Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Werelds theater van Aldo Rossi

Architect Aldo Rossi, afkomstig uit Milaan, bouwde eind jaren zeventig voor de Venetiaanse Biennale het tijdelijke Teatro del Mondo, een drijvend theater van staal en hout. Het theater lag, of beter gezegd dreef, ten tijde van de Biennale vlak bij het Punto della Dogana.

Zoals de quote hierboven laat zien, was Rossi dol op theaters. Zijn Teatro del Mondo is misschien wel het mooiste ontwerp dat hij ooit maakte. Het moest de bezoekers van de grote kunsttentoonstelling doen denken aan de drijvende theaters, die ten tijde van het achttiende-eeuwse carnaval overal in de stad opdoken. Het zag er ook prachtig, bijna sprookjesachtig uit, blijkt uit oude foto’s:

het drijvende Teatro del Mondo van Aldo Rossi onderweg
een prachtig gezicht: het Teatro del Mondo op zijn plek
zie je je hier al lopen, in galakleding op weg naar het theater?

Het Teatro del Mondo is na de Biennale helaas weer weggehaald en is als zodanig niet meer te bezoeken. Gelukkig hebben bezoekers van Venetië komende maanden wel de gelegenheid om het theater in al zijn glorie nog een keer te aanschouwen, tijdens de expositie ‘Aldo Rossi – Teatri’.

Deze tentoonstelling laat vijftien theaterprojecten van de Milanese architect zien, waaronder het bijzondere Biennale-ontwerp. Er zijn schetsen, tekeningen en modellen, met als klap op de vuurpijl een zeer groot schaalmodel (van maar liefst vijf meter hoog), waar je als bezoeker een kijkje in kunt nemen. Een kleine selectie tekeningen, modellen en schetsen:

De tentoonstelling laat ook de ontwerpen zien voor de reconstructie van het Gran Teatro La Fenice, die Rossi helaas niet meer kon voltooien omdat hij in zijn geboortestad Milaan om het leven kwam bij een auto-ongeluk.

De expositie ‘Aldo Rossi – Teatri’ is nog tot en met 25 november te zien. Kijk op de website van de Fondazione Vedova voor meer informatie. Niet in Venetië komende tijd? Breng dan een bezoek aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht, dat eveneens is ontworpen door Aldo Rossi.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *