Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

4x doen in Livigno

Na een eerste kennismaking met Livigno tippen we vier dingen die je tijdens je vakantie in Livigno zeker moet doen:

Livigno-Latteria

IJs eten bij Latteria di Livigno
Ben je dol op ijs, kaas, melk en boter? Dan mag een bezoek aan Latteria di Livigno absoluut niet ontbreken. De Latteria ligt vlak bij het Lago di Livigno. Je ontbijt of luncht er met heerlijke, verse zuivelproducten. Geniet van een ovenvers broodje belegd met lokale kaas, van een plank vol stukjes kaas om van te proeven of van een verse salade.

Livigno-Latteria (3)

Houd wel nog wat ruimte over voor een ijsje! Kies uit de heerlijke smaken ijs terwijl je uitzicht hebt in de productiekamers waar al dat heerlijks wordt gemaakt. Eet je ijsje op het buitenterras, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt op de vallei waarin Livigno ligt.

Livigno-Latteria (2)

Je vindt Latteria di Livigno aan de Via Pemont 911. De Latteria is iedere dag geopend van 8.00 tot 19.00 uur – tijd genoeg om aan het einde van je vakantie nog wat lekkere souvenirs te halen!

Livigno-Latteria (7)Livigno-Latteria (9)

Waterpret op het Lago di Livigno
Aan het einde van de jaren vijftig sloten Italië en Zwitserland een overeenkomst om het water van de rivier de Spöl voor gemeenschappelijke doeleinden te gebruiken. Er werd een dam gebouwd en zo ontstond het stuwmeer Lago di Livigno, op 1816 meter hoogte.

Lago-Livigno

Tussen Italië en Zwitserland werd de Munt La Schera-tunnel gebouwd. Niet alleen handig voor het vervoeren van de benodigde bouwmaterialen, maar nog handiger om Livigno goed te kunnen ontsluiten naar Zwitserland.

Toen de stuwdam eenmaal af was, tekende de toenmalige burgemeester van Livigno een contract waarin de tunnel en de weg over de dam open werden gesteld voor verkeer. De definitieve ontsluiting van Livigno was nu een feit. Voor Livignesi is de doorgang naar Zwitserland overigens gratis, maar als toerist ontkom je niet aan de wegenbelasting. Dankzij de overeenkomst kun je nu in de zomermaanden op het Lago di Livigno heerlijk kajakken, surfen, roeien en zelfs suppen.

Lago-di-Livigno-watersport (1)

Aanschuiven bij Rifugio ristoro Tea da Memi
Uit eten kun je in Livigno veel en goed, maar het lekkerste en het meest authentiek eet je hier natuurlijk in een houten berghut. In deze berghutten, waar de kok vaak ook zelf woont, wordt een keur aan lokale specialiteiten geserveerd, compleet met lokale wijnsoorten en plaatselijke likeuren.

Een onvergetelijke ervaring beleef je bij het echtpaar Leo (geboren en getogen in Livigno) en Francesca (uit Toscane). Samen runnen ze Rifugio ristoro Tea da Memi in de Val Federica.

Tea-da-Memi-Livigno (1)

Midden in de bergen wacht je een warm welkom aan een grote houten tafel die zo in Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen kan. Beneden is een moderne keuken geïnstalleerd en de familie woont zelf op de bovenverdieping. Je mag er heerlijk rondkijken. Verbaas je over de combinatie van oude foto’s en een hypermoderne badkamer en televisie.

Aan tafel gaat alle aandacht naar het eten. De gerechten zijn met liefde gemaakt. Vul je bord met lokale kazen en honing en met vleeswaren als bresoala en slinzegha. Doe je vervolgens tegoed aan gnocchi, polenta en gebraden vlees. Top al dat lekkers af met een heerlijke warme apfelstrudel, tiramisù, amandelkoekjes of meringue, gevolgd door een kruidenlikeurtje.

Tea-da-Memi-Livigno (2)Tea-da-Memi-Livigno (3)

Ook genieten van Leo’s en Francesca’s kookkunsten? Reserveer vooraf wel even een plekje (dat kan ook via het VVV-kantoor in het centrum van Livigno). Lunchen kan ook bij Tea da Memi; dit kan ook makkelijk zonder reservering.

Golfen
Alles leren over chip&run, pitch, putt, bunker en de lob? Dan ben je aan het goede adres bij de Golf Driving Ranch in Livigno. Je vindt deze splinternieuwe golfbaan aan Plaza Placheda, net buiten het centrum.

golf-Livigno (1)

Een echte pro haalt hier zijn neus voor op, maar voor een beginner of een gemiddelde golfer biedt deze trainingsbaan veel mogelijkheden. Er zijn verschillende gedeeltes waar je jouw golfvaardigheden kunt testen en verbeteren. In de pitch & putt area heb je maar liefst tienduizend vierkante meter tot je beschikking en op de driving range kun je maar liefst 250 meter ver slaan.

Ook zijn er nog drie verschillende greens met een verschillende moeilijkheidsgraad waar je volop kunt oefenen. Tegen de berg aan staan de eerste koeien met Alpenbellen je op te wachten. Een unieker decor om te golfen bestaat bijna niet!

golf-Livigno (4)golf-Livigno (5)

Ook een balletje slaan? Materiaal kun je ter plekke huren en in de weekenden bestaat zelfs de mogelijkheid om golflessen te nemen. Meer informatie vind je op de webpagina van de Golf Driving Ranch.

Extra tip: culinaire routes
Livigno heeft voor wandelaars en fietsers een vijftal culinaire routes op de kaart gezet. De verschillende routes laten wandelaars, bikers en culinaire fans de hele zomer genieten van de Italiaanse keuken. Traditionele recepten en sportieve activiteiten vormen de ingrediënten voor deze gastronomische routes voor lekkerbekken.

Livigno-culinaire-routes

De culinaire routes combineren inspanning en natuur met genieten van een welverdiend streekgerecht op de mooiste plekjes in de bergen. Er is voor ieder wat wils, voor de beginnende hiker tot de meer gevorderde avonturier. De kortste route, naar berghut Alpisella Valley, heeft een lengte van 2,4 kilometer en duurt ongeveer 30 minuten. De langste trail is 10,2 kilometer en leidt gasten in circa 2,5 uur naar Alpe Trèla. Je vindt de wandelingen via deze link.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *