Home » Reizen door Italië » Puglia » Benvenuti in Puglia!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Benvenuti in Puglia!

France heeft haar hart verloren aan een Pugliese man én aan zijn regio. Vandaag vertelt ze hoe Puglia haar welkom heette, hoe deze gastvrije regio elke bezoeker gastvrij onthaald en trakteert op unieke ervaringen.

France: ‘De grootste attractie van Puglia is de trullo. Nergens anders ter wereld tref je trulli aan dan in de Valle d’Itria: een gebied van ongeveer twintig bij zestig kilometer, met als belangrijkste plaatsen Cisternino, Ceglie Messapica, Locorotondo, Alberobello en Ostuni.

trullo-Puglia (25)

Alberobello heeft een stadscentrum dat volledig bebouwd is met eeuwenoude trulli. Het is de enige plek in de streek waar je bussen met Japanners tegenkomt die dit Unesco-werelderfgoed komen bezichtigen.

Alberobello-trulli (4) trullo-Puglia (10)

Ooit waren deze witte huisjes bedoeld voor arme landarbeiders. Ze werden toen zonder cement gebouwd, zodat ze eenvoudig afgebroken konden worden als belastinginspecteurs uit het noorden in aantocht waren. Een hoopje stenen telde namelijk niet als huis. Zo hoefden ze geen belasting te betalen, want voor ieder huis op je land moest je belasting betalen. Gelukkig namen de inspecteurs die uit het noorden kwamen, niet vaak de moeite om helemaal naar het zuiden af te reizen. Zo konden de landarbeiders na de inspectie de stenen weer opstapelen en er weer hun intrek in nemen.

trullo-Puglia (3)

Door deze geschiedenis zien veel inwoners van de streek nog steeds niet de charme in van de trulli en staan er veel te koop. Ze worden gemoderniseerd en komen in het bezit van Noord-Italianen en –Europeanen, die ze soms verhuren voor toeristen. De Pugliesi zijn daar blij mee, want toerisme helpt niet alleen hun economie vooruit, ze spelen ook graag gastheer of -vrouw. Toeristen zijn hier van harte welkom. En ook al bezoeken elk jaar steeds meer toeristen de streek, van toerismemoeheid is nog lang geen sprake.

De hartelijkheid en gastvrijheid merk je vrijwel overal in Puglia. Zo ook in mijn (thuis)stadje, Ostuni. Door de witte bebouwing en stadsmuur, hoog op een heuvel, wenkt de stad je al van ver toe. Benvenuti! En welkom voel je je er.

Ostuni-Thuis-in-Puglia (1)

Misschien is die beleefdheid wel een overlevingsstrategie die voortkomt uit de beperkte mogelijkheid om weg te vluchten in de anonimiteit. De smalle straatje met overal trappetjes, bloempotten en oudjes die op bankjes iedereen gadeslaan, zorgen daar wel voor.

Ostuni-Thuis-in-Puglia (2) Ostuni-Thuis-in-Puglia (3) Ostuni-Thuis-in-Puglia (4) Ostuni-Thuis-in-Puglia (5)

Sinds de dag dat mijn vriend me er een rondleiding gaf, viel me op hoe attent men hier is. Zo vond ik het hoogst opmerkelijk dat ik de boodschappentas van de buurtsuper van drie straten verderop achter mijn rug moest verbergen wanneer we langs Rocco liepen, de eigenaar van het winkeltje tegenover ons huis. Want o wee als de aardige buurman zou zien dat we bij zijn concurrent de mozzarella waren gaan halen.

Iedereen kent en begroet elkaar hier. Buongiorno Edoardo! Tutto a posto? En als je dan niet doorloopt na een snelle groet terug, wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een praatje te maken. Alles wordt hier met elkaar gedeeld. Zo trakteert de barista van mijn favoriete koffiebar me iedere ochtend op de laatste nieuwtjes en weersvoorspellingen boven mijn vers gezette cappuccino. Hoewel vrijwel niemand een andere taal spreekt dan Italiaans (of dialect) en een gesprek dus niet eenvoudig is, is de welwillendheid groot. Wie zijn best doet met handen en voeten of een woordje Italiaans spreekt, krijgt waardering.

Zeker als je je probeert aan te passen aan het dagelijkse ritme. Zo hoort de siësta hier nog gewoon het leven. Om 13.00 uur gaat bijna alles behalve de horeca dicht. Buiten het hoogseizoen, als de terrasjes en steegjes niet vollopen met toeristen, is het er dan ook opmerkelijk rustig en krijg ik de neiging om te fluisteren wanneer ik door de straatjes wandel.

Ostuni-Thuis-in-Puglia (6) Ostuni-Thuis-in-Puglia (7) Ostuni-Thuis-in-Puglia (8)

Om een uurtje of vijf gaat de dag gewoon weer verder en tot in de nacht lokken talloze restaurantjes en bars de voorbijganger met Pugliese specialiteiten. Wie verdwaalt in het doolhof aan straatjes, komt altijd uit op een sfeervol pleintje met een terrasje of een hippe cocktailbar (het blijft wel Italië).

Wij belanden regelmatig bij Ricardo’s – een begrip in Puglia – op een van de blauwe zitzakken die verspreid liggen over de straattrappen. Die moderne touch zie je hier en daar in het middeleeuwse centrum, maar het wordt met smaak gedaan, met respect voor de relaxte cultuur van de streek. Het is hier immers geen attractiepark, maar het is evenmin de saaie plek van bejaarden en gezinnen met kleine kinderen. Dit is de Italiaanse grens, waar je gastvrij onthaald wordt in een smaakvolle cocktail van geanimeerde tradities en Italiaanse charme. Benvenuti!

Thuis-in-Puglia-juli-2016

Het prachtige Puglia is erg populair voor een tweede huis. Wil je graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn? France en Edoardo helpen je graag. Met hun bedrijf FREDDIprojects bundelen ze Edoardo’s jarenlange ervaring met bouwprojecten in Puglia en Frances praktische, Nederlandse kennis. Een kijkje op hun website is een eerste stap naar een nieuw avontuur…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *