Home » Reizen door Italië » Puglia » Pareltjes van Puglia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Pareltjes van Puglia

France heeft haar hart verloren aan een Pugliese man én aan zijn regio. Vandaag deelt ze de mooiste plekken langs de oostkust van Puglia. Klaar voor een prachtige rit?

France: ‘Nu de zon zich ook in Nederland heeft laten zien (al was dat veel te kort), slaan bij mij de lentekriebels weer toe. Ik wil erop uit en van het buitenleven genieten, maar helaas is het in dit kikkerlandje nog wat te fris daarvoor. In Puglia daarentegen stijgen de temperaturen inmiddels richting zomerse waarden. Daarom zou ik zeggen: pak je tas en neem de eerstvolgende vlucht naar Bari of Brindisi.

Daar aangekomen huur je een auto en reis je de veelzijdige oostelijke kustweg af, met prachtig uitzicht op zee. Deze route is een ongekende reisbelevenis. De achthonderd kilometer lange kuststrook bestaat grotendeels uit duinen en uitgestrekte witte stranden, afgewisseld door woeste rotsen met grotten en een azuurblauwe heldere zee. De vele dorpjes op deze route hebben een onweerstaanbare charme en zijn stuk voor stuk uniek in hun soort. Slenter door deze openluchtmusea en je zult steeds meer ontdekken van de pracht en de rijke historie van Puglia.

Om je alvast in de stemming te brengen, neem ik je hier virtueel mee langs mijn favoriete plaatsjes. Vergeet niet je badhanddoek mee te nemen!

Santa-Maria-Leuca-Parels-van-Puglia (1)

Je reis begint in de hoofdstad van Puglia; Bari. In deze havenstad wandel je door het labyrint van smalle steegjes in de oude binnenstad. Op de oude stadsmuur kijk je uit over de haven van de Adriatische Zee en de ontelbare palmbomen die deze stad een tropische sfeer geven. Aan de andere kant van de muur staat de San Nicola. In de kelder van deze basiliek liggen de relieken van niemand minder dan onze goedheiligman, Sint Nicolaas, opgeborgen.

Bari-Parels-van-Puglia (1) Bari-Parels-van-Puglia (2) Bari-Parels-van-Puglia (3)

Iets ten noorden van Bari ligt Trani, een rustig vissersdorpje waar je aan kunt schuiven op een van de vele fijne terrassen met uitzicht op de haven en vissersbootjes. Hier bestel je natuurlijk een visje dat net die ochtend door de vissers is binnengehaald. Verser dan dit kan haast niet!

Trani-Parels-van-Puglia (1)

Het meest bijzondere aan Trani is de kathedraal. Volgens mij met afstand de mooiste van Puglia, met dank ook aan de betoverende locatie: pal aan zee.

Trani-Parels-van-Puglia (3)

Ook het stadje Polignano a Mare, dat lijkt gebeeldhouwd uit de kliffen die oprijzen uit de Adriatische Zee, is betoverend. Polignano is klein maar wellicht een van de mooiste kustplaatsjes die je zult tegenkomen. De huizen staan aan de rand van de metershoge rotsen en sommige doorkijkjes bieden een prachtig uitzicht op zee. Waarschijnlijk inspireert dat romantici tot het vereeuwigen van gedichten en liefdesrijmpjes op muren, trappen en deuren in de smalle straatjes.

Polignano-a-Mare-Parels-van-Puglia (1) Polignano-a-Mare-Parels-van-Puglia (2) Polignano-a-Mare-Parels-van-Puglia (3a) Polignano-a-Mare-Parels-van-Puglia (3b)

Je vervolgt je route zuidwaarts door de Salento (de hak van Italië) om een stop te maken in het vestigingsstadje Otranto, een middeleeuwse borgo met een fantastische ligging aan zee. Een luguber detail van de turbulente geschiedenis van dit stadje is te aanschouwen in de romaanse kathedraal. Hier schitteren de schedels van de achthonderd burgers die om zijn gekomen tijdens de aanval van de Turken.

Otranto-Parels-van-Puglia (1) Otranto-Parels-van-Puglia (2)

Ten zuiden van Otranto vind je vele stranden voor een heerlijke verfrissende duik. Santa Cesarea Terme is het meest bekend vanwege haar thermale baden en de prehistorische grotten. Iets ten zuiden ligt Porto Miggiano. Je zult je auto moeten parkeren en een stukje moeten lopen om deze baai te bereiken, maar het is zeker de moeite waard. Er zijn genoeg platte rotsachtige plekken om je badlaken op uit te spreiden en het heldere water in te duiken.

Porto-Miggiano-Parels-van-Puglia

De tocht eindigt in Santa Maria di Leuca. Een populaire bad- en vissersplaats op het zuidelijkste puntje van Puglia, waar de Ionische en Adriatische zee in elkaar overlopen. Vanaf de rotsachtige kust heb je een geweldig uitzicht over land en zee. Ter afscheid drink je een Primitivo op een zonovergoten terras, om te proosten op al deze prachtige pareltjes…’

Santa-Maria-Leuca-Parels-van-Puglia (2)

Het prachtige Puglia is erg populair voor een tweede huis. Wil je graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn? France en Edoardo helpen je graag. Met hun bedrijf FREDDIprojects bundelen ze Edoardo’s jarenlange ervaring met bouwprojecten in Puglia en Frances praktische, Nederlandse kennis. Een kijkje op hun website is een eerste stap naar een nieuw avontuur…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Irma Huiskes

    Daarom houd ♡ ik van Puglia…
    Mooi geschreven en in beeld gebracht France.

  2. Mario Paiano

    Zo mooi en een feest van herkenning #heimwee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *