Home » Reizen door Italië » Piemonte » 3 x doen en proeven in la bella Biella
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

3 x doen en proeven in la bella Biella

Viverone-4

Il Biellese, de provincie Biella, is de laatste stop op onze route door het paesaggio delle acque – de rijstlanden van Piemonte. Zowel de provincie als de stad Biella, gelegen aan de voet van de Alpen, worden nog maar mondjesmaat bezocht door toeristen. Toch zijn er goede redenen wel even te stoppen in Biella, bijvoorbeeld op het platteland, bij het schitterende meer of in de stad zelf. Wij maakten een top drie van de leukste dingen om te doen en proeven in Biella!

1. Dobberen op het Lago di Viverone
Het is het op twee na grootste meer van Piemonte, en ligt er pittoresk en schitterend bij tegen de achtergrond van de Alpen. Het Lago di Viverone is vrij klein, maar mede daardoor juist zo charmant. Wij gaan aan boord van een boot om, onder het genot van een heerlijke aperitivo, te genieten van al het moois dat het meer te bieden heeft. Aan het einde van de rondvaart wacht ons een heerlijke pranzo al lago, in de koele schaduw van het terras van Hotel Marina.

Viverone-1

Viverone-2
Viverone-3
Viverone-5

Zelf ook een aperitivo op het meer organiseren? Dat kan via deze website (Italiaans).

2. Op bezoek bij de rijstboer
Je denkt er misschien niet direct aan, maar zoals je op bezoek kunt gaan bij een wijnboer, kun je natuurlijk ook even stoppen bij een rijstboer. Wij bezochten de familie Guerrini in Salussola, een prachtig familiebedrijf waar onvervalste Riso DOP di Baraggia wordt gemaakt – rijst met een oorsprongsbescherming en kwaliteitsmerk dus. In het kleine winkeltje bij de boerderij kun je verschillende soorten rijst inslaan.

Guerrini-1

Guerrini-2

Guerrini-3

Guerrini-4

3. Prodotti tipici proeven in Biella
Natuurlijk mag een bezoek aan de stad Biella niet ontbreken. Wij ontdekten vooral de culinaire geheimen van de stad. Zo kregen we een kijkje in de keuken van Caffè del Teatro, waar de banketbakkers ons lieten zien hoe ze hun befaamde canestrelli (chocoladewafeltjes) maken. Een workshop taarten bakken volgde en natuurlijk konden we het niet laten om alles ook even te proeven. Gelukkig hebben we ons ingehouden, want direct na de workshop bezochten we de kaaskelders van Caseificio Botalla, waar we in geuren en kleuren ingewijd werden in de wereld van de formaggi tipici van Biella. Proeven deden we natuurlijk ook, aan de lange tafels van Birrificio Menabrea aan de overkant van de straat. Het meest bijzondere stukje kaas dat we proefden? De sbirro – kaas op basis van bier, het resultaat van de vriendschap tussen Botalla en Menabrea.

Biella-1

Biella-2

Biella-5

Biella-6

Biella-7

Biella-10

Nadat we afscheid hebben genomen van Biella zijn we – een boel mooie ervaringen rijker en een paar kilo’s zwaarder – aan het einde van onze reis door de Italiaanse terre del riso, de rijstlanden van Piemonte. Morgen, op de eerste dag van de zomer, reizen we door naar zonnig Sardinië!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Geef en leuke blog, wij zitten te kijken waar wij eens naartoe zullen gaan en nemen dit mee in onze vakantieplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *