Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Le Marche – heel Italië in een regio

Tijdens haar verblijf in Le Marche was Sophie te gast bij Machiel van Villa Moltini, een ruim, comfortabel huis waar je met wel veertien mensen tegelijk kunt verblijven. De ligging van de villa is ideaal: hij staat aan de rand van het dorpje Carassai in de meest zuidelijke provincie van Le Marche, Ascoli Piceno. In een kwartiertje rijden zit je op het strand aan de Adriatische kust bij het dorpje Cupra Marittima en doordat de villa op een heuvelrug ligt heb je vanuit je slaapkamerraam zicht op zee, de majestueuze Monti Sibillini en de eindeloze groene heuvels. Un buongiorno meraviglioso!

Le-Marche-Villa-Moltini (14) Le-Marche-Villa-Moltini (10) Le-Marche-Villa-Moltini (2)

Machiel woont met veel plezier in dit nog redelijk onontdekte stukje Italië en vertelt Sophie er graag wat meer over: ‘Le Marche is een bijzondere regio. Het ligt in Midden-Italië en grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek van San Marino. Toscane bevindt zich in het noordwesten, Umbrië in het westen en Abruzzo en Lazio in het zuiden. En dan heb je natuurlijk de Adriatische Zee nog in het oosten. Je kunt hiervandaan dus alle kanten op of gewoon lekker genieten van Le Marche zelf.’

De treinreis die Sophie maakte van Florence, via Bologna, naar San Benedetto del Tronto was een hele belevenis. Als je Le Marche binnen treint, loopt het spoor namelijk voor een groot deel langs de kust. In Nederland heb je zo’n uitzicht natuurlijk nooit!

Le-Marche-Villa-Moltini (9)

Machiel vertelt verder over de regio en roemt het bergachtige binnenland. ‘Doordat er zoveel niveauverschillen zijn, ben je soms best lang onderweg van het ene naar het andere punt. Ik vind dat helemaal niet erg, want ik heb toch alle tijd en ondertussen zie je het beste van Le Marche aan je voorbij schieten.

De regio bestaat eigenlijk uit drie delen. Het noorden, waar Urbino en de nationale parken Sasso Simone e Simoncello zich bevinden. Het middenstuk, met de Monte Conero, het Frassasi-park met haar beroemde grotten en de stad Ancona. In het zuiden schitteren de magische Monti Sibillini en vind je steden als Ascoli Piceno en aan zee Grottammare.’

Le-Marche-Villa-Moltini (13) Le-Marche-Villa-Moltini (12)

Het mooie aan Le Marche is dat je er alles kunt vinden waar Italië bekend om staat. Natuurschoon uit zich in de eindeloze stranden, beestachtig grote bergen, groenbedekte heuvels, vruchtbare landbouwgronden, wijn- en fruitgaarden, planten- en bomenkwekerijen – een grote landschappelijke verscheidenheid dus.

De keuken is uitmuntend en gaat van mooie wijnen tot goddelijke olijfolie en van sappige vleesgerechten tot de bekende olive ascolane. De historie gaat heel ver terug en is van hoog niveau. De kastelen, forten en oude burchtdorpjes liggen namelijk allemaal boven op heuveltoppen geduldig op je bezoek te wachten. De keur aan musea biedt ook de kunstliefhebber uitkomst en de cultuursnuiver kan bij de ambachtslieden en het vrolijke volk terecht voor wat Marchigiaanse gastvrijheid. Het klimaat is verder zeer aangenaam met milde winters en niet al te hete zomers.

Le-Marche-Villa-Moltini (8) Le-Marche-Villa-Moltini (7) Le-Marche-Villa-Moltini (6)

Het mooiste van allemaal is dat de regio zich, buiten de kust om, niet naar de toeristen heeft gevoegd. Le Marche is namelijk nog niet zo bekend bij de grote massa’s en heeft gewoon altijd zijn eigen ding kunnen blijven doen. Het is dus een veelzijdige regio die eigenlijk heel gewoon is gebleven.

Le-Marche-Villa-Moltini (5) Le-Marche-Villa-Moltini (4)

Ben je stiekem wel heel nieuwsgierig geworden naar deze kant van Italië? Kom hem dan ontdekken vanuit Villa Moltini, waar Machiel je maar al te graag met ‘zijn regio’ kennis leert maken. De villa is uitermate geschikt voor grote gezelschappen, maar door de twee appartementen en de B&B-formule kun je er ook gezellig met z’n tweetjes of zelfs in je eentje verblijven. Vroege vogels krijgen bovendien een vroegboekkorting van 15% voor de maanden maart, april en mei. Er is trouwens ook ruimte voor het organiseren van cursussen bij Villa Moltini. Kortom, er is voor iedereen plek op dit ongelooflijk mooie stukje Italië.

Kijk voor nog meer informatie op de website van Villa Moltini of neem direct contact met Machiel op. Dat kan via de mail (info@villamoltini.nl) of via de telefoon (0039-3347602100).

Le-Marche-Villa-Moltini (1)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *