Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pubblicità! – terug in de tijd met Italiaanse reclameposters

We zouden er het liefst alle muren mee behangen, met de kleurrijke vintage reclameposters van Campari, Strega, Barilla en Punt e Mes of Italiaanse bestemmingen als Capri, Florence en Rome. Wie net zo dol op deze posters is als wij, kan komende maanden zijn hart ophalen aan de tentoonstelling Pubblicità! – La nascita della comunicazione moderna 1890-1957 in Mamiano di Traversetolo (in de buurt van Parma).

Capri, Mario Puppo, circa 1952, Cinisello Balsamo
Collezione Silvana editoriale

Op 22 juni 1890 stond de eerste Italiaanse reclameslogan in de Tribuna Illustrata, die de donkergekleurde likeur Ferro China (naar recept van Felice Bisleri uit Milaan) aanprees als een drankje dat goed zou zijn voor je gezondheid.

Er volgden al snel meer slogans, niet alleen voor drankjes, maar ook voor pasta en voor vakantiebestemmingen, voor koffie en voor tandpasta.

Een overzicht van maar liefst tweehonderd Italiaanse reclameposters is van 9 september tot en met 10 december 2017 te bewonderen in Villa dei Capolavori in Mamiano di Traversetolo.

Liquore Strega, Marcello Dudovich, 1906
Collezione Alessandro Bellenda | Galleria L’IMAGE, Alassio

Je stapt ver terug in de tijd, naar de eerste reclameposters die ontworpen werden door illustratoren die hun werk allereerst als kunst zagen. De reclameboodschap was belangrijk, maar zeker niet altijd leidend. De posters die je hier ziet, zijn dan ook ware kunstwerkjes, kleurrijk en verrassend in zowel compositie als stijl.

Het tweede deel van de tentoonstelling laat reclameposters zien waarbij de afbeelding meer overeenkomt met de boodschap die het product wil uitdragen. De naam van het merk en/of product is duidelijk aanwezig, al dan niet met een slogan. Je ziet heel wat bekende merken, waaronder Barilla, Campari, Cinzano, Motta en Pirelli.

Barilla, Erberto Carboni, 1952
Archivio Storico Barilla, ParmaCinzano, Raymond Pierre Guillaume Savignac, circa 1950
Galleria del Laocoonte, Roma
links: Mele & C. Napoli, Marcello Dudovich, circa 1908
rechts: Bitter Campari, Enrico Sacchetti, 1921
Collezione Alessandro Bellenda, Galleria L’IMAGE, Alassio

Naast reclameposters komen er langzamerhand ook andere reclame-uitingen in trek, zoals folders, blikken borden voor binnen en buiten en natuurlijk ook steeds meer de verpakking zelf. Het derde deel van de expositie laat deze papieren ontwikkeling zien, terwijl je in het vierde deel ontdekt hoe nieuwe middelen (denk aan radio en televisie) een groot deel van de reclame voor hun rekening gaan nemen.

Langzamerhand verdwijnen de kleurrijke reclameposters naar de achtergrond, al staan ze komend najaar weer even extra in de schijnwerpers, tijdens Pubblicità! Zeker de moeite waard als je komende maanden in de buurt van Parma bent!

Cinzano, Plinio Codognato, 1933
Collezione Alessandro Bellenda, Galleria L’IMAGE, Alassio

Praktische informatie
De tentoonstelling Pubblicità! is te zien van 9 september tot en met 10 december 2017, in Villa dei Capolavori in Mamiano di Traversetolo. Je kunt er terecht van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, op zaterdag zondag (en op feestdagen) van 10.00 tot 19.00 uur (de kassa sluit steeds een uur eerder).

Een kaartje kost € 10,- en is ook geldig voor de permanente kunstcollectie die in de villa te zien is (met werk van onder anderen Gentile da Fabriano, Filippo Lippi, Carpaccio, Dürer, Titiaan, Rubens, Van Dyck, Goya, Monet, Renoir, Cézanne, De Chirico, Morandi en Canova).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *