Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Op aspergejacht aan de Ligurische kust

Truffels zoeken in Italië staat vaak hoog op een bucketlist. Maar wist je dat je er ook wilde asperges kunt zoeken? Natascha en Nicolas vertellen waar je deze groene lekkernij kunt vinden.

Natascha: ‘In de lente vind je ons vaak in het wandelgebied bij het schattige vissersdorpje Noli en de achterliggende heuvels van Le Manie. We zijn niet de enige fans van dit gebied; deze kuststrook geniet steeds meer bekendheid bij mountainbikers en fietsers.

In april en mei zijn we extra gemotiveerd om richting Noli te trekken, want dan komen we vaak thuis met een wel heel lekkere buit: wilde asperges!

Uren doen we erover om een handjevol bijeen te sprokkelen. Nu begrijpen we ook beter waarom ze zo duur zijn in de winkel. Maar we doen het met plezier en genieten ondertussen van de afwisselende vergezichten op de Middellandse Zee, het eilandje Bergeggi, de Apennijnen en de Alpi Marittimi.

Het is moeilijk uit te leggen hoe je deze wilde asperges kunt vinden. We hebben het eigenlijk heel toevallig geleerd. De eerste keer dat we wilde asperges zagen, vergeten we nooit meer. Ergens in the middle of nowhere in Frankrijk besloten we een boswandeling te maken met onze hond.

In het struikgewas doemde plots een man op die gebukt liep te zoeken tussen de bomen. Nieuwsgierig als we waren, vroegen we hem wat hij daar aan het doen was. Hij leerde ons dat er zoiets als wilde asperges bestaan.

Dat was de start van een nieuwe obsessie. Elk bos dat we sindsdien bezochten, werd aan een onderzoekend oog onderworpen, helaas zonder resultaat. Tot we op een dag in het mooie heuvelgebied Le Manie boven het charmante vissersdorpje Noli liepen en we tot onze verbazing overal wilde asperges zagen staan. Zo vonden we een jachtgebied op nog geen uurtje van onze agriturismo.

De wilde asperge is in feite de jonge scheut van de aspergeplant. Die vind je vooral tussen het kreupelhout en de struiken. In de heuvels van Le Manie staan ze vaak tussen bramenstruiken, wat voor een extra uitdagende plukervaring zorgt. Wij dragen in elk geval altijd een stevige broek en een T-shirt met lange mouwen.

Om de aspergescheut te vinden, moet je eerst de volgroeide plant identificeren. Dan ga je op zoek naar de plek waar deze uit de grond komt, want de wilde asperges worden aan de basis van de plant geboren. Zodra je die basis hebt gevonden, is de kans groot dat je er twee à drie kunt verzamelen.

Omdat er zoveel gelijkaardig gekleurde planten tussen de asperges staan, vraagt het zoeken serieus wat concentratie. Het is dus niet iets wat je even snel tussendoor doet.

Als je de wilde asperge eenmaal gevonden hebt, neem je de top eraf met een mes of gewoon met je handen. Zorg ervoor dat je enkel het zachte gedeelte plukt, niet het houtachtige. Dat is namelijk niet echt sappig en moeilijk te eten.

Met een mooie bos wilde asperges kun je verschillende gerechten bereiden. Afhankelijk van de hoeveelheid maken wij graag een risotto of eten we ze met eieren. Eenmaal gewassen en versnipperd zou je ze een week in de koelkast moeten kunnen bewaren, maar daar hebben wij geen ervaring mee. Bij ons zijn ze altijd erg snel op…’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *