Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

La Vecchia Scuola – van oude landbouwschool tot sfeervolle B&B in Le Marche

Na een heerlijke lange reis met de camper, kriskras door Italië, wisten Gonnie en Jurgen Linssen het zeker: ze waren verliefd. Verliefd op de Italiaanse manier van leven, maar vooral verliefd op Le Marche. In deze regio vonden ze de perfecte combinatie van prachtig natuurschoon (met onder meer de Monti Sibillini, de Monte Conero en de Piano Grande) en pittoreske dorpjes als Loreto, Recanati, Cingoli, Macerata en Osimo.

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (14) bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (15) bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (18)

Gonnie en Jurgen namen afscheid in de wetenschap dat ze snel weer terug zouden reizen, met een belangrijke missie: het vinden van een huis. Hun wensenlijstje was behoorlijk lang: het huis moest dicht bij het vliegveld liggen, maar ook dicht bij het strand en de bergen én niet ver van een pittoresk dorpje voor de dagelijkse boodschappen. Bovendien moest het huis groot genoeg zijn om gasten te kunnen ontvangen, want Gonnie en Jurgen wisten meteen dat ze hun huis ook wilden openstellen als bed & breakfast.

Een droomhuis in Montefano
Het was niet meteen raak, maar de droom om in Le Marche te wonen werd met elk huis dat ze bekeken nog een beetje groter. Hun droomhuis vonden ze echter maar niet – tot hun hart een sprongetje maakte bij het zien van een oud schoolgebouw uit 1939, niet ver van het dorpje Montefano.

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (3) bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (5)

Naar zee was het slechts twintig minuten rijden en naar het vliegveld van Ancona rijd je in veertig minuten. Daarmee waren alle wensen in één keer ingewilligd, maar belangrijker nog: het was liefde op het eerste gezicht, mede dankzij de originele ornamenten die bewaard waren gebleven en die het huis meteen een perfecte uitstraling gaven.

Na de aankoop te hebben beklonken, reisden Gonnie en Jurgen weer even terug naar Nederland, om zich voor te bereiden op een verhuizing en de grote stap in hun leven: hun verhuizing naar Italië.

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (21)

Thuis bij La Vecchia Scuola
Sinds 5 februari van dit jaar wonen ze voorgoed in Montefano, waar we ze opzochten om La Vecchia Scuola met eigen ogen te bewonderen. De oude school is onder toeziend oog van de Montefanesi omgetoverd tot een heerlijke B&B. Dankzij de rustieke elementen heerst er een bijzondere ambiance, terwijl je niets aan comfort inboet. Met oog voor detail is elke ruimte volledig aangepast aan de wensen van de moderne reiziger, zonder de bijzondere sfeer van het oude schoolgebouw uit het oog te verliezen. Daar hebben Gonnie en Jurgen wel voor gezorgd.

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (1) bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (6) bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (7)

Gonnie: ‘De inwoners zorgden voor een verrassend warme ontvangst. De nieuwe buren kwamen spontaan langs om kennis te maken en hun hulp aan te bieden. Tijdens het eerste boodschappenrondje in het dorp kwam de slager zelfs zijn winkel uit om met me mee te lopen naar de groenteboer, die ik niet direct kon vinden. En onze buurvrouw nodigde ons meteen uit voor de dagelijkse passeggiata. Regelmatig komt ze eieren en rozemarijn brengen en ter ere van La Festa della Donna, op 8 maart, kreeg ik zowaar een takje mimosa van haar.’

Ook als gast word je met een warm welkom ontvangen. Onze kamer voelt direct als thuis. We eindigen de avond, die nu nog fris is maar stiekem al voorjaar belooft, bij de openhaard, met een glas wijn, ons notitieboek en de inspirerende verhalen van Gonnie en Jurgen.

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (9)bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (10)bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (11)

Na een heerlijk nachtje slapen (wat is het hier fijn stil…) worden we wakker van de geur van vers brood. Er wacht een ontbijt met allerlei heerlijke streekproducten. Bij mooi weer kun je ontbijten op het terras, met uitzicht over het omringende landschap waar je niet op uitgekeken raakt.

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (2) bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (16)

Warm welkom van de dorpelingen
Tijdens een wandeling door het dorp krijgen we net zo’n warm welkom van de Montefanesi als Gonnie en Jurgen kregen. Als ze horen dat je in ‘hun’ oude school logeert, komen de verhalen vanzelf los. Iedereen kent wel iemand die er nog op school heeft gezeten. Tijdens de oorlog was het een verzamelplek voor Amerikaanse soldaten waar gegeten werd. Een van de oude mannetjes – die zoals in elk zichzelf respecterend Italiaans dorpje ook hier op het plein bijeenkomen – vertelt ons zelfs dat hij er wel eens kwam om ‘sjekkies’ te roken met soldaten.

Het valt ons op dat de dorpelingen zo ontzettend aardig zijn. We worden meestal wel hartelijk begroet, zeker als we zelf beginnen met een vrolijk buongiorno, maar deze mensen proberen ons echt thuis te laten voelen. Misschien komt het omdat ze hier nog geen massa’s toeristen zien. Ze zijn oprecht blij om ons iets meer over hun dorpje, de geschiedenis daarvan en hun bijzondere plek daarin te vertellen.

Terwijl we in de lokale bar wachten tot onze cappuccino is bereid, krijgen we zoveel tips van de dame die – nog in bontmantel (want het is immers nog maart) maar met zonnebril en lipstick – eveneens een cappuccino komt drinken, dat we ook in de zomervakantie terug naar deze oude school zullen moeten komen. ’s Zomers zijn er namelijk allerlei festiviteiten: een palio (een doorleefde strijd tussen Montefano en het nabijgelegen Montefiore), een oogstfeest, een antiekmarkt, verschillende concerten…

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (19)

Per sempre
We beloven de dame terug te keren en moeten ons dan nog haasten om op tijd te zijn voor ons bezoekje aan de markt. Voor Gonnie, die hier op ons wacht, inmiddels vaste prik. Gonnie: ‘De marktlieden vroegen na tijdje of we hier nu echt per sempre wonen. Sindsdien krijg ik niet alleen uitgebreid culinair advies bij aanschaf van groente, fruit en verse vis, maar ook altijd een extra bosje kruiden of iets bijzonders om te proeven.’

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (20)

Op de markt ontmoeten we Luigi Storani, een gepensioneerde inwoner van Montefano met een enorme passie voor zijn dorp. Hij leidt je, als gast van La Vecchia Scuola, als je dat wil gratis rond in het dorpje (hij spreekt ook Engels en Frans), met een bezoek aan de kerk, aan het theater La Rondinella (dat al in 1700 werd gebouwd) en aan de grotten Montefano. Aan zijn zijde voelen we ons bijna een inwoner van dit pareltje in hartje Le Marche…

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (17)

Ook logeren bij La Vecchia Scuola?
Vanaf 1 mei 2016 staan de deuren van deze B&B open. Voor meer informatie of reserveringen neem je een kijkje op de website www.lemarchebedandbreakfast.com, bel je naar 0039-3314782959 of mail je naar info@lemarchebedandbreakfast.com.

Alvast een voorproefje van al het moois in Le Marche? Volg La Vecchia Scuola dan via FacebookTwitter & Instagram.

bed-breakfast-La-Vecchia-Scuola-Montefano-Le-Marche (13)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *