Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

5 onvergetelijke ervaringen in Puglia

Puglia is een perfect stukje Italië voor levensgenieters die van puur eten en drinken houden en daarnaast willen genieten van de zon die de zachtgouden stranden streelt, maar die ook de pittoreske dorpjes en uiterste hoekjes willen ontdekken.

De Nederlandse Joelle woont sinds 2014 in Lecce, in het zuiden van Puglia, waar ze bed & breakfast Little Dolce runt. Daarnaast werkt ze sinds kort ook als Little Dolce Travel Planner, waarbij ze jou helpt om je droomreis naar Puglia (of je bruiloft) helemaal perfect te maken.

Joelle tipt vijf onvergetelijke ervaringen in Puglia, van koken met la mamma tot het bewonderen van zinderende zonsondergangen.

Een onmogelijke liefde in Lecce
Joelle: ‘We beginnen in het barokke Lecce, mijn thuisstad. Iedereen fotografeert hier de prachtige gevel van de Santa Croce, vol barokke details. Maar de meeste mensen lopen voorbij aan het gezicht van een jonge vrouw dat net om de hoek van de San Matteo te zien is.

Hier heeft zich lang geleden een dramatisch liefdesverhaal afgespeeld. Ooit zou er een jongeman gewoond hebben die stapelverliefd was op de dame die tegenover hem woonde. Zij was ook erg verliefd op hem, maar helaas waren de ouders van de jongedame fel tegen de relatie.

De familie van de jongen was namelijk erg arm, daarom verboden de ouders van het meisje haar met hem om te gaan. Uiteindelijk heeft het meisje zelfmoord gepleegd. Volgens de legende was dit voor de jongeman reden om haar gezicht in de muur te vereeuwigen.’

In de keuken met la mamma
Wat is er nu leuker dan streekgerechten uit Puglia te leren koken van de lokale mamma’s die op traditionele wijze en met passie de beste gerechten klaarmaken? Joelle kan het voor je regelen.

Joelle: ‘Je leert niet alleen de beste technieken, la mamma vertelt je ook waar je de beste ingrediënten vindt. Wie weet verklapt ze ook haar eeuwenoude recepten, die van moeder op dochter zijn doorgegeven.

Onder het genot van een heerlijke lokale wijn en Italiaanse muziek leer je in een historisch pand even buiten Lecce traditioneel koken, zonder de ingrediënten af te wegen maar wél met een extra dosis liefde en passie. Natuurlijk wordt er na het koken tijdens een uitgebreide lunch geproefd van al het lekkers en neem je de recepten mee naar huis.’

Een magisch meer
Joelle: ‘Ga eens links waar de meeste mensen rechts afslaan en kom zo uit bij Cava di Bauxite. Dit is een adembenemend mooi meer dat net ten zuiden van Otranto ligt.

De weg naar deze plek staat zo goed als niet aangegeven, dus een goede routebeschrijven is een must. Die geef ik je graag, want eenmaal aangekomen op deze magische plek lijkt het net of je je in een ander deel van de wereld bevindt.

Dit komt omdat er  aluminium in de aarde zit, die daardoor rood kleurt. Het water van het meer krijgt hierdoor juist een groen-blauwe kleur. Loop een rondje om het meer en waan je even op een andere planeet.’

Verse vis en zilte zee-egels
Als je je, zoals in de Salento, tussen twee zeeën bevindt, dan hoort er natuurlijk ook een visje op het menu te staan. Aan beide kanten van de kust kun je terecht voor de lekkerste en meest verse vis.

Joelle: ‘In de beste visrestaurants eet je van plastic borden en drink je uit plastic bekers en zit je aan plastic tafels. Dit maakt het lunchen of dineren compleet, want zo hoort het gewoon! Geen chique bedoening maar gezellig samen tafelen en genieten van de vangst van die ochtend.

Probeer eens ricci (zee-egels), of cozze gratinate (gegratineerde mosselen) en vraag of je een kijkje in de keuken mag nemen. De Zuid-Italianen smullen van deze aandacht en zullen je met passie een blik in de keuken geven.’

Zinderende zonsondergangen
Joelle: ’Wat veel mensen vergeten of overslaan is de zonsondergang. Puglia kent adembenemende tramonti (zonsondergangen). Denk aan een vuurrood gekleurde zon die letterlijk binnen een paar minuten meerdere keren van kleur verandert en de zee inzakt. Bekijk ze onder het genot van een glas wijn, puur natuur op een rots, of met een aperitivo op een gezellig terras aan het water.’

Benieuwd naar nog meer onvergetelijke ervaringen in Puglia? Neem dan een kijkje op Little Dolce Travel Planner of volg Joelle via Instagram of Facebook.

foto’s:  Little Dolce Travel Planner

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Hallo Joëlle

    De oude bauxietmijn is inderdaad een pareltje om te bekijken en daar in de omgeving gaan te wandelen. Inderdaad lastig te vinden, maar het is ons gelukt na veel rondjes te rijden.
    We zijn al verschillende jaren in de Salento op vakantie gegaan, en restaurant La Maruzzella is dan altijd het restaurant waar we een paar keer gaan eten. Verse vis en mooi uitzicht op zee en op Gallipoli. Een leuk adres om te eten op een schitterende plek ,maar wel iets duurder is La Scuola in Marina di Novaglie. Ook een leuk haventje om een stop te maken als je de kustweg rijdt richting Maria de Leuca vanuit Lecce. In Lecce hebben we wel eens in het huiskamerrestaurant Le Zie gegeten, waar je voor nog aan moet bellen om binnen te komen. Was lekker eten, en een leuke ervaring. Je woont in een leuke stad en het is zeker een aanrader om je vakantie in de Puglia/ Salento door te brengen. We zijn er in ieder geval verliefd op geworden. Gr Franca

  2. Restaurant in Marina de Novaglie heet Lo Scalo, en niet als hierboven staat La Scuola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *