Ga op pad met onze City Walks!

Op reis met Kruistocht in spijkerbroek

Het boek dat me als kind het meest fascineerde (en waarvan ik meerdere exemplaren helemaal stuk las) komt dankzij een actie van Pharos Reizen en de Samenwerkende Kinderboekhandels helemaal tot leven! Heel, heel even zou ik terug willen naar die kindertijd, het boek nog eens herlezen met diezelfde fascinatie als de allereerste keer, diep onder de dekens, en dan plaatsnemen op de achterbank om de reis van Dolf, de hoofdpersoon, een stukje mee te beleven…

Het boek met het omslag zoals ik dat lang geleden las

Het idee van Pharos Reizen en de kinderboekwinkels ontstond naar aanleiding van het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar, ‘Hallo Wereld’. Samen stippelden ze een aantal rondreizen uit voor ouders en kinderen met als leidraad de reizen van helden uit kinderboeken, onder wie Dolf uit Kruistocht in spijkerbroek.

Dolf is aan het begin van het boek nog een gewone 16-jarige jongen uit Amstelveen. Hij geeft zich op als proefkonijn om door een materie-transmitter teruggeflitst te worden naar de middeleeuwen, waar hij één middag mag rondkijken. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet hij nu voor altijd in 1212 blijven?

Voor wie het boek niet kent, een fragment:

‘Dolf Wega stond aan de zijkant van een holle weg. Aan weerszijden zag hij hoge bermen, begroeid met bomen, struiken, gras en bloemen. Links van hem helde de weg naar een bocht. Rechts van hem steeg de weg, en daar was eveneens een bocht, zodat hij van zijn omgeving nog maar weinig kon zien. Hij keek naar zijn voeten en ontdekte dat hij op een platte steen stond. Dat kwam even mooi uit! Opeens durfde hij weer te denken, al waagde hij het nauwelijks zich te verroeren. Want hij kon bijna niet geloven dat het wáár was.

Toch wel. Hij was in elk geval verplaatst. Of hij zich nu ook in een ander tijdperk bevond, moest hij nog gaan ontdekken. Even wierp hij een blik op zijn horloge. Dat wees twee minuten over één. Liep het goed? Ja… Hij keek weer naar zijn voeten, die naast elkaar op de steen stonden. Hoe hadden ze het zo prachtig kunnen uitmikken!

Van alle mogelijkheden die er waren, was de beste eruit gekomen: een goed herkenningspunt, gemakkelijk te markeren. Hij herinnerde zich de vetkrijtjes, haalde ze uit zijn jaszak en bukte zich. Zorgvuldig trok hij eerst met het gele, daarna met het zwarte krijtje een nauwe kring om zijn voeten. Toen borg hij voldaan de krijtjes op en stapte van de steen. Nu goed opletten waar ik loop, dacht hij helder. Ik moet die steen op tijd kunnen terugvinden. Die grote berk daar tegenover mij is ook een mooi herkenningsteken.

Het was erg warm en hij pufte in zijn gevoerde windjack. Toch waagde hij het niet de jas uit te trekken, hoewel hij er een dikke grijze trui onder droeg. Verder had hij een spijkerbroek aan, sokken en stevige winterschoenen. Te gek gewoon, want hier was het hoogzomer. De zon brandde op zijn hoofd. De ongeplaveide weg, vol stenen en stof, blakerde in het felle licht.

Ik schijn in een soort heuvelland te zijn, dacht hij. Even kijken waarheen die weg voert. Hij liep een eindje de helling af, terwijl het stof onder zijn voeten opstoof. De bocht om, en opeens keek hij uit over een dal met in de verte een stad.

‘Dat moet Montgivray zijn,’ juichte hij.‘Het klopt! Het klopt helemaal!’ Want al ging de stad bijna schuil in de hittenevels, hij kon zelfs op die afstand zien dat het geen moderne stad was. Vaag onderkende hij torens en wallen. Diep beneden hem reed over de weg een soort huifkar in de richting van de poort. Op de akkers in het dal zag hij mensen bezig.

‘Ik ben in de middeleeuwen, ik sta midden in het Frankrijk van de dertiende eeuw,’ vertelde hij zichzelf, maar het was bijna niet te geloven. Juist wilde hij aan de verdere afdaling beginnen toen hij iets hoorde. Achter hem, ver weg. Hoefgetrappel, geschreeuw, lawaai. Angstig keek hij om, maar hij zag niets. De bocht onttrok het hoger gelegen stuk weg aan zijn gezichtsveld.

Nog meer geschreeuw en wapengekletter – het klonk niet geruststellend. Hadden een eindje hogerop twee vijandig gezinde ridders te paard elkaar op weg naar het grote toernooi ontmoet en waren ze slaags geraakt?’

In de voetsporen van Dolf
Kinderen en hun ouders kunnen zich nu, net als Dolf, naar het middeleeuwse Duitsland en Italië flitsen. De rondreis begint in de kathedraalstad Spiers, aan de Rijn. Vervolgens reis je, net als de kinderkruistocht, via het Zwarte Woud, ‘langs kloven en ravijnen en over glooiende bloemenweides’, naar Andriano bij Bolzano in de Dolomieten. Hier kun je zes dagen genieten van het leven in de bergen en spannende avonturen beleven in de Hochseilgarten en wildwater tuben (op een grote opblaasband) over een rivier. De reis sluit je, net als de helden in het boek, af aan zee, net boven Genua.

Een aantal hoogtepunten van deze reis:
*reis in het spoor van een van de beroemdste Nederlandse jeugdhelden
*bezoek het kasteel waar Richard Leeuwenhart gevangen werd gehouden door keizer Barbarossa
*grensoverschrijdend wandelen in Unesco-biosfeer Pfälzerwald/Vogezen
*een sneeuwballengevecht hartje zomer, hoog in de Dolomieten
*een dagje naar ministaatje Monaco
*eerst de bossen, dan de bergen en tot slot: een heerlijke duik in zee!

Praktische informatie
Deze rondreis kan gemaakt worden in de periode van 19 april tot en met 3 oktober 2012. De laatste aankomst mogelijkheid in het eerste hotel is 20 september 2012. Je kunt deze rondreis uitsluitend op donderdag beginnen. Kijk voor meer informatie op de website van Pharos Reizen.

Maar eerst (voor)lezen!
Uiteraard moet je voor vertrek wel eerst het boek (voor)lezen! Ook ik ga weer eens een nieuw exemplaar aanschaffen, want na het lezen van dit fragment ben ik wederom verkocht!

Kruistocht in spijkerbroek
Thea Beckman
ISBN 978904770116
€ 14,50
uitgeverij Lemniscaat

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Incredibile coincidenza! Geloof het of niet, ik ben mijn twee kleine Nederlands-Toscaanse mensjes sinds twee dagen deze geweldige klassieker aan het voorlezen… Nu de reis nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *