Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

De beste tips voor een geslaagde vakantie in Puglia

Carlijn de Nijs woont sinds 2014 in Puglia, in de hak van de laars. In eerdere blogs schreef ze over hoe ze daar terecht is gekomen en over haar nieuwe woonplaats Brindisi. Vandaag deelt ze de beste tips voor een geslaagde vakantie in Puglia.

Le-Sciabbiche-Brindisi Brindisi-boulevard-2

Carlijn: ‘Je pikt ze er zo uit, de toeristen. Ze lopen in mei in korte broek en op slippers door de stad, zich afvragend waarom toch zo rustig is midden op de dag. Lunch hoeven ze niet, want ze hebben vanochtend al wat eieren gebakken in de B&B waar ze verblijven. Als ze rond een uur of zes ergens willen eten, blijkt dat lastig. Dan maar zo’n oranje drankje. Waar je allemaal hapjes bij krijgt. Ja, nu hoeven we eigenlijk ook niet meer te dineren…

Herkenbaar? Als je mijn tips opvolgt, pas je je makkelijk aan aan het ritme van het Italiaanse zuiden. Op die manier haal je het meest uit je vakantie in Puglia en kun je optimaal genieten!

aperitivo

Ochtendstond…
Ontbijten doen de meeste Italianen niet. In veel B&B’s bestaat het ontbijt uit een croissantje (cornetto) en een kopje koffie. En dat is prima, want later op de dag ga je als een echte Italiaan uitgebreid lunchen. En waarschijnlijk is die antipasti van gisterenavond ook nog niet helemaal verteerd…

De Italianen zelf drinken thuis of onderweg naar hun werk een koffie aan de bar. Rond een uur of tien, half elf gaan ze opnieuw naar de bar voor een espressino (een espresso met beetje geklopte melk) en een pasticciotto. Heerlijk en écht 100% Pugliees. Ga die twee dus niet in het midden/noorden van Italië bestellen na je vakantie in Puglia, want daar hebben ze geen idee waar je het over hebt!

IMG_0853pasticciotti-Lecce-Puglia (17)

Wil je boodschappen doen of shoppen? Doe dit dan in de ochtend (of aan het begin van de avond), want vanaf een uur of twaalf gaan bijna alle winkels een paar uur dicht.

Lekker lang lunchen en dan een dutje
Tussen 13.00 en 17.00 uur kun je in de meeste dorpen en stadjes een kanon afschieten: er is geen mens (lees: Italiaan) op straat en de meeste winkels sluiten. De perfecte tijd dus om het zelf ook even rustig aan te doen: ga lekker uitgebreid lunchen en doe daarna een dutje op het strand, als het niet te heet is. Onder een parasol uiteraard, want je wilt niet levend verbranden. Wij maken vaak een tocht op een bootje in Castro Marina en nemen dan stukken pizza en natuurlijk vino frizzante mee.

Carlijn-tips-Puglia-Castro-Marina

Hapjes voor de eerste honger
Als je gewend bent op tijd te eten, dan zal je rond een uur of zes, half zeven wel weer een beetje trek krijgen, zeker als je niet uitgebreid hebt geluncht. Maar daar hebben de Italianen iets op bedacht: aperitivo! Bestel bijvoorbeeld een Aperol Spritz of een glas bier en ze zetten de hele tafel vol met kleine hapjes: van pizzaatjes en kleine rustici (een typisch hapje uit Puglia) tot olijven en friselle met tomaat. Wij bestellen dit vaak voor één persoon, want we willen daarna graag ook nog uit eten!

Carlijn-tips-Puglia-aperitivo (1)

Het einde van de dag is ook de tijd waarop de Italianen weer hun huis uit komen en de winkels weer open gaan. Dit is de tijd om de flaneren over de boulevard! Wil je graag nog een dorpje bezoeken, doe dit dan ook rond deze tijd (of juist in de ochtend).

Carlijn-tips-Puglia-passeggiata

Aan tafel: tijd voor antipasti!
In Puglia kun je heel goed en heel goedkoop avondeten. Huiswijn kost tussen de drie en zes euro per liter en een pizza heb je al vanaf drie euro. Deze regio is echt van de antipasti, dus bestel die altijd! Je krijgt dan allerlei verschillende starters: van fave (tuinbonenpuree) met groente of parmigiana tot gehaktballetjes of feta uit de oven en ‘gewoon’ wat krakend verse mozzarella.

In ieder dorpje en in ieder restaurant is dit verschillend. Eet je aan zee in een visrestaurant, dan zijn het meer gerechtjes met vis. Bevind je je landinwaarts, dan is het meer groente en vlees. Gemiddeld kost een antipasto rond de tien euro (per persoon) of iets meer voor twee personen. Wij bestellen vaak eerst alleen antipasti, omdat je nooit precies weet hoeveel het is. Afhankelijk daarvan bestellen we daarna nog een primo (pasta/risotto) en/of een secondo (vlees/vis).

Carlijn-tips-Puglia-antipasti

Limoncello toe
Puglia is wat minder van de toetjes. Niet gek als je je bedenkt hoeveel je al hebt gegeten! Limoncello is er natuurlijk wel altijd. Dat bestel je (of krijg je vaak aangeboden) na de espresso (geen thee, en al helemaal geen cappuccino!). De Italianen eten in het zuiden vanaf een uur of negen, maar in de zomer kun je ook veel later nog aanschuiven. Wij zijn een keer om één uur ‘s nachts begonnen aan onze antipasti. We wandelden toen om drie uur het restaurant pas uit, wow!

Carlijn-tips-Puglia-nightlife

Nog meer tips voor Puglia? Je leest ze op Carlijns website Bionda in Italia (letterlijk vertaald: ‘blondje in Italië’). Op deze Ciao tutti-pagina vind je meer informatie over haar bed & breakfast, B&B del Teatro in Brindisi.

bed-breakfast-Del-Teatro-Brindisi (3)

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *