Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Een zoete ontdekkingstocht door Napels

Dolci, wie houdt er niet van? In Napels zijn ze gek op zoete dingen – en Iris en Joël zijn dat ook! Sinds ze naar de leukste wijk van Napels zijn verhuisd, gaat er bijna geen dag voorbij zonder een lekker zoet begin.

Iris & Joël: ‘Napels heeft een rijke traditie van zoetigheden die beïnvloed is door een mix van culturen. Vreemd genoeg zijn veel van de lekkernijen die je hier kunt vinden nog onbekend in Nederland en België. We hebben daarom onze favoriete dolci voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij kennis kunt maken met de zoete keuken van Napels.

Babà
Een babà wordt bereid in een special vormpje waardoor het cakeje de vorm van een hoge paddenstoel krijgt. Vervolgens wordt de babà gedrenkt in rum en suikersiroop. Naast de rumvariant zijn er ook babà met limoncello, met ricotta, met room, met Nutella en met fruit.

De babà komt oorspronkelijk uit Polen en is via Frankrijk in Napels terecht gekomen. Maar door de populariteit claimen de Napolitanen dat de babà uit Napels afkomstig is. Als je van rum houdt een absolute aanrader!

Sfogliatella
Een andere dolce die je moet proeven als je in Napels bent (ja, moet!) is een sfogliatella. Dit is een soort schelp van heel dun bladerdeeg gevuld met ricottaroom en een vleugje limoen, met bovenop wat poedersuiker. Je hebt twee varianten: riccia (met dun bladerdeeg) en frolla (met gewoon deeg).

Veel Napolitanen eten een sfogliatella als ontbijt, bij een cappuccino. We kunnen je verzekeren dat je de volgende uren geen honger meer hebt!

Gelato
Je kunt Napels niet verlaten zonder een lekker ijsje, gelato, gegeten te hebben. Napels zit vol met onwijs goede ijssalons. Casa Infante, Gelateria Mennella en Gay Odin zijn de bekendste salons.

Casa Infante ziet er fantastisch uit. Deze ijssalon speelt ook in op de verschillende seizoenen en feestdagen met hun ijs. Gelateria Mennella maakt honderd procent natuurlijk ijs met producten uit de regio en zuivere melk, ijs met een unieke romige smaak. Gay Odin staat naast het heerlijke ijs ook bekend om de chocolade. Hoeveel bolletjes ijs kun jij op een dag proeven?

Fiocco di neve
Ciro, de eigenaar van Pasticceria Poppella, bedacht een aantal jaren geleden de fiocco di neve (‘sneeuwvlokje’): een soesje met een geheime mix van onder andere ricotta en slagroom. Na het proeven van een fiocco di neve ben je meteen verkocht!

Graffe
Nog een typische Napolitaans zoetigheid zijn de graffe, een soort donuts bedekt met een suikerlaagje. De graffe worden meestal rond Carnaval gegeten, maar als je goed zoekt, vind je de graffe het hele jaar door bij diverse pasticcerie. Wees wel gewaarschuwd, want dit is een dolce waar je je zonder twijfel misselijk aan eet!

Zuppetta napoletana
De zuppetta is een van de allereerste zoetwaren uit de Napolitaanse traditie. De zuppetta (ook wel diplomatica genoemd) bestaat uit bladerdeeg en biscuitgebak gevuld met banketbakkersroom en kersen.

Oorspronkelijk was dit de klassieke afsluiting van de zondagslunch, maar nu wordt dit toetje vaak na het avondeten gegeten of besteld bij een caffè, als merenda (tussendoortje). Zoals elk recept heeft ook de zuppetta vele variaties, maar op de foto hierboven zie je de originele zuppetta.

Pastiera
De pastiera is een typisch Napolitaans taartje, dat veel gegeten wordt tijdens Pasen. De meeste Napolitanen vinden dit taartje echter zo lekker, dat je het inmiddels bijna heel het jaar door kunt eten. Het taartje heeft een ricottavulling met een vleugje oranjebloesemwater. Het is nét zo verslavend als onze bekende appeltaart.’

Er is nog zó veel meer te proeven in Napels! Ga met Iris & Joël mee op een real life zoete ontdekkingstocht en boek jouw tour hier. Ze nemen je mee naar de allerlekkerste plekjes, dus zorg voor heel veel lekkere trek!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Ciao Joël,
    We hebben gisteren genoten van je tour, je enthousiasme en de flocco di neve was superlekker!
    Geniet van jullie Napolitaans avontuur!
    Saluti di Stefan & Nicole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *