Ga op pad met onze City Walks!

Op water en brood in Milaan

De titel van vandaag klinkt wellicht onheilspellend, maar niets is minder waar. Ik bevind me niet in het gemeentelijke cellencomplex en de nullijn van mijn banksaldo is gelukkig ook nog niet in zicht. Als je vraagt naar water en brood in Milaan, of eigenlijk net andersom, naar brood en water, wijzen de Milanezen je de weg naar Pane e Acqua, het geweldige restaurant van chef-kok Francesco Passalacqua.

Geweldig in twee opzichten, want niet alleen het eten is meer dan heerlijk, ook de inrichting laat mijn mond openvallen. Je kunt bijna niet geloven dat in deze ruimte ooit een tabaccheria zat, zo modern en artistiek ziet het er allemaal uit. Frisgroene bladeren aan de muur, waar je heerlijk tegenaan kunt leunen, kunstzinnig gedrapeerde servetten aan het plafond.. Het is een nonchalante mix van modern en authentiek, huiskamer en kunstgalerie, ontworpen door Paola Navone.

In de keuken zwaait Francesco Passalacqua de scepter. Hij is afkomstig uit Alba, in Piemonte, en weet als geen ander hoe je de smaakpapillen van mensen kan strelen. Want dat is wat hij met al zijn gerechten doet, van onderstaande meer dan smakelijke risotto tot het water en brood dat op tafel komt.

Maar ook alle andere details zorgen voor een unieke beleving. Zo wordt zowel het menu als de rekening in een boek gepresenteerd (je krijgt letterlijk een boek aan tafel, met daarin de menukaart of de rekening als een soort boekenlegger – heerlijk voor zo’n boekenwurm als ik) en was je je handen in een wastafel die lijkt op een mega-taartvorm.

Een adres met een gouden randje, Pane e Acqua, dat je tijdens een verblijf in Milaan niet mag overslaan. Je vindt dit bijzondere restaurant aan de Via Matteo Bandello 14 (in de buurt van de Corso Magenta).

Gezocht: bijzondere adressen in Milaan
Ik ben niet de enige Nederlander die de Milanese straten afstruint op zoek naar leuke adressen, prachtige plekken en interessante anekdotes. Sarah Breimer, die eerder een tijd in Parijs woonde en haar ervaringen daar optekende in de reisgids Door en door Parijs, verkent de stad eveneens. Begin 2013 verschijnt namelijk haar nieuwe reisgids, Door en door Milaan.

Ken jij een bijzondere plek in Milaan, een culinair adresje, een hippe winkel of juist een heel authentiek zaakje? Of ga je altijd terug naar dat ene koffiebarretje of die kleine trattoria, omdat bijvoorbeeld de eigenaar zo aardig is, of de risotto onovertroffen? Laat het Sarah weten door je tip te mailen naar info [at] saarsboekenplank.nl en wie weet komt ‘jouw’ adresje dan wel in haar nieuwe gids!

Uiteraard zal ik t.z.t. aandacht aan Door en door Milaan besteden op Ciao tutti, maar vanmiddag ga ik eerst nog even zelf op onderzoek uit. A dopo!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

4 reacties

 1. Ciao Saskia,
  Wat een mooie eetgelegenheid !! Milaan staat ook op ons lijstje: te bezoeken steden.
  Leuke opsteker voor je; zojuist even op de site van bol.com gekeken en bij de best-beoordeelde boeken staat Ciao tutti op nr. 3.
  Geweldig,
  groet Mieke

 2. Arianne van Assouw

  Ciao Saskia,

  Onlangs heb ik je boek Ciao tutti! gelezen en ik vind het echt een aanrader voor iedereen, die maar iets met la bella Italia heeft. Zo ben ik ook op je blog terecht gekomen en ook hier schrijf je weer de mooiste teksten. Door jou ben ik elke dag een beetje in Italia. Mille grazie!

  Tanti saluti,

  Arianne

 3. Grazie Arianne, en welkom op mijn blog! Leuk om te horen dat mijn bedoeling, je elke dag even meenemen naar la bella Italia, slaagt. Hopelijk reis je nog lang mee!

 4. Wat leuk Mieke, grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *