Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Grappa in Grognardo

Toen een fervent lezeres van mijn blog hoorde dat ik van plan was een paar dagen in Piemonte door te brengen, mailde ze me enthousiast over haar vriendin Martje, die een huis in Grognardo heeft dat ze eveneens openstelt voor gasten. Ter inspiratie stuurde deze Ciao tutti-lezeres me de link van Martjes blog, en dat had ze nu niet moeten doen…

Voor ik het wist las ik gretig alle verhalen over wonen in Piemonte, lekkerbekte ik bij de talloze recepten en culinaire verhalen en mailden Martje en ik over en weer over onze wederzijdse liefde, Italië. Om ook jullie te laten meegenieten van deze verhalen, schreef Martje speciaal voor Ciao tutti een stukje over een van de specialiteiten van Piemonte, grappa. Lees Martjes bijzondere verhaal over deze godendrank en verheug je alvast op een glaasje na het eten vanavond!

Martje: ‘De regio Piemonte is een van de belangrijkste producenten van grappa. Zoals het in arme streken betaamde werd er, en wordt er nog steeds, niks weg gegooid. Zo ook niet de schilletjes van de druiven. Van die schilletjes kun je namelijk heerlijke grappa stoken. Vooral in de bergen, waar het ’s winters goed koud kan zijn, werd grappa gedronken. Je wordt er immers lekker warm van. Door de toevoeging van kruiden heeft het drankje nog een medicinale werking ook. En alsof dat nog geen reden genoeg is voor een glaasje grappa na het eten, houden de Italianen het drankje tegenwoordig ook verantwoordelijk voor een goede spijsvertering.

Je kunt er dus nooit genoeg van op voorraad hebben. De meeste grappa die we hier proefden smaakt heerlijk, maar zeg nou zelf: wat is er, als je in Piemonte woont, nou leuker, zeker voor een stoere man als de mijne, dan zelf grappa stoken? Het mag eigenlijk niet, maar iedereen doet het. Het geheim… als maar niemand het ziet. Echt Italiaans dus.

Al lang voordat het stookproces zou beginnen had mijn man van de koperen binnenkant van een tien liter boilertje een grappaketeltje geknutseld. Toen de vendemmia bij onze vriend eindelijk voorbij was kon de stokerij beginnen. Er was eerst een probeersessie met rode wijn. Dat ging goed. Maar het drankje dat je zo verkrijgt, mag geen grappa heten; de Italianen noemen het branda.

Grappa stoken van natte druivenschilletjes had toch de voorkeur. Helaas brandden de schilletjes aan. Vriend Sergio, expert in grappa stoken, bracht een oude melkbus met een wijde hals. Daar kon een stoommandje in gezet worden. Nu zou het goed moeten gaan. Maar ach, er kwam roze grappa uit het stoompijpje. Ik vond dat wel feestelijk. De mannen niet. ‘Piano piano,’ zei Sergio. Er moest langzamer gestookt worden. Dagen en dagen was mijn onvermoeibare man bezig. De andere klussen bleven liggen en ik moest zelf het gras maaien.

Nu is grappa stoken niet geheel ongevaarlijk. Je moet wel weten dat de eerste alcohol die uit de schilletjes komt niet gedronken mag worden. De schilletjes moeten eerst tot 70 graden worden gestookt om die gevaarlijke methylalcohol – ongeveer een borrelglaasje vol – eruit te halen. Daarna wordt de temperatuur opgevoerd tot 80 à 85 graden en dan druppelt de goede grappa er langzaam uit. De smaak van onze grappa werd uiteraard door verschillende lokale experts getest en – fortunatamente – goed bevonden. De grappa zit nu in mooie flesjes. Ik kan me nu al weer verheugen op de gezellige, zomerse table d’hôtes met onze gasten op Casa Vecchia in het nieuwe seizoen. Als digestivo zal er naast mijn zelfgemaakte limoncello nu ook Harries Grappa te proeven zijn…’

Ben je nieuwsgierig geworden naar Harries Grappa en wil je geen enkel risico lopen dit kostelijke vocht te missen? Neem dan snel een kijkje op www.grognardo.nl.

Natuurlijk is er meer te doen op Casa Vecchia dan grappa drinken. Martje: ‘Casa Vecchia is een heerlijk vakantieadres, een plek waar niks moet en niksen mag. Zo kan er worden geschilderd (door beginners en gevorderden), geluierd en gelezen.

Vanuit Casa Vecchia kunnen mooie wandelingen worden gemaakt. Op ‘onze’ berg bloeien eind mei zo’n twaalf soorten verschillende orchideeën. Voor de goed getrainde fietsers zijn er mooie routes en klimmetjes. Golfers kunnen terecht op een van de zestig golfbanen in Piemonte.

We organiseren wijnexcursies en proeverijen. Lokale marktjes en dorpsfeesten zijn pure ontdekkingen, maar ook een uitstapje naar de kust of naar de steden Turijn, Milaan en Genua is vanaf Casa Vecchia goed te doen. Ach, kom zelf maar kijken, proeven, ruiken, ervaren en genieten! Siete i benvenuti; jullie zijn welkom!’

Lees meer van Martjes verhalen over Casa Vecchia in Piemonte via haar eigen weblog, casa-vecchia.blogspot.com. Wees wel gewaarschuwd, want voor je het weet zit je, net als ik, in Piemonte – onder deze boom bijvoorbeeld!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Wilt u meer weten over het wel en wee van Martje en Harrie in Casa Vecchia in Grognardo in Piemonte? Lees dan op woensdag onder `Martje` op http://www.schagenfm.nl de briefwisseling die Martje daar met mij heeft over onze gezamenlijke passie Italia! En die Grappa en Limoncello van Harrie en Martje? Die smaken delizioso! Salute!

  2. Als ik ieder leuk adres wil bezoeken die op je site zet is het jaar misschien te kort 🙂

  3. Klopt Marco, daarom moet je ergens beginnen en steeds een leuker adresje bezoeken. Op het laats beland je dan bij ons in Casa Vecchia. Edoch dan heb je wel het leukste plekje van Italie. Je kunt natuurlijk ook alle ander eplekjes overslaan en meteen bij ons beginnen.
    Tot ziens, Harrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *