Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Waarom zijn ze in Napels zo zot van Dries Mertens?

Italië is altijd een populaire vakantiebestemming geweest voor Belgen. Maar in de afgelopen jaren is er één Italiaanse stad in het bijzonder die erg gegroeid is in populariteit: Napels.

In 2013 arriveerde Dries Mertens in Napels als nieuwe aanwinst van voetbalclub SSC Napoli. Acht jaar later is hij misschien wel de populairste speler van i partenopei, heeft hij meer doelpunten dan Maradona gescoord en noemen de Napolitanen hem Ciro in plaats van Dries.

Maar waarom zijn ze in Napels zo zot van Mertens? Vooral vanwege zijn gedrag buiten het veld, waar hij zich (vaak ook samen met zijn vrouw Kat) van zijn beste kant laat zien, met mooie gebaren van solidariteit.

Het is niet zo gek dat Dries Mertens zich zo thuis voelt in de stad van de caffè sospeso. Joël en Iris van Ontdek Napels doken in het archief voor een aantal bijzondere nieuwsberichten over deze ‘Rode Duivel’.

‘Huwelijk’ in het ziekenhuis, 5 augustus 2015
In de zomer is er weinig voetbalnieuws, maar toch gaat er in augustus 2015 een video van Dries Mertens viral. In een ziekenhuis vlak bij zijn huis in Posillipo bezoekt Dries een meisje met een hersentumor.

In de video lopen Dries en de kleine Aurora gearmd door de gang, alsof ze op het punt staan om met elkaar te trouwen:

‘Het is jammer dat ik al getrouwd ben, want je bent een fantastisch meisje,’ schrijft de Belg later op Instagram bij de video.

Ciro Dries wordt geboren, 27 oktober 2019
Tijdens de gloriedagen van Napoli met Diego Maradona werd er iedere maand een Diego geboren in Napels. Tijden zijn inmiddels veranderd, maar toch niet helemaal…

Op 27 oktober 2019 wordt Ciro Dries geboren. Een Napolitaanse vriend van Mertens heeft zijn eerstgeboren zoon vernoemd naar de Belgische aanvaller. Maar waarom Ciro?

In tegenstelling tot de andere voetballers van Napoli, wordt Dries regelmatig in de stad gespot. Hij is zo Napolitaans geworden vond men in Napels, dat een Belgische naam niet meer passend was. Daarom draagt hij nu de meest Napolitaanse voornaam die er is: Ciro.

Dries en Kat adopteren hond Juliette, 14 maart 2014
Dries en zijn vrouw Kat hebben een droomappartement aan de baai van Napels. Ze wonen in het beroemde Palazzo Donn’Anna, samen met hun hond Juliette.

In 2014 adopteerden zij haar bij een bezoek aan een opvang voor achtergelaten honden in Napels. Op Twitter roepen ze andere Napolitanen op zich aan te sluiten bij hun team om te helpen nog meer honden te redden.

Pizza margherita voor daklozen, 16 december 2017
Dries is een groot fan van de pizza napoletana. Hij wordt regelmatig gefotografeerd in pizzeria’s, soms zelfs tijdens het assisteren van de pizzaiolo. Of een pizzeria gaat na een belangrijke overwinning speciaal voor hem open, zodat hij de winst kan vieren met een pizza.

In december 2017 viert hij een gewonnen uitwedstrijd op een iets andere manier. Hij keert terug in een ijskoud Napels en belt spontaan een vriend op. Ze halen een stapel pizza’s en delen deze in vermomming uit aan mensen die de nacht op straat doorbrengen.

De zoveelste liefdesverklaring aan de stad, 17 juni 2020
Na weken van geruchten over een mogelijk vertrek naar China kan de stad weer rustig ademhalen. Er is witte rook voor de contractverlenging van Dries.

Hij blijft tot 2022 en maakt dit officieel bekend in deze prachtige video, waarin hij vertelt hoe verliefd hij nog steeds is op Napels. En: hoe hij medelijden heeft met de mensen die niet van Napels houden, dat zij de stad niet gezien hebben zoals hij haar ziet.

Dries Mertens muurschildering in Quartieri Spagnoli, 24 juni 2020
In de Quartieri Spagnoli hadden ze al een voorschot genomen op Dries zijn contractverlenging. Kunstenaar Leone Peretti schilderde een eerbetoon aan de topscorer allertijden van Napoli – naast de beroemde muurschildering van Diego Maradona.

Precies een week na zijn contractverlenging verschijnt Dries als verrassing in Quartieri Spagnoli. Hij zet zijn handtekening ook op de muur en laat zijn jubileumshirt achter als cadeau.

Wil je Dries Mertens zien voetballen in Napels? Neem dan contact op met Joël en Iris van Ontdek Napels voor voetbaltickets voor een een wedstrijd van SSC Napoli. Zij vertellen je verder tijdens hun tours ook alles wat je wil weten over Dries Mertens speciale band met Napels.

met dank aan Fabrizio Andrea Bertani, Ettore Griffoni,
Vincenzo Izzo, Gennaro di Rosa voor een aantal foto’s

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.