Ga op pad met onze City Walks!

In een Piaggio Ape cabrio door Piemonte

Piemonte-wijngaarden

Binnenkort is het zover: in juni wordt beslist of de heuvels van Langhe, Roero en Monferrato deel uit gaan maken van het Werelderfgoed van Unesco. Dat zou een zeer belangrijke stap betekenen voor deze regio, die uitblinkt in alles wat maar enigszins met (h)eerlijk Italiaans eten en elegante wijnen te maken heeft. Ciao tutti verkent alvast voor – met een bijzondere tour door dit stukje Piemonte!

Op vrijdag vliegen we richting zuiden, met het vooruitzicht om over een paar uur helemaal op te gaan in de pracht van het heuvellandschap van Piemonte. Daar wil je wel vroeg voor uit de veren! Even na achten landen we al in Turijn en zodra we voet op Piemontese bodem hebben gezet, vangt het genot al aan.

Even een heerlijk geurende espresso om ons meteen thuis te doen voelen en nog geen tien minuten later zijn we onderweg met de Vlaamse Karina Imschoot, die hier inmiddels haar thuis heeft en met haar bedrijf Made in Italy de leukste tours organiseert. Karina emigreerde in 2013 definitief naar Italië, nadat ze eerst vijf jaar steeds heen en weer had gereisd tussen Italië en België. Haar vaste stek is Barbaresco, met vanuit haar huis een panoramisch uitzicht over de glooiende wijnheuvels en de toren van Barbaresco.

Barolo

Om half tien zijn we al in Cherasco, het dorpje dat onze uitvalsbasis wordt voor ons weekend. Cherasco ligt in het Roero-gebied, net voorbij de Tanaro-rivier die Langhe en Roero van elkaar scheidt. Logeren doen we in stijl, in het Somaschi Monstero di Cherasco, een voormalig klooster in het historische centrum van Cherasco. Het gebouw heeft verschillende functies gehad, maar is uiteindelijk van een basisschool getransformeerd in een viersterrenresort. De locatie heeft slechts geen vijfde ster gekregen omdat er geen hotelbar is, zo vertelt Riccardo, de kersverse hotelmanager die ons meteen vanaf aankomst in de watten legt. Die hotelbar missen we niet, want amper vijf minuten te voet van het hotel ligt de gezelligste en meest trendy loungebar van de Langhe-vallei. Het hotel heeft bovendien een eigen restaurant en er zijn maar liefst drie andere gastronomische restaurants op wandelafstand.

Even een cappuccino mét een brioche en een eindje wandelen naar de Arco Trionfale, waar we oog in oog staan met het doel van onze reis: een prachtige Ape Calessino cabrio – retroversie natuurlijk! De Ape Calessino besturen blijkt gelukkig kinderspel te zijn. Met zo’n stralende zon zijn we niet alleen blij met onze cabrio, maar vooral met het feit dat we geen helm hoeven te dragen. Belangrijk detail: de Ape wordt altijd volledig verzekerd verhuurd, dus er zijn geen pijnpunten van onvoorziene kosten mogelijk. Bovendien kunnen we volop erop los gaan om foto’s te maken, want enkel de bestuurder hoeft het verkeer in de gaten te houden.

apecalessinocabriotour

We popelen van ongeduld en willen meteen on the road. Gelukkig is de Ape uitgerust met een exclusief Tripy GPS-systeem. We krijgen ook nog een handig boekje mee met al onze proeverij-adressen. De pret kan beginnen!

We volgen de pijl op het scherm die ons naar La Morra brengt. Onderweg zien we hazelnotenbomen aan ons voorbijgaan. Net buiten La Morra stoppen we nog even in Verduno, waar we het mooiste uitzichtpunt hebben, mooier nog dan het legendarische uitkijkpunt in La Morra zelf. We gaan even langs bij de slager, die ons meteen laat proeven van zijn salame. Wat een delicatessen: filetto met Barolo, salsiccia di Bra… We krijgen ook te zien hoe dat allemaal gemaakt wordt.

Dit is echter nog maar het begin. We zoeken onze Ape weer op en hebben veel bekijks. De Ape brengt ons naar La Morra, waar we Michele Alessandria ontmoeten. Michele, wijnproducent van unieke Barolo Cru-wijnen, laat ons het volledige productieproces zien. We krijgen alle hoeken van het wijnlandgoed te zien en maken kennis met de weg die de druif aflegt. Er wordt ons één ding duidelijk: deze man is een wandelende wijnencyclopedie, met grotendeels kennis die van vader op zoon is doorgegeven.

bicchierevino

We vervolgen onze tocht naar de ambachtelijke producent van Barolo Chinotto-ijs, een heerlijkheid die we nog niet eerder hadden geproefd. Kuierend door de straten van dit lieftallige dorpje genieten we maximaal van la dolce vita, voordat onze Tripy GPS ons naar Grinzane Cavour leidt, waar we oog in oog staan met het meest indrukwekkende van de Langhe-kastelen. Met zijn rijke geschiedenis, die je kunt uitdiepen in het museum, een enoteca waar we lokale lekkernijen proeven en een Michelinster bekroond restaurant onder leiding van Alessandro Boglione is er voor elk wat wils. Maar we gaan bij zo’n heerlijke temperaturen natuurlijk niet binnen eten… We willen genieten van het panoramisch decor en trekken daarom naar Il Vigneto, in Roddi. Een panoramaterras, een lekkere pasta en een Langhe Arneis-wijn, beter kan het niet.

Althans, dat dachten we. Maar toen wisten we nog niet dat Barolo onze volgende stop zou worden. We gaan even langs bij de bakker, die alles over grissini weet. We proeven, maar gaan ook samen met hem aan de slag. We proeven nog meer, bijvoorbeeld torta nocciola, een hazelnotentaart.

Daarna is het de tijd om even bij te tanken, met een bezoek aan het WiMu, het interactieve wijnmuseum. Hier ontdekken we wijn in poëzie, in film, in theater, in muziek… We wippen ook even binnen in het museum van de kurkentrekkers, klein maar fijn.

Barolo (2)

Ondertussen zijn we toch al anderhalf uur in dit dorpje en wordt het tijd om verder te gaan, naar onder andere Monforte en Serralunga. Voor we terugkeren naar het hotel lassen we nog even een stop in om de overheerlijke Baci di Cherasco te proeven, chocolaatjes met hazelnoten.

De tweede dag starten we met een koninklijk ontbijt. Daarna zijn we helemaal klaar voor de tweede Ape-tour, met in de hoofdrol de Barbaresco. De sleutel in het contact en weg zijn we, voor een achttien kilometer lange route die ons allereerst naar Alba brengt. Van daaruit gaat het 294 meter de hoogte in, via slingerachtige wegen de heuvels op naar het Barbaresco-gebied.

barbarescotown

Voor we Barbaresco inrijden, gaan we eerst even slow food proeven bij Patrizia, Laura en La Mama. We lijken wel in een Italiaanse film terecht te komen. Hun gastvrijheid spreekt boekdelen, de toewijding waarmee ze die authentieke specialiteiten van de regio bereiden en onze smaakpapillen uitdagen is er een van dynamiek en enthousiasme. Sausjes ter begeleiding van kazen, dessertkoekjes en zo veel meer…

Na zoveel lekkers zetten we onze weg verder via een zeer panoramische route richting het dorpscentrum, want bij al die heerlijke slow food hoort natuurlijk ook goede wijn. Die vinden we bij Bruno Rocca, dé wijnproducent die hoge punten scoort op de internationale markt. Hier ontdekken we de wel heel bijzondere wereld van de Nebbiolo-druif.

bruncorocca3 brunorocca2

Na een rondleiding en proeverij zet de Ape zich in beweging om het idyllisch decor van de kern van Barbaresco te verkennen. Groot is het niet: slechts één doodlopend straatje met een imposant groot gebouw, het kasteel van Barbaresco. Hierin vind je de kantoren en cantina van Angelo Gaja, de Godfather van de Italiaanse wijnen. Even langsgaan kan helaas niet, want Gaja is niet open voor het publiek, maar we kunnen wel zijn wijnen proeven bij Prima e Poi, de trendy bar van La Ciau del Tornavento. Dat blijkt overigens een uitstekende locatie te zijn om midden op het dorpsplein van Barbaresco even een snelle hap te verorberen; we willen immers geen uren tafelen.

Na onze carne crudo rijden we richting Neive, waar we hartelijk worden onthaald door Michela in haar enoteca, op het gezellige dorpspleintje, met die bijzondere sfeer die het hart van elke Italiëliefhebber sneller doet kloppen. We proeven weer een beetje meer, tot we geen pap meer kunnen zeggen.

In de namiddag ligt het accent op het echte genieten met de Ape en doen we Mango, Trezzo Tinella en Treiso S. Rocco Seno d’Elvio aan. De zon schijnt heerlijk en dankzij de Ape in cabrio-uitvoering worden we ook nog een beetje bruin.

Ape-Piemonte

De derde dag, de laatste dag met en in ‘onze’ Ape, verkennen we de Roero-streek, met een compleet ander smakenpalet. Een 92 kilometer lange route brengt ons onder andere in Guarene, Castellinaldo, Canale, Montà, Monteu Roero, Baldissero, Monticello en Pollenzo. Wijn proeven doen we bij Marchesio, wat een verrassing! De architect die deze recent geopende cantina heeft ontworpen, heeft het thema ‘wijn’ op een originele wijze in de verf gezet. Het kantoor is als het ware als een wijnvat in glas neergezet – beslist opmerkelijk.

Onderweg nemen we geregeld tijd voor een terrasje, maar vooral de grande finale in Pollenzo is een voltreffer! We gaan langs bij de plaatselijke bakker, die ons laat proeven van een focaccia die zo speciaal is dat hij bijna kan doorgaan voor een gebakje. We dompelen ons helemaal onder in de wereld van wijn met een bezoek aan Banca Del Vino. Zo sluiten we onze Piemonte Slow Food & Wine by Ape Calessino Cabrio in stijl af. We gaan zeker sparen voor een volgende keer – of voor een eigen Ape in cabrio-versie!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

3 reacties

  1. Hoi Saskia,

    Vraagje: het is me niet altijd duidelijk wie de auteur van een artikel is. Hoe kan ik daar achter komen?
    Soms staat het boven aan het artikel, soms niet.
    Kijk ik met mijn neus?

    Saluti Eva

  2. Ciao Eva,
    als het niet heel duidelijk in de eerste alinea staat, kun je ervan uitgaan dat ik het artikel heb geschreven. Bij onze gastbloggers, zoals Isaac, Paul en Joost, staat het sowieso in de intro, en bij verhalen van Sophie en Willemijn kom je hun namen ook tegen. Anneke verzorgt elke vrijdag de rubriek Italiaans in beeld. Alle andere artikelen – het merendeel dus 😉 – zijn verder van mijn hand!
    Un caro saluto,
    Saskia

  3. Henk Kruijsdijk

    hoi Saskia!

    Ben net thuis uit Bali en ontving gisteren de gedrukte versie van “een zomer vol kleur” in mijn brievenbus.
    Wat leuk en wat ben ik trots op mijn dochter Sophie die ik op verschillende bladzijden tegenkom. Ik mocht zelfs en keer met haar mee naar Arianne & Friends om ter plekke ter ervaren hoe heerlijk haar leven in Florence en omgeving in het echt is. Ooit wil ik nog een keer naar het Vespa museum om de nostalgie van deze scooter in alle uitvoeringen zelf te zien. In Indonesië zie je heel veel uitvoeringen van de Vespa voorbij rijden en dat doet me altijd aan jullie denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *