Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

10x niet te missen kunst & cultuur in Milaan en omgeving

Deze zomer kun je in Milaan niet alleen een bezoek brengen aan de Expo 2015, er worden in Milaan en omgeving ook allerlei bijzondere tentoonstellingen georganiseerd. Ook openden een paar nieuwe, bijzondere musea hun deuren. We geven tien tips!

Leonardo-da-Vinci-Milaan

Leonardo 1452-1519 – Milaan
Deze expositie in het Palazzo Reale toont een uitgebreide collectie werken van Da Vinci, van schetsen en studies tot schilderijen en aantekeningen. Het is de grootste tentoonstelling over Da Vinci tot nu toe die op Italiaanse bodem plaatsvindt.

Van belangrijke musea in de hele wereld zijn schetsen, schilderijen en aantekeningen van Leonardo verzameld, in één wervelend geheel dat het veelzijdige talent van de renaissancekunstenaar onthult. In totaal zijn er meer dan tweehonderd werken te zien, afkomstig uit zo’n honderd verschillende musea en privécollecties.

Leonardo-da-Vinci-tentoonstelling-Milaan (13)

Deze bijzondere tentoonstelling is nog te zien tot en met 19 juli 2015. Lees meer in een van onze eerdere blogs die geheel aan deze expositie is gewijd.

Da Vinci en de Navigli – Milaan
In de vijftiende eeuw, toen Milaan onder het bewind van Lodovico il Moro steeds groter groeide, werd de infrastructuur aanzienlijk verbeterd – met hulp van niemand minder dan Leonardo da Vinci.

Milaan-Navigli (1)

Ter ere van de Expo kun je bij de Navigli een mooie quote van Da Vinci te lezen. Ook kun je dankzij de vereniging Navigli Lombardi op de fiets of per boot een bijzondere route langs of over het water afleggen.

Fondazione Prada – Milaan
Dit voorjaar opende Fondazione Prada haar deuren. Het museum is gevestigd in een oude distilleerderij, die door Rem Koolhaas werd omgetoverd tot een unieke expositieruimte voor de kunstcollectie van Patrizio Bertelli en Miuccia Prada, met grote namen als Jeff Koons, Damien Hirst en Roy Lichtenstein.

Fondazione-Prada-Milaan-1

Op het voormalige fabrieksterrein vind je zeven verschillende gebouwen, met naast oude graansilo’s en pakhuizen ook drie nieuwe creaties van Koolhaas. Het opvallendst is het met bladgoud beklede Haunted House, maar bijzonder is ook het filmtheater van roestvrij staal.

Vergeet naast de kunstzinnige ruimtes ook Bar Luce niet, een gezellig café dat niet door Koolhaas onder handen is genomen maar is ingericht door de Amerikaanse filmregisseur Wes Anderson, helemaal in stijl van de jaren vijftig. Ook het einde is even bijzonder als onverwacht: voor je het museum verlaat, maak je nog een rondgang langs kunstzinnige auto’s.

In totaal is er bijna twintigduizend vierkante meter aan expositieruimte beschikbaar, waar tot 24 augustus onder andere de tentoonstelling Serial Classic is te zien, met zestig beelden uit de klassieke oudheid. Marmeren Romeinse mannen uit de collectie van de Vaticaanse Musea staan naast een prachtige Penelope uit Iran.

Fondazione-Prada-Milaan Fondazione-Prada-Milaan-2

In Ca’ Corner della Regina, het achttiende-eeuwse palazzo van de familie Prada in Venetië, is tegelijkertijd de tentoonstelling Portable Classic te zien, met miniatuur-reproducties van Griekse en Romeinse klassieke beelden.

Een nieuw thuis voor Michelangelo’s Pietà – Milaan
Niet alleen Rome heeft een Pietà van Michelangelo, ook Milaan is de trotse bezitter van een bijzonder mooie Pietà van de hand van dit Toscaanse genie. De Pietà Rondanini, zoals het beeld heet, stond circa zestig jaar een beetje weggestopt in het Museo di Arte Antica in het Castello Sforzesco.

Sinds mei heeft Michelangelo’s meesterwerk een eigen ‘museum’, het Museo della Pietà Rondanini. Dit museum is gevestigd in het voormalige Ospedale Spagnolo (Spaanse Ziekenhuis), nog altijd in het Castello Sforzesco. Het beeld heeft hier de ruimte en maakt in de prachtige zaal nóg meer indruk!

Museo-Pieta-Rondanini-Michelangelo-Milaan (1) Museo-Pieta-Rondanini-Michelangelo-Milaan (2)foto’s: Roberto Mascaroni | Museo della Pietà Rondanini

Arts&Foods – Milaan
Arts & Foods is het enige paviljoen van Expo 2015 dat in de stad zelf te zien is. Je krijgt met je kaartje voor de Expo dan ook gratis toegang tot deze expositie in het Triennale Design Museum. Tot en met 31 oktober staat hier de relatie tussen kunst en eten centraal, waarbij verschillende kunstvormen aan bod komen. Van film tot design, van muziek tot literatuur.

Art-Food-Triennale-Design-Museum-Milaan (1) Art-Food-Triennale-Design-Museum-Milaan (2)

Op 7000 vierkante meter (zowel binnen als buiten) loop je langs kleurrijke schilderijen, stillevens van fruit en ander eten, pop art, picknickspullen en reclames. Samen geven ze een uniek beeld op onze culinaire cultuur sinds 1871, het jaar waarin de eerste Expo plaats vond, in Londen.

Il Bacio van Hayez – Milaan
Dit beroemde werk van Francesco Hayez is het middelpunt van een multimediaal parcours door de Pinacoteca di Brera. We hebben het nog niet kunnen zien, maar alleen al voor Hayez’ kus is een bezoek aan de Pinacoteca meer dan de moeite waard, dus je zult hoe dan ook niet teleurgesteld zijn.

kus-kunst-10

Giotto, van Assisi naar Milaan – Milaan
Vanaf 2 september maak je in Milaan kennis met Giotto, met een tentoonstelling die gewijd is aan de meesterwerken van deze grote kunstenaar. Het is een schitterend eerbetoon aan deze Florentijnse schilder, die adembenemende fresco’s schilderde in onder andere Assisi en Padova.

Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (3)

De expositie is tot en met 10 januari 2016 te zien. Het is voor het eerst dat een groot deel van Giotto’s oeuvre in Milaan wordt tentoongesteld, dus men verwacht veel bezoekers – zeker ook in de decembermaand. Giotto’s Maria en engelen geven immers prachtig de sfeer van het kerstverhaal weer…

Accademia Carrara – Bergamo
Na zeven jaar gesloten te zijn geweest vanwege een grote restauratie staan de deuren van de Accademia Carrara in Bergamo nu weer wijd open om bezoekers te ontvangen. We zullen binnenkort een hele blog wijden aan de bijzondere collectie van dit museum met meer dan zeshonderd werken van onder anderen Bellini, Lotto, Mantegna en Rafaël.

Accademia-Carrara-Bergamo Bellini-Accademia-Carrara-Bergamo Lotto-Accademia-Carrara-Bergamo Rafael-Accademia-Carrara-Bergamo

Il Fascino e il Mito dell’Italia – Monza
Italië schittert als nooit tevoren in Monza’s Villa Reale, tijdens een expositie die het land in al haar facetten laat zien. Met prachtige beelden van Italië, van de zestiende eeuw tot nu. Bewonder het Italië van Lucas Cranach, Anthony Van Dyck, Rubens en Caspar Van Wittel, die Italiaanse meesters als Botticelli, Canova, Correggio, Michelangelo en Titiaan als voorbeeld namen.

Fascino-Italia-Monza

Ook moderne kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Kijk door de ogen van Auguste Rodin, Pablo Picasso, Salvador Dalì en Andy Warhol naar Italië, naar haard landschappen en haar kunst. Heel Italië in één tentoonstelling, splendido! Italië bewonderen door de ogen van deze kunstenaars kan nog tot en met 6 september 2015.

In arte veritas – Verona
Iets verder weg, maar te leuk om deze zomer te missen: de tentoonstelling Arte e Vino (Kunst en Wijn) in het Palazzo della Gran Guardia in Verona. Er zijn 170 schilderijen en beelden te zien die op enige manier verbonden zijn met wijn. Je ziet Bacchus vaak voorbijkomen, vereeuwigd door onder anderen Carracci, Morandi, Rubens, Tiepolo en Titiaan. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 augustus 2015.

Arte-Vino-Verona-Bacchus Arte-Vino-Verona-Bacchus-Rubens

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *