Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Herinneringen aan Puccini

Un bel dì, vedremo
levarsi un fil di fumo sull’estremo
confin del mare.
E poi la nave appare
E poi la nave è bianca.
Entra nel porto, romba il suo saluto.
Vedi? È venuto!
Io non gli scendo incontro, io no. Mi metto
là sul ciglio del colle e aspetto, aspetto
gran tempo e non mi pesa
la lunga attesa.
E… uscito dalla folla cittadina
un uomo, un picciol punto
s’avvia per la collina.
Chi sarà? Chi sarà?
E come sarà giunto
che dirà? che dirà?
Chiamerà Butterfly dalla lontana.
Io senza far risposta
me ne starò nascosta
un po’ per celia, un po’ per non morire
al primo incontro, ed egli alquanto in pena
chiamerà, chiamerà:
‘Piccina – mogliettina
olezzo di verbena’
i nomi che mi dava al suo venire.

Zo luidt een van de aria’s uit Madame Butterfly, een van de bekendste opera’s van Giacomo Puccini. Puccini werd op 22 december 1858 geboren in Lucca. Ondanks het feit dat Puccini overal ter wereld kwam om zijn opera’s ten gehore te brengen, bleef hij zijn geboorteplaats trouw. Lucca was zijn muze, zijn inspiratiebron.

Er zijn nog veel plekken die aan hem herinneren, zoals het bronzen beeld op de Corte di San Lorenzo, vlak bij de Via Fillungo. Het beeld staat op een steenworp afstand van zijn vroegere woonhuis dat tegenwoordig is ingericht als museum. Helaas is het op dit moment gesloten vanwege een langdurige restauratie. Het museum toont onder andere schetsen, kostuums, brieven en de piano waarop Puccini de opera Turandot heeft gecomponeerd.

Een andere plek die aan Puccini herinnert, is Istituto Musicale Boccherini aan Piazza del Suffragio. Hier was hij een van de meest begaafde leerlingen. Het instituut doet nog altijd dienst als conservatorium. In het Teatro del Giglio kun je op zondagochtend een concert bijwonen, waarin stukken van Puccini ten gehore worden gebracht.

‘Dit is het paradijs!’ schijnt Puccini geroepen te hebben toen hij voor het eerst het meer van Massaciuccoli zag. Hij kocht dan ook binnen de kortste keren een villa aan de oever van dit meer, in het plaatsje Torre del Lago. In deze villa, die tegenwoordig dienst doet als museum en waar Puccini samen met zijn vrouw begraven is, componeerde Puccini zijn bekendste opera’s: Tosca, Madame Butterfly en La Bohème.

Aan de oevers van het meer wordt elk jaar in de zomer het Puccini Festival gehouden. Van half juli tot half augustus wordt er een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt. Een schitterend decor voor de opera’s van Puccini; in de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel!

Het Puccini Festival is op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven geroepen, in 1930. Het eerste theater was echter nog maar een provisorisch geheel, dat door zijn vrienden zelf in elkaar was getimmerd. De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème. In 2011 keert deze opera weer terug naar Torre del Lago, net als Madame Butterfly.

Sinds 1930 is het festival enorm gegroeid. Tegenwoordig trekt het ruim 40.000 bezoekers en moet je de kaartjes echt ver van tevoren reserveren. In het theater hebben de grootste operazangers gestaan: Mario del Monaco, Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli… Kaartjes voor dit muzikale spektakel kun je reserveren via www.puccinifestival.it

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *