Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Vrolijke vlaggen in Carovigno

De afgelopen week vielen we, al reizend door de hak van de laars, regelmatig midden in de bijzondere rituelen waarmee de pugliesi in de week voor Pasen het lijden van Christus herdenken. Zo worden er in Taranto en in Francavilla Fontana bijvoorbeeld op Witte Donderdag processies gehouden, waarbij vele gelovigen blootsvoets, hun hoofden bedekt met puntkappen, door de straten trekken. Op de klanken van treurige muziek dragen ze beelden van Christus door de stad.

In het dorpje Carovigno, vlak bij Ostuni, wordt uiteraard ook uitgebreid stilgestaan bij het lijden van Christus, maar hier wordt vooral ook uitgekeken naar de festiviteiten die op paaszondag beginnen. Dan vindt namelijk de zogenaamde nzegna plaats, een unieke vorm van vaandelzwaaien waar veel tradities bij komen kijken.

Nzegna-Carovigno

De naam nzegna verwijst naar de kleurrijk geblokte vlag, die door talrijke vaandelzwaaiers de lucht in wordt gezwierd en elegant wordt opgevangen. Een schitterend schouwspel, dat meteen na de paasmis op Eerste Paaszondag is te aanschouwen. Het zou al dateren van 1100 na Christus, toen de Noormannen hier in Puglia voet aan wal hadden gezet.

De Carovignesi zijn dol op hun traditie en houden het dan ook niet bij een enkele demonstratie vaandelzwaaien. Ook op Tweede Paasdag nemen de vaandelzwaaiers deel aan een processie waarin Maria door het dorp wordt gedragen. Op 2 april wordt er ’s middags een demonstratie gehouden op het Piazza Nzegna, waarna er ’s avonds nogmaals een processie volgt.

Nzegna 4

Aan het einde van de week, op zaterdag 6 april, vindt dan – wederom na een processie – de grande finale plaats, waarbij de vaandelzwaaiers nog meer dan anders hun best doen. Helaas zijn wij dan niet meer in de buurt om de kleurrijke hemelversierders te bewonderen, maar we komen zeker een keer terug om de hele week te genieten van de vrolijk geblokte vlaggen, het enthousiaste publiek en de ervaren vaandelzwaaiers.

foto’s: Nzegna.it

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *