Ga op pad met onze City Walks!

San Settimio, een kunstzinnige droomplek in Palazzo di Arcevia

San Settimio in Palazzo di Arcevia is zijn reputatie vooruitgesneld. Over deze droomplek is al veel gezegd en geschreven. En terecht, want we kunnen ons niet voorstellen dat iemand deze plek niet mooi vindt. Paul bracht een nachtje door op dit gigantische landgoed (van maar liefst vierhonderd hectare) van gastvrouw Francesca Bartoletti.

Paul: ‘Wát een plek is dit; het lijkt wel een klein vorstendom! San Settimio ligt op vierhonderd meter hoogte in de heuvels van Le Marche. Het levert prachtige vergezichten op, maar door de afstanden en hoogteverschillen is het onmogelijk om het gehele domein in één oogopslag te bekijken.

Het landgoed is onderverdeeld in zes verschillende locaties waar de appartementen en huizen te vinden zijn. Midden in de natuur, omringd door olijf- en andere soorten bomen, vind je hier een manege, een tennisbaan, een zwembad, een restaurant en nog veel meer faciliteiten. Op deze veelzijdige plek hoef je je zeker niet te vervelen!


Francesca ontvangt ons aan het zwembad. Vol enthousiasme vertelt ze over haar vader Icolo Bartoletti (1915-1996), die een fortuin bij elkaar schraapte door zijn aannemerswerkzaamheden in binnen- en buitenland. Uiteindelijk had hij genoeg geld om alle vierhonderd hectare grond rondom zijn geboortehuis te kopen.

Vervolgens creëerde hij hier zijn jachtdomein en genoot zijn hele familie van het goede leven, niet alleen hier, maar ook in Rome en Monte Carlo. In 1970 riep Francesca’s vader, die een groot kunstliefhebber was, samen met architect en kunstenaar Ico Paresi Operazione Arcevia in het leven. Het doel was de eigentijdse kunst te promoten, onder meer door een plek in het binnenland van Le Marche te creëren waar kunst opnieuw geboren zou worden.

Veel belangrijke kunstenaars kwamen naar Arcevia om hun artistieke driften te uiten. Dat kan op allerlei manieren: van schilderen en beeldhouwen tot videokunst en fotografie. Kunstenaars van uit de hele wereld vonden hier een centrale ontmoetingsplek, waar hun creatieve geesten konden versmelten met de inspirerende omgeving.

Als klein meisje was Francesca al gefascineerd door die merkwaardige mensen en hun creaties. Francesca: ‘Ik heb goed opgelet en geprobeerd de kunst van hen af te kijken voor mijn eigen creaties die ik later gemaakt heb. Ja, ook ik ben, naast zakenvrouw, een kunstenares, waarbij ik vooral mijn diepe bewondering voor alle zaken die de natuur ons biedt wil uiten.’

Operazione Arcevia werd al snel een succes en het hele project ging zelfs naar de Biennale in Venetië. Na succesvolle jaren draaide de regio helaas de subsidiekraan dicht, waardoor het niet langer verantwoord was om op de ingeslagen weg door te gaan.

Na haar vaders overlijden opende Francesca in 1997 het huidige vakantieresort, waarin ze élke cent van haar vader geïnvesteerd heeft.

Francesca: ‘Ik heb de droom van mijn vader voortgezet, maar dan wel op mijn manier. Ik heb het familiedomein omgetoverd tot een ‘liefdesresort’ waar mensen zich gelukkig kunnen voelen, waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat en waar de tradities in ere worden gehouden. Met als belangrijkste ingrediënt de liefde, l’amore è tutto!’

Net als haar vader houdt Francesca van aparte artiesten met gekke, originele gedachten. Ze biedt kunstenaars nog steeds alle ruimte om zich hier tijdelijk te vestigen. Op het terrein woont nu bijvoorbeeld kunstenaar Moneyless. Hij heeft net een van de huisjes op het landgoed beschilderd, om het één te laten worden met de natuur.

Francesca: ‘Ik vind het heerlijk en levend! Hij begrijpt de kunst van de kunst en zijn naam zegt alles. Zelf ben ik ook het liefste met mijn handen bezig, in de natuur, en houd ik met heel mijn hart van het platteland. Net als il grande Icolo Bartoletti!’

Moneyless & Francesca

Tijd voor een rondleiding over het domein. In totaal vind je op het terrein twaalf grote appartementen, verspreid over zes locaties. San Settimio is bijna volledig zelfvoorzienend, met een keur aan eigen producten. Zo leveren de olijfbomen heerlijk ruikende extra vergine olijfolie en biedt de goed onderhouden tuin iedere dag verse groenten voor het restaurant. De akkers zorgen voor biologisch voedsel voor de paarden en de kleine varkenshouderij zorgt voor heerlijke hammen, salami en spek.

In het centraal gelegen Il Padiglione, het paviljoen met een door Ico Paresi ontworpen houten plafond, bevinden zich de receptie en het restaurant. Het paviljoen wordt omringd door schitterende natuur en ook hier is het uitzicht over Le Marche adembenemend. Ik weet dat ik een beetje in herhaling val, maar elke stukje van het landgoed doet mijn hart sneller kloppen en laat me naar mijn camera grijpen. Tot we het prachtige nieuwe wellnesscentrum zien. Dan laat ik mijn camera al snel voor wat ‘ie is en laat ik me in het warme water glijden. Wat voelt dat heerlijk na een lange fietstocht door Ancona!

Ik krijg er trek van, maar ook daarmee weten ze bij San Settimio raad. Het keukenteam van San Settimio verwent ons met al het lekkers dat dit stukje paradijs op aarde te bieden heeft.

De volgende ochtend staat een off-road tour met grote jeeps op het programma. Maar niet voordat we de dag goed begonnen zijn met een heerlijk ontbijt. De keuze is groot, we genieten van verse cornetti, eigen gemaakte jam, muesli, yoghurt, vers fruit, verschillende soorten taart en een smakelijke cappuccino zodat we fris op pad kunnen.

Het is nu namelijk tijd voor wat actie. In de stoere jeeps verkennen we het heuvelachtige landgoed. Het terrein is hier en daar bijzonder ruig en we moeten ons flink schrap zetten, anders worden we echt alle kanten op gegooid.

Maar de beloning mag er zijn. Op het hoogste punt parkeren we de auto’s en hebben we een waanzinnig uitzicht over het totale domein en de natuurlijke, bergachtige grens met de regio’s Umbrië en Toscane. Francesca vertelt dat ze hier wel eens met het hele team naartoe rijden. ‘We genieten hier dan van een aperitivo en de ondergaande zon.’ Wij kunnen Francesca alleen maar gelijk geven en kunnen ons geen betere plek voorstellen om te toosten op la bella vita. Ik kom gauw terug om wat langer van al dat moois te genieten!’

Wil je ook heerlijk ontspannen vakantie vieren op deze unieke plek? Neem dan eens een kijkje op de website van San Settimio. Francesca en haar team zullen je met open armen ontvangen!

Kunstenaar Moneyless heeft ook in een verlaten zandgroeve zijn handtekening achtergelaten, in dezelfde stijl als het door hem beschilderde huisje op San Settimio.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *