Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Met een slakkengang door Italië

slow-food

Hoewel biologisch en lokaal eten in Nederland aan populariteit wint, is het in Italië al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld. Waar hier iemand nog wel eens kiest voor het gemak van een kant-en-klaarmaaltijd omdat er nog zoveel meer moet in de spaarzame uren tussen terugkeer van het werk en het naar bed gaan, kiest een Italiaan altijd voor kwaliteit. Hij kiest de beste ingrediënten, die indien mogelijk van kleine winkeliers komen (de macellerie, fruttivendoli en panifici tieren er nog welig), en maakt er samen met kruiden uit eigen tuin naar traditioneel recept een hoogwaardige maaltijd van, waarvan in alle rust en liefst samen met vrienden en familie wordt genoten.

Italiaanse vrienden die we hier in Nederland een keer meenamen naar de supermarkt keken hun ogen uit. Niet van bewondering, maar van verbazing over hoeveel er al voorverpakt te koop is. ‘Je kunt toch je eigen boontjes wel doppen?’ vroeg een vriendin ons. Haar zoontje wees naar de voorverpakt pannenkoeken die alleen nog maar even in de magnetron hoeven. ‘Dat is toch niet lekker?’ Hij trok er een vies gezicht bij en we vertelden maar niet dat dit het lievelingseten is van menige bambino hier in de buurt.

Slow Food: buono, pulito, giusto
Toen we de keer erop bij hen logeerden, vertelden ze ons dat fast food ook in de laars in opkomst is. Maar gelukkig is er in Italië ook een grote tegenbeweging ontstaan: Slow Food. De aanhangers van dit principe staan voor buono, pulito e giusto – lekker, schoon en juist eten. De Slow Food-beweging ontstond in Bra (Piemonte), om precies te zijn op de binnenplaats van restaurant Osteria Boccondivino.

Slow-Food-2

Hier bedacht Carlo Petrini in 1986 met een paar vrienden Slow Food, als tegenhanger voor het zich steeds sneller verspreidende fast food-fenomeen, smaakvervlakking en de opkomst van de bio-industrie. Lokale producten, maar ook de bijbehorende, vaak ambachtelijke productiemethoden en de hele plaatselijke cultuur die rondom een bepaalde streekspecialiteit is ontstaan, worden door Slow Food beschermd en soms zelfs van de ondergang gered. Inmiddels heeft Carlo Petrini’s Slow Food de wereld veroverd, met meer dan 100.000 aangesloten organisaties in 150 verschillende landen.

De rode slak wijst je de weg
Maar waar vind je al die Slow Food-organisaties nu? De Italiaanse gids Osterie d’Italia (helaas vooralsnog niet in het Nederlands verkrijgbaar) helpt je alvast een handje. Dit is een restaurantgids met een overzicht van de beste adressen voor kleine restaurants, trattoria’s en enoteca’s in Italië. Uitsluitend leden van de Slow Food-beweging worden in deze gids opgenomen en deze vermelding staat dan ook garant voor een eerlijke en traditionele keuken.

Bovendien zijn de Slow Food-organisaties allemaal te herkennen aan de rode Slow Food-slak. Een perfect symbool, want dit diertje is, net als Slow Food, ‘lekker langzaam’. Slow Food-producten worden met liefde geteeld en geproduceerd, wat veel meer tijd kost dan industriële productie. Men kijkt niet naar de tijd die iets kost, maar naar wat het beste eindresultaat oplevert.

Slow-Food

Wij kijken daarom elke keer weer uit naar het weerzien met de slak. Dankzij deze rode slak kunnen we de tijd nemen om ‘lekker langzaam’ door de laars te reizen; een betere gids dan deze rode slak kun je je niet wensen!

Slow Food Travel
Benieuwd naar al die Slow Food lekkernijen? Morgen tippen we 8 culinaire ontdekkingsreizen die AmbianceTravel sinds kort in Italië aanbiedt. Watertanden gegarandeerd!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *