Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fano – het oudste carnaval van Italië

Op de elfde van de elfde (alaaf!) schreven we al over het oudste – en het zoetste – carnaval van Italië. We werden na publicatie van deze blog prompt uitgenodigd door de lokale tour operator Tuquitour om dit carnaval in levende lijve mee te maken – en tegen zo’n feestje zeggen we natuurlijk geen nee! Sophie trok haar masker uit de kast en treinde naar Fano.

Carnaval-Fano (5)

De dag voor de optocht mocht ze een kijkje nemen op de gigantische werkplaatsen en ze keek haar ogen uit. De bouwwerken waren zo groot dat je ze bijna niet in één keer op de foto kunt krijgen. De bouwers wisten haar te vertellen dat de wagens gemiddeld vijftien meter hoog zijn en dat er gedurende drie maanden meer dan dertig mensen aan zo’n creatie meewerken. Wat een werk!

Carnaval-Fano (1) Carnaval-Fano (2)

Ieder jaar is er ook een vulon waarbij een belangrijke inwoner van Fano op de hak wordt genomen. Vulon is een term voor iemand die nogal arrogant is. Door een karikatuur van diegene te maken, wordt hij op een grappige manier afgestraft voor zijn gedrag. Dit jaar mag Pinocchio de rol van vulon op zich nemen, waarbij hij symbool staat voor alle leugenaars van het land – oftewel de politici.

Carnaval-Fano (12)

Een andere bijzondere praalwagen bestond uit Romeinse soldaten met een wel heel bekende kop: de burgemeester van Fano. De beste man is vorig jaar pas aangesteld als sindaco en men heeft dus nog het volste vertrouwen in hem. Aangezien Fano een Romeinste stad was, hebben ze gekozen voor Romeinse vechtersbazen die samen met de burgemeester de moderne strijd aan moeten gaan. Toen Sophie die avond de burgemeester in het Teatro della Fortuna zag, kon ze het niet laten om te vragen wat hij hiervan vond. Zijn antwoord: ‘Als je niet kunt lachen om satire, dan wordt het heel gevaarlijk.’ We weten helaas allemaal wat hij bedoelt.

Carnaval-Fano (17)

Op zondagmiddag brak het feest echt los. De praalwagens stonden netjes opgesteld te popelen om te vertrekken. Het publiek stond klaar, voorzien van een prendigetto, een snoepvanger van karton, en het carnaval kon beginnen! De wagens kwamen drie keer langs onder begeleiding van een hoop muziek, dans en natuurlijk het gooien van snoep. De buit is ieder jaar erg waardevol aangezien Perugina (die van de overheerlijke Baci) kilo’s en kilo’s van hun overheerlijke chocolade beschikbaar stelt voor de parade. Sophie dook dus af en toe ook naar de grond om een Bacio te pakken te krijgen.

Carnaval-Fano (4) Carnaval-Fano (9) Carnaval-Fano (22)

De mensen op de tribunes hadden hun best gedaan om zich te verkleden. Er waren zo hele vakken vol met clowns, wilde dieren of boeven – erg leuk om naar te kijken! Dat iedereen zo zijn best doet, is niet zo gek: de meest originele groep wint een prijs, dit keer een weekend weg dat mede mogelijk wordt gemaakt door Tuquitour.

Carnaval-Fano (18) Carnaval-Fano (13) Carnaval-Fano (6) Carnaval-Fano (3)

Tijdens de laatste ronde waren alle praalwagens mooi verlicht met LED-lampen. De poppen waren zo nog imposanter en de dansers leken zich in een discotheek te bewegen. Zo werd het einde van het carnaval toch nog een lichtpuntje.

Carnaval-Fano (21) Carnaval-Fano (20) Carnaval-Fano (19) Carnaval-Fano (16) Carnaval-Fano (11) Carnaval-Fano (15) Carnaval-Fano (7) Carnaval-Fano (14)

Ook wel benieuwd naar Le Marche en alle lokale tradities als truffels zoeken, pasta maken en het carnaval (dat in 2016 plaatsvindt op de laatste twee zondagen van januari en de eerste zondag van februari)? Neem dan contact op met Tuquitour en ze stellen een reis op maat samen. Een Nederlandstalige gids maakt het voor iedereen toegankelijk en de personal touch van de organisatie verzekert je van een ongelooflijke ervaring in le bellissime Marche.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *