Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van de kerstsfeer in Milaan

Het einde van het jaar is in zicht en iedereen kijkt uit naar de kerstdagen die in het teken staan van familie, gezelligheid en natuurlijk lekker eten. Zo ook in Milaan. Gastblogger Inge neemt je mee naar de magische decemberperiode in Milaan.

Inge: ‘In Milaan beginnen de voorbereidingen voor dit belangrijke feest al vóór de zomer, wanneer de gemeente een bando (prijsvraag of openbare aanbesteding) uitschrijft voor de sponsoring van de kerstboom op Piazza Duomo. Dit jaar is de bando gewonnen door Sky, een belangrijke televisie-aanbieder.

De dertig meter hoge boom, die op 7 december is onthuld, is voorzien van honderdduizend (!!) lichtjes en meer dan zevenhonderd kerstballen. Je kunt deze boom niet missen als je in december in Milaan bent…

Niet ver daar vandaan, in de Galleria Vittorio Emanuele II, staat zijn concurrent te schitteren. Ook al is deze albero di natale ‘slechts’ twaalf meter hoog, de diamanten versieringen van Swarovski in de prachtige context van deze luxe winkelgalerij maken dat deze boom absoluut een foto waard is!

Maar even een stapje terug. De aanloop naar het kerstfeest begint op 7 december, wanneer men in Milaan het feest van Sant’Ambrogio viert, de beschermheilige van de stad. Overigens is dit alleen in Milaan een feestdag en de aftrap van de feestperiode (in de rest van Italië starten ze een dagje later, tijdens het feest van de Immacolata Concezione – de onbevlekte ontvangenis van Maria).

Op 7 december opent het Teatro alla Scala het seizoen met de Prima della Scala (in de etalage van La Rinascente vind je hier prachtige decors van terug) en kun je de O Bej O Bej kerstmarkt bezoeken.

De Milanesi beginnen met het doen van hun kerstinkopen, bewonderen de kerstverlichting in de straten die dan wordt ontstoken en gaan los op een van de vele schaatsbanen die je in de stad vindt. Natuurlijk niet zonder te eindigen met een echte Italiaanse cioccolata calda!

December is ook het moment om op zoek te gaan naar een lekkere panettone, een typisch Milanees ‘kerstbrood’ dat inmiddels in heel Italië en ver daarbuiten wordt gegeten. Het zoete brood, dat ongeveer een kilo weegt, is een populair kerstcadeau en ik vermoed dat de meeste Italiaanse gezinnen er meerdere in huis hebben. Ook omdat het een ideaal cadeau is als je niet weet wat te geven.

De fabriekspanettones zijn in alle soorten, maten en smaken te verkrijgen in de supermarkten. Maar het is natuurlijk leuker en lekkerder een echte verse panettone te geven of te krijgen. Er zijn in Milaan genoeg bakkers die ze zelf maken.

Ik ga naar de Mercato della Terra, de markt van Slow Food die elke eerste en derde zaterdag van de maand plaatsvindt. Het typische kerstbrood koop ik bij Panificio Grazioli. Het is een flinke investering (een panettone van een kilo kost al snel vijfentwintig euro), maar het is het meer dan waard. Het is immers maar één keer per jaar kerst.

Kerst zelf wordt vooral gevierd op 24 en 25 december. Net als rond Ferragosto loopt de stad leeg. De meeste ‘Milanesi di adozione’ gaan terug naar hun thuisbasis, vaak in Zuid-Italië, om samen met de familie lekker te genieten van al het kerstlekkers, gemaakt door la mamma of la nonna.

Ik hoop ook dat jij de kerst met familie of vrienden viert en geniet van heerlijk eten. Of dat nu Italiaans is, Hollands of een mix van verschillende culturen, het belangrijkste is dat je samen bent met dierbaren.

In Italië feesten we nog door tot 6 januari, Driekoningen oftewel Epifania, de dag waarop lieve kinderen cadeaus en veel zoetigheden krijgen van La Befana en zij die stout waren het moeten doen met houtskool of knoflook. Ik ben benieuwd wat ik dit jaar in mijn sok vind…’

Ook volgend jaar zal Inge ons regelmatig laten meegenieten van haar belevenissen in Milaan. Mocht je graag met Inge op culinaire ontdekkingstocht gaan in Milaan, schrijf je dan in voor haar Old Milano Food Tour, waarbij je de culinaire historie van de stad ontdekt (mét heerlijke stops).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *