Home » Reizen door Italië » Le Marche » Vin Santo – de ‘heilige wijn’ van Sant’Angelo in Vado
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vin Santo – de ‘heilige wijn’ van Sant’Angelo in Vado

In hun vorige blog vertelden Rolf en Inge over hun prachtige stadje Sant’Angelo in Vado en haar Romeinse mozaïeken. Maar de stad is om nog twee andere redenen bekend: het is een van de truffelhoofdsteden van Italië en men produceert er een hele bijzondere wijn: Vin Santo. Over de wijn vertellen Rolf en Inge vandaag meer:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ‘heilige wijn’ van Sant’Angelo in Vado is zo bekend dat bijvoorbeeld Pavarotti, toen hij nog leefde, altijd hier zijn Vin Santo kocht. De traditie van het maken van de wijn gaat eeuwen terug en al heel vroeger was het gebruikelijk dat bij de geboorte van een kind een fles Vin Santo cadeau werd gegeven. Maar deze fles kreeg het kind pas als het ging trouwen. Omdat zo’n fles dan intussen ruim 25 jaar oud was en behoorlijk wat geld waard was én om er zeker van te zijn dat de fles nog intact was tegen de tijd dat het kind ging trouwen, konden de flessen ingemetseld worden onder toezicht van de gemeente.

Goede Vin Santo is minimaal zeven jaar oud. Vroeger werden de druiven na de vendemmia (druivenoogst) in de keuken opgehangen. Ze kregen daardoor een lichte rokerige smaak. Tegenwoordig worden de druiven  na de oogst op zolder opgehangen, in een ruimte waar regelmatig een houtkachel wordt gestookt. Daar blijven ze minimaal vier maanden, zodat ze bijna volledig uitdrogen, terwijl ook nu weer de geur van de rook in de druiven trekt. Daarna worden ze verwerkt tot wijn, waarbij van zes kilo druiven slechts een halve liter heerlijke zoete Vin Santo resteert!

En deze wijn wordt alleen maar beter naarmate hij langer bewaard wordt. Regelmatig gaan we met onze gasten naar een boerderij in buurt waar we de heilige wijn kunnen proeven.

Vin-santo-heilige-wijn-Le-Marche (1) Vin-santo-heilige-wijn-Le-Marche (2)

Dit jaar is het voor het eerst ook mogelijk om mee te helpen met de vendemmia. Als dank daarvoor verzorgt de boerenfamilie dan voor de plukkers een typisch Italiaans diner met heerlijke verse ingrediënten, dat door de boeren zelf ook genuttigd wordt. Mocht je dit leuk vinden, het is mogelijk vanaf eind september tot half oktober. Een plekje reserveren kan door ons te mailen.

Tot slot is de Vin Santo wel erg toepasselijk in ons stadje. Sant’Angelo in Vado betekent namelijk ‘de heilige Engel in een doorwaadbare plaats’ en verwijst naar een verschijning van de aartsengel Michaël na de vernietiging tijdens de Gotische oorlogen. Hierna durfden de inwoners pas weer terug te keren uit de bergen om hun nieuwe stad te bouwen. De wijn kan daarom met recht santo, heilig, genoemd worden!

Ciao,
Rolf en Inge

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Wat een heerlijke blog! Ik als echt wijnliefhebber lees hier regelmatig. Mijn favoriet is dessertwijn, heerlijk zoet! Bij ons thuis gaat er ieder weekend wel een flesje doorheen.

  2. Leuk blog, momenteel verblijven wij in Sant’angelo in Vado.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *