Download gratis de Ciao tutti app!

Agriturismo Verdita – velden vol lavendel in Piemonte

Twaalf jaar geleden is het ondertussen, dat Nicolas en Natascha hun Italiaanse droom verwezenlijkten. Op de grens van Piemonte en Ligurië runnen ze Agriturismo Verdita, een heerlijke plek om te genieten van al het goede dat deze twee regio’s te bieden hebben.

Nicolas & Natascha: ‘Ruim twaalf jaar geleden zeiden we onze banen (we werkten als advocaat en psychologe) en ons veilige bestaan in de stad vaarwel om boer te worden in the middle of nowhere, op de grens van Piemonte en Ligurië.

Het was uiteraard een gok, want ook al had Natascha een herboristenopleiding gevolgd, we hadden beiden niet echt groene vingers en de weinige lavendelplantjes die we op ons terras in Gent hadden, waren geen lang leven beschoren. Maar in de Italiaanse zon zou alles anders gaan.

We kochten een oude, volledig op te knappen geitenboerderij waar ooit een fantastische kaasmakerij was en waar maar liefst twintig hectare land bij hoorde en we gingen aan de slag. Eerst moest het terrein dat geschikt was (tweeëneenhalve hectare) schoongemaakt en omgeploegd worden.

Na de grond een jaartje rust gegund te hebben, werden er maar liefst vijfentwintigduizend jonge lavendelscheutjes gepland. Je kon ze amper zien met het blote oog. Het eerste jaar kregen we dan ook regelmatig de vraag wanneer die plantjes er eindelijk gingen komen. We antwoordden dan steeds al lachend dat ze maar eens met een vergrootglas op ons veld moesten gaan kijken voor ze die vraag stelden.

Ondertussen zijn we vele jaren verder en zijn de minuscule scheutjes uitgegroeid tot fantastisch ruikende paarse planten. In de periode juni/juli is het op onze heuvel dan ook een ware kleurenpracht, omgeven door heerlijke aroma’s. Het is niet alleen uitermate fotogeniek maar brengt de meest gestreste stadsmensen onmiddellijk tot rust.

In samenwerking met onze buren, een jong Italiaans koppel dat eveneens het jachtige stadsleven liet voor wat het was, distilleren we van onze lavendel biologische etherische olie, kleinschalig maar authentiek.

Onze met de hand geplante en met diezelfde handen onderhouden planten worden eveneens manueel geoogst en vervolgens geperst tot het overweldigende ruikende kleine flesje essentiële olie. Deze simpele omvorming van een natuurlijk basisproduct tot biologisch eindproduct geeft zeer veel voldoening.

Het was een ingrijpende stap, als (toen nog) jong koppel stadsmensen verhuizen naar het eenzame Italiaanse platteland en uit onze comfortzone stappen. Geen van ons had ervaring met verbouwen, kruidenteelt of toeristische activiteiten, maar al vallend en weer opstaand ontdekten we dat dit ander soort leven tot veel meer tevredenheid en geluk leidt.

De beleving om in de natuur te mogen werken met biologische producten, in een rustgevende omgeving bovendien, doet je werkelijk groeien als mens.

Wie op onze Piemontese heuvel wil komen mee genieten van al deze lavendelpracht, de natuur en de rust, kan logeren in een van de nieuwe vakantie-appartementen die wij op onze lavendelboerderij creëerden.

Wij maakten naast onze lavendelactiviteit namelijk ook tijd voor een agriturismo met vier vakantieverblijven, modern uitgerust met volwaardige keuken, een heerlijke relaxtuin, een infinity zwembad met waterval, een jacuzzi, een zonneterras, buitenkeuken, privéterrassen… Kortom, ons eigen paradijs op aarde dat we met veel plezier vijf maanden per jaar delen met onze gasten. Kijk maar eens op www.verdita.com.

Gasten zijn natuurlijk ook welkom om mee te helpen op onze velden. Er is steeds een teveel aan onkruid, biologisch betekent uiteraard dat er niets gesproeid wordt. In juli kun je helpen bij het binnenhalen van de oogst of anders een handje toesteken bij het persen van de planten tot essentiële olie. Keuze én werk genoeg dus.

De meeste gasten vinden de lavendelbeleving van op een afstandje (meestal liggend op het zonneterras of in de jacuzzi) al meer dan voldoende en daar hebben we natuurlijk alle begrip voor. Een betere plek om tot rust te komen bestaat er volgens ons niet.

Samen met bevriende kunstenaars organiseren we tijdens de bloeiperiode picknick-evenementen met muziek en zang in onze velden. Deze belevingen zijn zeer succesvol, mensen komen zelfs vanuit Turijn voor deze bijzondere ervaring.

Ook staat er sinds 2019 een StarsBOX in een van onze lavendelvelden. In deze originele houten structuur met cabrio dak kun je zalig slapen onder de Italiaanse sterrenhemel. In deze blog lees je er meer over.

Je leest het, tijdens deze twaalf mooie jaren hebben we nog geen moment spijt gehad. De kalme groene omgeving, de echte vier seizoenen, de boerderij en de natuur, het lekkere eten, de ontspannen sfeer, de lange wandelingen met onze hond en natuurlijk onze gasten – dit alles maakt de grote overstap nog elke dag meer dan de moeite waard.

Met onze gastblogs laten we jullie ook op afstand meegenieten van al dat moois, maar wees altijd welkom om het met eigen ogen te komen bewonderen. A presto!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Alice en Rob

    Wat ontzettend leuk om te lezen. Wij waren bij agriturismo Verdita afgelopen week te gast en wil je rust, ruimte en ontspanning in een bijzonder mooie omgeving met zeer enthousiaste eigenaren dan zeggen wij : DOEN ! Ons is het héél erg bevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *