foto in de keuken mag dan aan haar tachtigste verjaardag herinneren, twee jaar geleden, maar Piera is nog zo kwiek als wat en scharrelt druk rond in de keuken om alles klaar te zetten. Ondertussen praat ze honderduit over het menu.

Als ik hoor wat Piera allemaal van plan is, ben ik blij dat ik sober heb geluncht. Het menu van vandaag bestaat allereerst uit een primo piatto van risotto met trombette (een soort lange dunne courgette, die oorspronkelijk uit Sanremo komt) en piselli, erwtjes. Met voor erbij gefrituurde fiori di zucchine, courgettebloemen.

Als secondo maken we een tortina di patate e trombette, een hartige taart met aardappel en trombette, afgemaakt met bechamelsaus. Voor toe is er limoncellocake.

We gaan van start met het snijden van de trombette. ‘Kennen jullie die niet in Nederland? Peccato!’ In geval van nood kan ik thuis ook gewone courgette gebruiken, zegt Piera, maar haar blik maakt duidelijk dat dat wel nét iets minder lekker is.

Daarna mag ik de aardappels in dunne schijfjes snijden. Piera houdt mijn snijwerkzaamheden nauwkeurig in de gaten. Op het moment dat ik wat overmoedig word na wat complimenten gaat het ‘mis’: mijn plakken zijn te dik voor de torta. Even focus dus weer.

Uiteindelijk is Piera dik tevreden over de torta, die we in laagjes opbouwen in de ovenschaal. Bechamelsaus erover en hij kan zo de oven in.

Terwijl de hartige taart in de oven staat, mag ik het beslag maken voor de cake. Peira geeft me een klein glaasje zelfgemaakte limoncello aan. Als ik op het punt sta de limoncello achterover te slaan, roept Peira ‘Niet om te drinken, dat is voor in de cake!’ We moeten er samen om lachen. Eerst moet er gewerkt worden, dan pas is het tijd om te proeven!

Als ook deze taart klaar is voor de oven, is het tijd om de risotto te maken. Zodra de vele rijstkorrels zich langzaamaan ontpoppen tot een smeuïg geheel, buigt Piera zich over het frituren van de courgettebloemen, die eerst in een simpel beslag worden gedoopt. Duidelijk een klus voor gevorderden, want de blaadjes scheuren gemakkelijk.

Als alles klaar is gaan we aan tafel. Piera is niet tevreden voor alle schalen leeg zijn.

Door een klein misverstand in de communicatie krijg ik ook nog bijna een tweede stuk limoncellocake op mijn bord. Basta, ik plof! Maar zo makkelijk kom ik er niet van af. Een dikke plak cake wordt al in een stuk zilverfolie gewikkeld. Per la colazione, voor het ontbijt zegt Piera. Als dat geen goede start van de dag is morgen…’

Op de website van Italstudio vind je een overzicht van alle cursussen Italiaans die je bij Omnilingua in Sanremo kunt volgen. Als je net als Annerike een gewone taalcursus volgt, kost de kookles € 40,- per persoon (incl. diner, wijn en water). Volg je de 50+ cursus of de cursus Cucina e Vino, dan is de wijnproeverij bij de prijs van de cursus inbegrepen.

Ben je met je partner of een vriend(in) die geen student is bij Omnilingua? Het is meestal geen probleem om iemand mee te nemen naar de activiteiten die de taalschool organiseert. Je kunt vooraf bij de balie van de school informeren naar de mogelijkheden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *