Ga op pad met onze City Walks!

De torentjes van Parma

Na de stukjes Parmezaanse kaas van gisteren wil ik nog maar één ding: naar Parma. Een stad die ik bij lange na niet zo goed ken als Rome of Florence, waar ik wel eens doorheen gereden ben en een espresso heb gedronken, maar waar ik nooit eerder uitstapte om de stad straat voor straat te verkennen.

Deze culinaire stad komt dus op mijn verlanglijstje, zeker ook na het zien van een foto van het interieur van de romaanse doopkapel van Parma in Lannoo’s Autoboek Italië. Volgens dit boek is ‘het romaanse baptisterium van Parma een uitzonderlijk fraai voorbeeld van hoe mooi architectuur en interieur kunnen samengaan. Architect was de lokale beeldhouwer Benedetto Antelami, die roodachtig marmer uit Verona gebruikte.’

het plafond van de doopkapel in Parma

En niet alleen het interieur is de moeite waard: wie de buitenzijde ziet, dicht het gebouw eerder een andere functie toe dan doopkapel. Je hoeft geen kind te zijn om te kunnen dromen over kamers vol prinsen en prinsessen, of over Rapunzel die haar lange blonde vlechten langs de galerijen naar beneden laat hangen.

Parma kende tot 1606 overigens nog een sprookjesachtige toren, met vele verschillende lagen die ontsproten lijken te zijn aan de fantasie van een dromerig kunstenaar, die bij elke laag weer wat andere tierelantijntjes uit zijn mouw schudde. Toch is de toren echt gebouwd. Met zijn ruim 130 meter hoogte stond hij symbool voor de stad Parma. Dat moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest!

Wellicht dat de enorme hoogte toch te optimistisch was berekend door de kunstenaar die de toren ontwierp, want in 1606 stortte de toren in elkaar. Helaas is hij nooit meer opgebouwd en moeten we het nu doen met deze overgeleverde afbeelding, die enig idee geeft van het uiterlijk van deze bijzondere toren:

Gelukkig is er in Parma ook een heleboel historisch erfgoed wel goed bewaard gebleven, ook tijdens de aardbevingen eerder dit jaar. Ook in de omgeving zijn veel prachtige steden te zien, zoals Ferrara, Mantua, Cremona, Piacenza en Modena. Meer dan genoeg inspiratie om een mooie route uit te stippelen!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *