Ga op pad met onze City Walks!

4x op de pedalen in Puglia

Een regio als Puglia heeft veel te bieden. Hier zijn cultuur, strand en platteland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kiezen wát je wil zien, hoeft niet als je een fietsexcursie boekt bij Apulia – La Finestra sul Mare: dan maak je kennis met al deze heerlijke facetten. Djoni stapte voor Ciao tutti op de pedalen en deelt vier heerlijke fietstochten met je.

Apulia – La Finestra sul Mare is de souvenirwinkel van Antonella Minelli en haar zus Paola. De naam zegt het al: de vensters van deze gezellige winkel kijken uit over de haven en zee van Monopoli.

Naast een souvenirwinkel vol typische streekproducten is het ook de startlocatie van de fietsexcursies die Antonella en haar collega’s aanbieden. De mountainbikes inclusief fietshelmen en flesjes mineraalwater staan al voor je opgesteld. Klaar voor de start?!

1 Op de pedalen langs indrukwekkende masseria’s
De eerste fietstocht voert je langs omheinde boerderijen – masseria’s – met ondergrondse kerkjes en eeuwenoude olijfgaarden. De eerste stop is aan de kust, van waar je een prachtig uitzicht hebt op de stadsmuren van Monopoli.

Na een fotomoment rijd je de verkeersluwe binnenlanden in om verschillende boerderijen aan te doen. Heel bijzonder, want deze zijn alleen onder begeleiding van je gids toegankelijk. Wat de masseria gemeen hebben, zijn de ondergrondse kerkjes en personeelskamers met prachtige muurschilderingen die teruggaan tot de middeleeuwen. Ook vind je er olijf- en citrusgaarden met statige bomen van honderden jaren oud.

Tijdens deze excursie deelt je gids een aantal lokale lekkernijen uit, wat maakt dat je de omgeving niet alleen al fietsend maar ook al proevend verkent!

De duur van deze tour is 4-5 uur, de prijs is € 35,- per persoon, inclusief een kleine proeverij.

2 Op de pedalen van de heuvels naar de zee
De tweede fietstocht die je met Apulia – La Finestra sul Mare kunt maken, begint meteen met een hoogtepunt. Ongeveer vierhonderd meter boven zeeniveau, op de heuveltoppen van Monopoli, staan de mountainbikes op je te wachten. Die kun je eerst nog even rustig laten staan om het panoramische uitzicht te bewonderen.

Na een paar keer klimmen en dalen is het tijd om het pittoreske kerkje San Michele in Frangesto te bezoeken. Dit kerkje is het laatst bewaard gebleven stukje architectuur uit de twaalfde eeuw dat in de omgeving van Monopoli te vinden is.

De excursie gaat verder door uitgestrekte vlaktes vol olijf- en fruitboomgaarden. Hier mag je lekker een stuk fruit van de bomen plukken. Onderweg bezoek je ook een masseria, waar je met eigen ogen kunt zien hoe de olijvenoogst wordt verwerkt, en een paradijselijke botanische tuin.

De duur van deze fietstour is 4 uur, de prijs bedraagt € 50,- per persoon, inclusief het bezoek aan de olijfboomgaard.

3 Op de pedalen langs de kust van Monopoli
Fietstocht nummer drie start in het historisch centrum van Monopoli en leidt je in zuidelijke richting langs de kust. Onderweg stop je op plekken waar je normaal gesproken niet snel zult komen, met ongerepte stukken natuur waar de kleuren en geuren van de mediterrane begroeiing zich mengen met die van de kristalheldere zee.

Een hoogtepunt zijn de baaien van Picco del Diavolo en Cala Verde, waar je meteen een verfrissende duik in het emerald kleurige water kunt nemen. Ook fiets je langs een imposante rotskust met een Benedictijner abdij en bezoek je een masseria. Deze excursie is perfect voor sportievelingen én fotografieliefhebbers; je zult prachtige herinneringen voor thuis vastleggen!

De duur van deze fietstocht is 4 uur, de tour kost € 40,- per persoon.

4 Al fietsend én varend langs de kust van Monopoli
We sluiten het rijtje af met de nieuwste excursie die Apulia – La Finestra sul Mare aanbiedt. Deze onderneem je niet alleen per fiets, maar ook per boot!

Je start in het historisch centrum van Monopoli en rijdt samen met je gids zuidwaarts. Tijdens de fietstocht verken je een aantal middeleeuwse rotsdorpen met ondergrondse kerkjes die beroemd zijn om hun prachtige muurschilderingen. Ook breng je een bezoek aan het Parco Archeologico di Egnazia, waar je de overblijfselen uit de Bronstijd en de Griekse en Romeinse tijd kunt bewonderen.

Daarna is het tijd om naar het vissersdorpje Savelletri te fietsen. Hier ligt in de haven een boot te wachten om je terug te varen naar Monopoli. Een mooie manier om rustig bij te komen van de fietstocht én Monopoli vanaf het water te bekijken, met een glas wijn in je hand. Zo heb je een prachtig uitzicht op verschillende baaien, de oude stadsmuren met zijn kasteel en gozzi – typische vissersbootjes – in de haven.

Deze tocht duurt 5 uur en kost € 85,- per persoon.

Een nóg mooier voorproefje krijg je via dit filmpje en via deze video. Apulia – La Finestra sul Mare biedt het hele jaar door (fiets)excursies aan. Alle fietstochten eindigen met een proeverij van streekwijnen en –delicatessen in de souvenirwinkel. Op verzoek stellen ze ook graag een arrangement op maat voor je samen.

Boeken doe je via de website. Je kunt ook contact opnemen met Antonella en Paola via e-mail, Facebook of Instagram.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *