Download gratis de Ciao tutti app

Rockin’ Senigallia!

Senigallia-Summer-Jamboree (1)

Na de eerste prettige kennismaking met Senigallia van vanochtend staat voor vanmiddag een virtueel bezoek gepland aan de jaren vijftig Grafitti Store van Angelo di Liberto, oftewel Mr. Summer Jamboree!

Paul: ‘Van buiten doet de winkel – gevestigd in het centrum, aan de Via Corfu 3 – nog niet vermoeden dat je weldra letterlijk zestig jaar terug in de tijd gaat.

Senigallia-Summer-Jamboree (2)

Eenmaal binnen valt je mond open van verbazing want je komt hier letterlijk in een ander tijdperk terecht. De felle kleuren van de spulletjes uit de fifties spatten ervan af en in eerste instantie weet je niet waar je moet kijken. Je voelt je als op een filmset en ziet steeds iets nieuws. Mijn camera moet flink aan de bak. We zien échte kleding uit de good ol’ days: (spijker)broeken, jasjes, jurkjes, petticoats, T-shirts, schoenen, petten en stropdassen.

Senigallia-Summer-Jamboree (3) Senigallia-Summer-Jamboree (4) Senigallia-Summer-Jamboree (5) Senigallia-Summer-Jamboree (6)

Uiteraard moet er flink geposeerd worden. Onze Italiaanse blog tour-begeleidster Francesca past helemaal in het plaatje. Naast kleding vind je in de winkel oud speelgoed, klokken, radio’s, koffie- en popcornmachines, een oude jukebox, een felrode Coca-Cola ijskast, een fleurige vliegtuigtrap van Honolulu Airlines (!), originele kappersstoelen compleet met spiegel, meubels, robots, een fiets, een gitaar en een contrabas, oude foto’s, een benzinepomp (Sinclair gasoline), een pick-up en een schoenenpoetsmachine. Teveel om op te noemen; en ik waan me als een kind in een snoepwinkel!

Senigallia-Summer-Jamboree (7) Senigallia-Summer-Jamboree (8) Senigallia-Summer-Jamboree (9) Senigallia-Summer-Jamboree (10) Senigallia-Summer-Jamboree (11) Senigallia-Summer-Jamboree (12) Senigallia-Summer-Jamboree (13) Senigallia-Summer-Jamboree (14)

Angelo loopt met recht apetrots rond en wil uiteraard graag overal uitleg bij geven. Hij is een bijzondere, bescheiden man met een erg vriendelijke – niet gespeelde – fifties-uitstraling. Hij heeft vanaf het begin mijn sympathie, hij ís gewoon jaren vijftig en al helemaal als hij zijn verhaal vertelt, zittend op de vloer van zijn winkel.

Senigallia-Summer-Jamboree (15)

Angelo (47): ‘Ik ben een echte rockin’ billy, al vanaf mijn jeugdjaren. Helemaal gék was ik toen al van films en muziek uit de jaren vijftig. Het probleem was alleen dat mijn vrienden dat niet waren en ik me op den duur weliswaar een échte maar wel een eenzame rockin’ billy in de stad voelde.

Vijftien jaar geleden vertelde een vriend me dat ik eens een besluit moest nemen: óf ik bleef voor de rest van m’n leven de enige rockin’ billy in heel Senigallia óf ik kon proberen mijn passie over te brengen op meer mensen zodat ik mijn grote liefde kon delen met anderen’. En Angelo zit vól passie, ik herken het (mijn passie voor Italië is minstens net zo groot) zodra hij begint te vertellen over hoe het vanaf toen verder ging. ‘Ik klopte bij de gemeente aan of ik een jaren vijftig-feest mocht organiseren. De gemeente gaf groen licht onder één voorwaarde: als er minder dan duizend bezoekers zouden komen, kwamen de kosten volledig voor mijn rekening, bij meer dan duizend bezoekers zou de gemeente het feest betalen. Er kwamen uiteindelijk drieduizend mensen op af en het Summer Jamboree Festival was een feit!

Senigallia-Summer-Jamboree (16)foto: Maurizio BaccigottiSONY DSCfoto: Giorgia De DominicisSummer Jamboree Festivalfoto: Antonello NuscaSenigallia-Summer-Jamboree (19)foto: Antonella Rimbaldo

Door dit succes opende ik tevens mijn winkel waar ik het concept hanteer dat alles mag en niets moet. Mensen moeten zich hier in deze warme omgeving thuis voelen, ik maak een praatje met ze en ze krijgen een gedegen advies met achtergrondmuziek uit een echte buizenradio. Ze mogen gerust thuis nadenken over de aankoop. Zo ging het in die tijd ook. De spullen waren toen van hoge kwaliteit, gingen jaren mee en waren dus niet goedkoop. Mensen namen de tijd voor de aankoopbeslissing en kwamen vaak meerdere malen terug voor advies of informatie.

Intussen was er in 2013 al de veertiende editie van dit Jamboree-spektakel en kwamen er maar liefst driehonderdduizend bezoekers, verspreid over een dikke week, op af! Intussen heb ik eigenlijk naast mijn twee dochters van veertien en vijftien ook nog een zoon van vijftien: het Summer Jamboree Festival,’ zegt hij lachend.

Senigallia-Summer-Jamboree (20)foto: Libero ApiSenigallia-Summer-Jamboree (21)foto: Maurizio Baccigotti Senigallia-Summer-Jamboree (22)foto: Maurizio Baccigotti

‘Het festival vindt elk jaar in de eerste helft van augustus plaats, in 2014 is dit van 2 tot en met 10 augustus. Naast mijn zakenpartner Alessandro bestaat het team uit een twintigtal mensen.’

Mensen uit geheel Europa komen naar de Summer Jamboree om zich tien dagen lang onder te dompelen in het feestgedruis met het ovale plein Foro Annonario als middelpunt. De hele stad wordt dan omgetoverd tot één swingende meute, met optredens van Jerry Lee Lewis en Chuck Berry tot Ben E. King en Bill Haley. Je ziet oude Buicks, Caddilacs en Chevrolets, gevuld met trotse bezoekers die dezelfde passie delen.  Overal mannen met vetkuiven die dames met petticoats swingend de lucht ingooien. Aan het strand poseren échte sekssymbolen in passende badkleding.

Senigallia-Summer-Jamboree (23)foto: Simone LuchettiSenigallia-Summer-Jamboree (24)foto: Michele Telari Senigallia-Summer-Jamboree (25)foto: Simona Capaldi

Als uitsmijter vertelt Angelo nog een geweldige anekdote: ‘In 2010 hadden we als hoofdact Chuck Berry gecontracteerd. Tien dagen vóór het festival belde zijn manager met de mededeling dat de drummer van de band ziek was en dus niet kon komen. En of ik even een vervangende drummer kon ‘regelen’. Slik, ik kende slechts Piero, een bevriende lokale groenteboer die als hobby een beetje drumde. Ik vroeg de manager dus naar de playlist van de show zodat – áls ik Piero zou vragen – hij die nummers kon oefenen. Maar de manager zei: ‘Luister, we hebben geen playlist, Chuck Berry speelt zijn optredens op intuïtie en bovendien, als iemand fan is van Chuck Berry dient hij álle songs van hem te kennen’.

Dus zat er voor mij niets anders op dan Piero te vragen of hij het aandurfde. Hij kende Chuck Berry alleen van naam! Vervolgens heeft hij negen dagen en nachten lang álle nummers van Chuck bijna non-stop geoefend, net zolang totdat hij ze allemaal blind kon drummen. Desondanks was hij op de dag van het optreden erg nerveus, want het verhaal ging als een lopend vuurtje door heel de stad en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Maar hij deed het méér dan geweldig en was dé ster van de avond. Hij ontving een staande ovatie en de complimenten van Chuck Berry himself on stage.’

Senigallia-Summer-Jamboree (26)Piero in actie met Chuck Berry
foto: Guido Calamosca

Senigallia-Summer-Jamboree (27)rock and roll belongs to everyone’

Zin in zo’n feest vol geswing? Boek dan nu alvast een reis naar dit zomerse festival, dat zoals gezegd dit jaar van 2 tot en met 10 augustus plaatsvindt.

Voor iedereen die net op een ander moment in Senigallia is, deelt Paul morgen zes niet te missen plekken in Senigallia. Stay tuned!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Frans van Dommelen

    SummerJamboree is inderdaad echt een super festival voor heel swingend Europa! We komen er ook al weer een paar jaar in de zomer om te luisteren en een dansje te doen. Je komt terecht in een totaal andere wereld en je waant je soms in de tijd van tientallen jaren terug. Super feest!! Daarbij is inderdaad Angelo een heel aardige en teruggetrokken man, die wel een super festival neerzet.

  2. Frans,

    Leuk om bevestigd te krijgen dat het inderdaad een super festival is! Volgend jaar wil ik erbij zijn, Angelo heeft me al uitgenodigd!

    gr. Paul Janssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *