Ga op pad met onze City Walks!

Een dag in Palermo

Voor De Smaak van Italië reisde ik vorig jaar naar Palermo om de stad in een (lange) dag te ontdekken, te beleven en te proeven. Geen gemakkelijke opgave, want een dag in Palermo is nog sneller voorbij dan elders.

Maar zelfs als je maar een dag de tijd hebt, kun je genieten van al het moois dat Palermo (Palermu in het Siciliaans) te bieden heeft. In deze stad vol tegenstellingen gaan een rijke geschiedenis en barokke schoonheid hand in hand met vervallen panden en eindeloos veel verkeer. Wie Palermo echter de kans geeft, wordt overweldigd door het echte Italiaanse leven, dat uiteraard begint met een echt Italiaans ontbijt!

Cappuccino met cannoli
In Palermo kun je niet anders dan de dag beginnen met een cappuccino en een cannolo – en die vind je nergens zo lekker als bij Pasticceria Cappello. Eigenaar Salvatore en zijn zoon Giovanni sleepten verschillende prijzen in de wacht voor hun Siciliaanse lekkers.

De erfenis van de Normandiërs
De Romeinen, de Arabieren, de Normandiërs… Ze hebben allemaal hun sporen op Sicilië – en dus ook in Palermo – achtergelaten. Dat is misschien wel het best te zien in het Palazzo dei Normanni, dat door de Arabieren is gebouwd op de resten van een Romeins fort. Het paleis diende als zetel voor zowel de Normandische koning Ruggero II als voor het Siciliaanse Parlement. Vooral de Koninklijke vertrekken zijn een bezoekje meer dan waard! Als je een stukje heuvelopwaarts loopt, kom je op de Maqueda-binnenplaats, waar een trap naar de Cappella Palatina, een van de weinige overblijfselen uit de Normandische periode, leidt. De schitterende mozaïeken en het houten plafond met tempera-schilderingen benemen je de adem!

Aan de overkant van de Corso Vittorio Emanuele, de hoofdstraat van Palermo die helemaal tot aan de zee loopt, ligt de kathedraal, gewijd aan Maria Assunta (de ten hemel opgenomen Maria). De kathedraal brengt de verschillende bouwstijlen tot leven; met name de rechterzijde illustreert als een levend geschiedenisboek de historie van de stad en haar verschillende inwoners. Er zijn zelfs nog delen van de moskee die de Arabieren hier hebben gebouwd intact.

Voor wie de sfeer van de stad wil opsnuiven, is de markt op het Piazza Ballarò een aanrader. In de levendige wijk eromheen, de Albergheria, zijn volop authentieke winkeltjes en ambachtslieden te vinden. Albergheria Viaggi organiseert rondleidingen door deze buurt, waarbij buurtkinderen je samen met een gids laten kennismaken met allerlei bijzondere mensen en je de mooiste plekjes van de wijk laten zien.

Voor de lunch kun je terecht bij Trattoria Ai Normanni, aan het Piazza della Vittoria. Na de spaghetti al Normanni, met garnalen, aubergines, verse groenten en pinda’s, is de prachtig onderhouden tuin van Villa Bonanno de ideale plek voor een siësta.

De Arabische wijk
Het kruispunt van de Corso Vittorio Emanuele en de Via Maqueda, Quattro Canti, is het chicste plein van Palermo. De vier palazzi die op de hoeken van het plein zijn gebouwd – en waarnaar het plein is vernoemd – zijn rijk versierd met fonteinen en beelden van beschermheiligen, seizoenen en koningen. Even verderop bevindt zich nog een mooi plein, het Piazza Pretoria, met een enorme fontein die oorspronkelijk bedoeld was voor de tuinen van een Toscaanse villa. Vanwege de vele naakte beelden werd de fontein ook wel ‘Fontein van de Schaamte’ genoemd.

Via de in Arabisch-Normandische stijl opgetrokken San Cataldo en de Santa Maria dell’Ammiraglio, oftewel La Martorana, wandel je naar La Kalsa, de oude Arabische wijk van Palermo. In de smalle straatjes rondom het Piazza Marina, een van de grootste pleinen van de stad, waan je je in het Midden-Oosten. In het Palazzo Abatellis huist de Galleria Regionale di Sicilia, met als topstukken de Annunciatie van Antonello di Messina, de Malvagna-triptiek van Jan Gossaert (alias Mabuse) en het fresco De overwinning van de Dood van een onbekende kunstenaar.

Ten noorden van La Kalsa ligt de wijk Castellamare, met het Museo Archeologico Regionale. Vooral de restanten van de tempels van Selinunte en de Sala dei Mosaici, met fresco’s en mozaïeken uit Marsala, Palermo en Salunto, zijn de moeite waard. In de buurt van het museum vind je twee schitterende oratori: het Oratorio del Rosario di San Domenico, met een altaarstuk van Anthonie van Dyck, en het Oratorio del Rosario di Santa Cita, met zijn beelden, guirlandes en stucwerk een ware ode aan de barok.

Langs de zee
La Cala is de oude haven van Palermo. Nu liggen op de plek waar ooit oude vissersbootjes aanmeerden enorme jachten. Vooral het uitzicht op Monte Pellegrino maakt een wandeling langs de haven de moeite waard. Wie liever door het groen wandelt, kan zijn hart ophalen in het Terrazza del Mare, het park langs de zee, of de Villa Giulia. Toe aan iets lekkers? Haal dan een gelato bij Ilardo of probeer op het Piazza della Kalsa de lokale specialiteit: babbaluci (babyslakjes).

Duizenden lichtjes
Op het Piazza Caracciolo waan je je bijna in een souk. De Mercato della Vucciria zet al je zintuigen op scherp. Vooral tegen zonsondergang maakt de markt een onuitwisbare indruk. Er branden dan duizenden lichtjes en de geur van vers bereid eten doet je watertanden. Vleesspiezen, gebakken inktvis en gekookte milt – een plaatselijke specialiteit – je eet het bijna nergens zo lekker en vers als hier.

Toch liever naar een restaurant? Bij Sant’Andrea, een stijlvol etablissement op een steenworp afstand, wordt elke dag met verse ingrediënten van de markt een bijzonder menu samengesteld. Wil je liever iets simpelers? Antica Focacceria San Francesco maakt al sinds 1834 de lekkerste pizza’s van heel Sicilië. Voor verse vis kun je terecht bij Trattoria Stella of het chiquere La Cambusa, een waardige afsluiting van een energieke dag in Palermu !

Ontdek onze droomplekken in Italië!

5 reacties

 1. Grazie per la bella storia. Una buona domenica a te!

 2. Een cappuccino met canoli dat lijkt mij ook wel iets voor de zondagmorgen!!! 🙂
  Wat een indrukwekkende stad! Ga ik eens meer over lezen.
  Ciao, ciao!

 3. Leuke weblog, ik zie er telkens naar uit om de mail te openen !
  Je schrijft dat de kathedraal van Palermo gewijd is aan Maria Assunta. Dit heb ik nog nooit gehoord. Moet dit niet zijn de heilige Rosalia, de patroonheilige van de stad ?

 4. komt net op tijd. we gaan er volgende week naar toe! ben benieuwd!
  saluti, susanne

 5. Ciao Ludwine,

  dank voor je compliment, leuk te horen dat Ciao tutti in de smaak valt. Rosalia is inderdaad de patroonheilige van de stad, aan wie verschillende kapellen en kerken gewijd zijn. De kathedraal is echter gewijd aan Maria Assunta, oftewel Maria Hemelvaart. Hoewel Rosalia heel belangrijk is, gaat er ook in Palermo niets boven Maria 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *