Ga op pad met onze City Walks!

De lekkerste pizzeria’s

Na het stukje van gisteren kun je vast niet wachten om een vera pizza napoletana te eten. Daarom vandaag een lijstje met de tien lekkerste pizzeria’s in Napels!

Brandi
Salita Sant’Anna di Palazzo 1, Napels
Deze pizzeria is volgens het bord aan de zijkant de enige echte thuishaven van de pizza. Hier maakte Raffaele Esposito in 1889 namelijk de allereerste pizza margherita. De huidige eigenaar loopt nog elke dag trots te stralen en kan het niet nalaten om aan elke bezoeker de geschiedenis van zijn pizzeria uit de doeken te doen. Ook zal hij je bestoken met namen van bekende Italianen en Amerikanen die zijn pizzeria hebben bezocht, hetgeen uiteraard is vastgelegd op de gevoelige plaat. Eet hier tijdens je bezoek aan Napels in elk geval één keer een pizza margherita, al is het maar om deel uit te maken van een klein stukje culinaire geschiedenis!

Da Michele
Via Cesare Sersale 1-3, Napels
Van de inrichting moet je het hier niet hebben: je zit op witte tuinstoelen aan witte tafeltjes in een wit betegelde ruimte. De keuze is beperkt tot de authentieke Napolitaanse pizza’s, de margherita en de marinara dus. Ondanks het gebrek aan de sfeer eet je hier de lekkerste pizza’s!

Di Matteo
Via dei Tribunali 94, Napels
Volgens de eigenaar is Bill Clinton hier kind aan huis – alsof je dit nieuws gezien de vele foto’s aan de muur waarop de Amerikaanse ex-president staat afgebeeld zou hebben kunnen missen. Welke pizza zou zijn favoriet zijn? Ik at hier ooit de pizza alla melanzana, met aubergine, en ga er elke keer als ik in Napels ben voor terug. Helaas hangt er nog geen foto van mij aan de muur maar misschien verandert dit als ik hem de vertaling van mijn blog van vandaag opstuur. Voor wie eens wat anders wil proberen: bij Di Matteo serveren ze ook een pizza fritta, een gefrituurde pizza. De pizza wordt belegd met ingrediënten naar keuze, dan net als een calzone dubbelgevouwen en vervolgens gefrituurd in wat hete olie.

De’ Figliole
Via Giudecca Vecchia 39, Napels
De naam van deze pizzeria betekent letterlijk ‘jongedames’, maar in Napels staat De’ Figliole gelijk aan gefrituurde pizza. Meer nog dan bij Di Matteo houden de eigenaressen vast aan deze echt Napolitaanse traditie. Het recept is al vele jaren hetzelfde: de pizza wordt belegd met worst en friarelli (een soort kruising tussen broccoli en raapsteeltjes) en dan gefrituurd. Ook de zoete variant, een gefrituurde pizza met Nutella, vindt gretig aftrek.

Sorbillo
Via dei Tribunali 35, Napels
In deze kleine pizzeria is er bijna geen ruimte om je pizza in alle rust op te eten. De pizzabakkers schieten heen en weer tussen het met bloem bestoven aanrecht en de houtoven – een fascinerend schouwspel. De krantenknipsels vertellen hier niet alleen over beroemde gasten, maar vooral over de eigen familie. Luigi Sorbillo, die de pizzeria ooit startte, had namelijk maar liefst 21 kinderen. In de tijd van Mussolini was dit bijna een heldendaad. Gelukkig hebben enkele zonen de pizzaschieter van hun vader overgenomen, zodat je op deze plek nog wel even terecht kan voor een authentieke pizza.

Capasso
Via Porta San Gennaro 2, Napels
Ook hier hangen de muren vol met krantenknipsels, dit keer over de goede daden van de eigenaars. Dat de fresco van San Gennaro, die nu vanuit de pizzeria te bewonderen is, er nog hangt is namelijk te danken aan deze doortastende pizzafamilie. De Capasso’s doneerden een percentage van hun pizzaopbrengsten aan de stichting die de restauratie van de fresco op zich had genomen. Daar profiteren ze nog elke dag van, want al zijn de pizza’s net zo lekker als elders, het uitzicht op de fresco (en het verhaal dat erachter zit) is meer dan bijzonder.

7 Soldi
Vico Tre Re 6, Napels
In dit nauwe steegje net achter de Via Toledo schuilt een van Napels bestbewaarde geheimen. Pizzabakker Francesco leerde van zijn grootvader hoe hij een pizza 7 soldi moest maken, met zeven verschillende ingrediënten. Het precieze recept en de verdeling van deze zeven ingrediënten over de krokante bodem houdt Francesco voor zichzelf en wisselt ook nog wel eens naar gelang de tijd van het jaar. Zo ga ik altijd graag terug om te kijken wat Francesco nu weer voor me in petto heeft.

La Fila
Via Nazionale 6, Napels
Ook bij La Fila weet je niet altijd wat je op je pizza krijgt. Donna Elvira, die hier de boel bestiert, beslist namelijk liever zelf wat ze je voorschotelt. Als je geluk hebt krijg je een fila completa, met verse tomaten, mozzarella, ham, champignons en een heel bijzondere korst. Die is namelijk gevuld met ricotta – wat een uitvinding!

Trianon
Via Pietro Colletta 44-46, Napels
Hier at ik de grootste ronde pizza ooit: de Gran Trianon, met een diameter van wel 60 centimeter! Ook een aanrader voor wie niet kan kiezen uit de vele soorten beleg, want de Gran Trianon is verdeeld in acht punten die elk anders zijn belegd. Kun je geen pizza meer zien, ga dan toch even een kijkje nemen, want alleen al de schitterende toonbank en de enorme Baai van Napels daarachter zijn de moeite waard!

Gigino
Via Nicotera 15, Vico Equense
Zo’n 30 kilometer ten zuiden van Napels ligt Vico Equense, waar de zogenaamde Pizza-universiteit gevestigd is. Toen ik tijdens een bezoekje aan dit dorp verbaasd vroeg wat zo’n universiteit hier deed, antwoordde oprichter Gigino mij meer dan trots dat hij deze universiteit heeft opgericht om zijn uitvinding te vervolmaken. Ik was vast heel benieuwd naar zijn uitvinding, toch? Dat was ik inderdaad, al wenste ik na een paar minuten dat ik niet zo gretig was geweest. Gigino is namelijk de uitvinder van de pizza per meter… Het bezoek aan Gigino was onvergetelijk, maar ik raad je aan niet meer dan twintig centimeter pizza te bestellen. Wees in elk geval niet overmoedig door een hele pizza te bestellen, want die meet zo’n twee meter!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *