Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ons tweede thuis in Italië: de koffiebar in Urbania

Laatst dronken we met twee fervente Ciao tutti-lezers koffie op onze vaste plek. In Italië is, zeker in de kleinere plaatsen, de koffiebar een belangrijke plek in het dagelijks leven.

koffiebar-cappuccino-Le-Marche (1)

‘Onze’ koffiebar ontdekten we toen we in 2001 in Urbania Italiaans studeerden aan de lokale talenschool. Die biedt een uitstekende opleiding, maar elke dag begint met twee uur oefeningen en grammatica… Daarna volgt een pauze en dan lust je wel een kop koffie.

Zo renden wij elke ochtend snel naar de dichtstbijzijnde koffiebar, die toen door een oudere man werd gedreven. Het interieur was sinds de oorlog niet meer veranderd en het zat er altijd vol oude mannetjes. Maar de koffie was uitstekend. De eigenaar leek een norse man die nauwelijks sprak. Maar een jaar later kregen we een knikje en nog een jaar verder gaf hij ons een hand en hoorden we erbij.

Later werd de koffiebar overgenomen door vier jonge mensen die samen de zaak runnen: Luana, Mirko, Samira en Michele. Zij gaven de bar een nieuw interieur en een nieuwe naam: Sunrise. En daar begint onze dag als we thuis zijn.

koffiebar-cappuccino-Le-Marche (5)koffiebar-cappuccino-Le-Marche (4)

We hoeven niet meer te bestellen, il solito komt vanzelf. Maar je komt hier niet alleen voor de koffie; je kunt de krant lezen, het nieuws bespreken en je vrienden ontmoeten. Hier spreken vrienden samen af, niet thuis. En zelfs je verjaardag vieren is hier heel normaal. Zo vierde Inge hier op het terras haar vijftigste verjaardag.

Tot slot gebruiken wij het ook als postkantoor. Als er pakjes uit Nederland komen, kunnen de bezorgers ons niet altijd vinden en dus laten we het afgeven in Sunrise, ons tweede thuis in Italië – waar de koffie altijd klaar staat… Heerlijk!

koffiebar-cappuccino-Le-Marche (2)

Over Rolf en Inge
Sinds 2009 wonen Rolf en Inge in Le Marche, in de buurt van Urbino. Ze organiseren met hun Aeneas Travel al dertig jaar culturele reizen door heel Italië en zijn er sinds vijf jaar ook gaan wonen. Om meer mensen mee te laten genieten van hun bijzonder mooie thuis, runnen ze sinds ruim vijf jaar bed&breakfast Ca’ Beto in Le Marche. Op Ciao tutti doen ze regelmatig verslag van hun leven in Le Marche en van hun reizen door Italië.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *