Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tra Mare e Monti – actief in Ligurië

Afgelopen week namen we jullie al mee naar een prachtig stuk van Ligurië, op de fiets langs de kust tussen Ospedaletti en San Lorenzo al Mare. In deze kleurrijke regio is er echter veel meer te beleven voor wie niet alleen maar vanaf zijn strandbedje naar de horizon wil turen.

Karin en Hans Vorstenbosch wonen deels in Ligurië, in Montegrosso Pian Latte, aan de Riviera di Ponente, het westelijke gedeelte van de regio. Ze nemen je daar graag mee op pad, in dit stukje Italië tra mare e monti, tussen zee en bergen. Vandaag geven ze een klein voorproefje van de rijkdom van hun tweede thuis.

Montegrosso-Pian-Latte

Karin: ‘In vergelijking met de regio’s Toscane en Umbrië is Ligurië veel minder bekend. Natuurlijk, de Cinque Terre, de Bloemenrivièra en Sanremo zijn grote toeristische trekpleisters. Maar het westen van Ligurië, waar wij wonen, doet meestal niet direct een belletje rinkelen.

Het is dan ook een van de minst bevolkte streken van heel Italië. In het binnenland is (nog) weinig toerisme en is er veel te ontdekken. Het is echt een stukje Italië voor iedereen die de oorspronkelijke Italiaanse sfeer wil voelen en beleven en die niet al lang platgetreden paden wil volgen.

ongerepte natuur

Vanaf ons huis in Montegrosso Pian Latte hebben we een fantastisch uitzicht over de Arroscia-vallei. Wij bevinden wij ons aan de zonnige kant van een heuvel, op ongeveer zevenhonderd meter hoogte in een authentiek Italiaans dorp, op ongeveer een half uurtje rijden van de kust. Letterlijk tussen de zee en de bergen dus.

Voor mijn man en mij is dit tweede thuis een vertrekpunt voor talloze activiteiten. We wandelen en fietsen door de kastanjebossen of verkennen de bergrug op de grens van Frankrijk en Italië. Elk uitje is een nieuw avontuur. Onze favoriete routes voeren over de ezelpaden van lang geleden, met dito ‘ezelsbruggetjes’. Elke keer zoeken we een andere bestemming: brengen we een bezoek aan een naastgelegen dorp, aan de indrukwekkende watervallen of gaan we juist hoger de bergen in. Steeds weer laten we ons verrassen door nieuwe ontdekkingen in dit ongerepte gebied.

Een van onze favoriete wandelingen is de tocht naar de prachtige watervallen van de Arroscia, nabij ‘ons buurdorp’ Mendatica (dat ‘brengt water’ betekent). De watervallen liggen op de hellingen van de Monte Frontè (2152 meter) op een hoogte van circa 925 meter. Het pad wordt aan weerszijden deels omgeven door rotspartijen. Gaandeweg wordt het geluid van de watervallen steeds duidelijker.

Uitzicht Valle Arroscia na watervallen

De laatste keer maakten we deze tocht op een mooie zondag. Een vrije dag waarop veel Italianen genieten van natuur en een picknick. Helemaal wee werd ik van het zien van twee geliefden waarvan de jongen een gitaar op zijn rug droeg – de berg op – om bij de watervallen voor zijn geliefde te spelen. Hoe romantisch!

Na een korte pauze waarin we ’s zomers verkoeling zoeken in het frisse water en ook even picknicken, vervolgen wij onze route naar de Case Pian del Lago, via een prachtig uitzichtpunt op 1150 meter hoogte.

Onderweg passeren we stroompjes en beekjes die vanaf de top van de Monte Frontè naar beneden stromen. Dwars door de kastanje-, dennen-, berken en lariksbossen, onder vroegmiddeleeuwse bruggetjes door, op weg naar de oude stenen fonteinen in Mendatica.

Case Pian del Lago – ooit een nederzetting voor herders en hun familie – is een groep huisjes die men in ere wil herstellen. Regelmatig treffen wij hier Italianen aan die de huisjes aan het opknappen zijn. Na te hebben rondgekeken en een praatje te hebben gemaakt over het prachtige resultaat van hun werk, vervolgen wij onze weg en dalen we af naar Mendatica.

Ook Poilarocca, het ‘verdwenen dorp’ is een bezoek waard. Tot de Tweede Wereldoorlog woonden hier herders met hun gezinnen. Van hun huizen, karren, fonteinen en een kerkje resten nog slechts ruïnes. Binnen in de stenen bouwresten herken je nog de houten bogen die de dakpannen ondersteunden. Pannen stonden op het vuur, dat direct op de vloer aangemaakt was. In het oude kerkje zie je nog stukjes fresco’s…

Het dorpje Mendatica heeft net als Montegrosso een lange bestaansgeschiedenis. In de oude kerk kun je prachtige fresco’s bewonderen.

Vanaf Mendatica gaan we via het bos weer terug naar Montegrosso. We stoppen altijd nog even bij de Santa Margherita-kapel, met mooie zestiende-eeuwse fresco’s die door onbekende kunstenaars gemaakt zijn. Vervolgens volgen we het muilezelpad terug naar Montegrosso.’

Mendatica-Santa- Margherita

Wil je ook genieten van dit prachtige stukje Ligurië, tussen zee en bergen? Kijk dan eens op ActiefinLigurie.nl en laat je door Karin en Hans verwelkomen om op avontuur te gaan aan de Riviera di Ponente.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *