Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Casa Napolanda – een heerlijk appartement in hartje Napels

Op zoek naar een fijn verblijf in Napels? Neem dan een kijkje bij Casa Napolanda, een lekker ruim en licht appartement in hartje Napels, met een goed uitgeruste keuken, een kleurrijk balkon en een heerlijk bed.

Saskia: ‘Om inspiratie op te doen voor mijn nieuwe boek over Napels zou ik een paar weken in de stad verblijven. Ik vind het dan altijd heerlijk om een appartement te huren, als uitvalsbasis voor mijn dagelijkse wandelingen en ontdekkingen.

In zo’n appartement voel ik me toch altijd wat meer thuis dan in een bed & breakfast of hotel. Je kunt er zelf ontbijt maken en lekker koken (een echte luxe als je langere tijd op reis bent), en ik vind er meestal ook meer rust om te schrijven.

Tijdens mijn zoektocht naar een tijdelijk Napolitaans thuis kwam ik in contact met de Nederlandse Karin Prummel. Karin verloor al vroeg haar hart aan Napels. Ze kwam er zo graag en vaak dat het tijd werd voor een eigen plek.

Dankzij goede Napolitaanse vrienden vond ze al gauw een fijn appartement op de vierde verdieping van een carrévormig palazzo in een woonwijk vlak bij het station van Napels. Zelf is ze er elke maand wel een paar dagen, de rest van de tijd laat ze anderen graag meegenieten van haar heerlijke thuis, dat een perfecte mix is van Nederland en Napels, van Delftsblauwe klompjes bij de voordeur tot een moka op het fornuis.

Los van deze mooie mix qua details is het appartement ingericht volgens onze Nederlandse standaard: het is er brandschoon, lekker licht en comfortabel. Zo is het bed echt een van de beste bedden waar ik op reis ooit in sliep (sterker nog: het slaapt lekkerder dan mijn eigen bed, thuis), zijn er genoeg handdoeken en staat er een wasmachine om een wasje te draaien – dat je vervolgens net als de Napolitanen lekker aan het balkon droog kunt laten wapperen.

Er is een aparte werkkamer, met een fijn bureau, dat al gauw mijn vaste werkplek is – al neem ik mijn laptop ook wel eens mee naar buiten, het balkon op, om te schrijven met uitzicht op de skyline van de stad of, als ik mijn hoofd naar rechts draai, op de Vesuvius.

De meeste tijd ‘thuis’ breng ik echter door in de keuken, die werkelijk van alle gemakken is voorzien. Alles wat je nodig hebt om ’s ochtends ontbijt te maken of ’s avonds uitgebreid te koken, is aanwezig. Voor de kleine dingen hoef je niet meteen naar de supermarkt: er is altijd koffie, thee, suiker, olijfolie, peper en zout op voorraad en in de koelkast staat een fles wijn als welkom op afstand van Karin.

Een van Karins vriendinnen, die in hetzelfde appartementencomplex woont, is je aanspreekpunt tijdens je verblijf. Van haar krijg ik de sleutels en een korte rondleiding door Casa Napolanda, waarbij ze er duidelijk trots op is om anderen in haar stad welkom te mogen heten.

Logeren bij Casa Napolanda betekent dat je heerlijk tussen de Napolitanen leeft, in een stukje stad dat nog niet wordt overspoeld door toeristen. ’s Ochtends kom ik kinderen in schooluniform tegen, die me een beetje verlegen begroeten, later op de ochtend schuifelen oude dametjes de trap af om boodschappen te doen.

Eenmaal buiten heb je een bakker, een kleine bar en een grote supermarkt binnen handbereik. Een klein stukje verderop is de markt van Forcella, waar groente en fruit je toelachen. Heerlijk om hier inkopen te doen en je te laten verrassen door het veelzijdige aanbod aan lekkernijen.

Als je de markt voorbij bent, wandel je zo het historisch centrum van Napels in. Wil je wat verder weg, dan is zowel het station van Napels (met trein én metro) als dat van de Circumvesuviana dichtbij. Ideaal als je zo veel mogelijk van de stad én de omgeving (van de eilanden Capri, Ischia en Procida tot de Campi Flegrei en de Amalfikust wil zien).

Kom je met de auto, dan regelt Karin graag een veilige parkeerplek voor je. Omdat ze hier zelf zo thuis is, kan ze je bovendien fijne tips geven voor mooie routes. Ook voor Napels zelf geeft ze je tal van tips, van favoriete adresjes die ze in de loop der jaren heeft verzameld tot bezienswaardigheden en evenementen die je niet mag missen.

Na een dag door de stad te hebben gewandeld of op pad te zijn geweest in de omgeving, is het heerlijk thuiskomen bij Casa Napolanda. Na een aperitivo op het balkon wandel ik naar een van Karins favoriete trattoria’s om de hoek of bereid ik een verse pasta of – als de lunch overdadig was – een simpele maar o zo smakelijke salade van blozende tomaten en romige buffelmozzarella.

Daarna wachten heerlijke dromen – die je volgens Napolitaanse traditie moet onthouden, zodat je weet met welke cijfers je moet meespelen in de lotto (zie ook deze blog).

Al gauw waan ik me een beetje Napolitaan tussen de Napolitanen. Als ik na een aantal dagen de deur van Casa Napolanda achter me dicht trek, op weg naar de kust ten zuiden van Napels, mis ik dit Nederlands-Napolitaanse thuis meteen.

Gelukkig heb ik met Karin afgesproken dat ik volgend voorjaar weer even terugkom, om mijn boek over Napels een plekje te geven in Casa Napolanda. Ik kijk nu alweer uit naar een eerste espresso op het balkon, met Napels aan mijn voeten en de Vesuvius als onverstoorde bewaker van de horizon…’

Ook logeren bij Casa Napolanda?
Neem voor beschikbaarheid en exacte prijzen van Casa Napolanda contact op met Karin via info@casanapolanda.nl of via 0031-616958023. Wil je direct boeken? Dat kan via Airbnb.

Een paar zaken die handig zijn om te weten: Casa Napolanda is te boeken voor een verblijf van minimaal twee nachten. Het appartement is het meest geschikt voor twee personen, maar drie of vier personen is in overleg bespreekbaar.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *