Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fano for foodies

Eigenlijk kun je in iedere Italiaanse stad wel terecht voor gastronomisch genot, maar soms is het even zoeken naar de beste plekken. Sophie werd door local Michela van Tuquitour meegenomen naar de állerbeste en de állerlekkerste plekken van Fano, de stad van het geluk. Bij deze adresjes kun je je geluk niet op!

Bij aankomst viel Sophie al direct met haar neus in de boter – of beter gezegd in de koffie met lokale likeur. Ze werd warm onthaald in het havencafé Il Caffè del Porto, ook wel Il Ritrovo dei Lupi di Mare genoemd, ‘de ontmoetingsplek van de zeewolven’.

Eetadresjes-Fano (2)

Fano is een vissersstad bij uitstek en sinds jaar en dag gaan de mannen de zee op om de Fanesi en de turisti van verse vis te voorzien. Vroeger waren die mannen dan vaak dag en nacht op zee en tussen de ene en de andere dienst was er weinig tijd om te rusten – of om zich een beetje op te warmen. Ze konden dus wel een oppepper gebruiken! Op een dag bedacht een van de verkleumde vissers om het laatste beetje koffie te mixen met alles wat er nog over was: een laagje brandy, wat rum, anijs en een stukje citroenschil. Voilà: la vera Moretta – de enige echte Moretta was geboren!

Eetadresjes-Fano (3)

Over wie het verwarmende drankje nou echt heeft uit gevonden bestaat nogal wat discussie. De koetsiers van het vasteland zeggen dat zij de eer op hun naam mogen zetten, maar daar willen de vissers niets van weten. Deze mannen met zeebenen, en vele locals met hen, komen elke dag naar Caffé del Porto voor hun oppepper. Je vindt Caffè del Porto aan de Via N. Sauro 270 in Fano.

Sophie mocht ook ervaren wat dit drankje met je doet en ze kan je verzekeren dat het je absoluut niet koud laat – ze had het na een uur nog warm! Het smaakt heerlijk en ziet er ook nog eens mooi uit door de drie lagen van suiker, koffie en rum en brandy. La Moretta is in flessen verkrijgbaar in de binnenstad van Fano aan de Via Cavour 67 bij het winkeltje Buongusto en ook via hun webshop. Sophie kreeg er eentje aangeboden van de burgemeester himself – als dat geen warm gebaar is!

Voor de aperitivo verlieten we Fano even en gingen we op pad richting het dorp Cartoceto. Hier runt Vittorio Beltrami met zijn vrouw en dochter de delicatessenzaak Gastronomia Beltrami aan de Via Umberto 1, 21-23. Iets verderop in het pittoreske dorpje, aan de Via Cardinal Pandolfi 1, bevindt zich de Frantoio della Rocca, ook in het bezit van de familie Beltrami. Hier wordt de lekkerste olijfolie geperst en maakt men pecorino di fossa, kaas uit de put,. Deze kaas rust honderd dagen lang in het donker, in de stilte in de diepte van een put, totdat de atmosfeer de kaas zo heeft doen veranderen dat het een ware delicatesse is geworden. De kaas heeft een zeer uitgesproken smaak, een aanrader voor de liefhebber van pittige kaas.

Eetadresjes-Fano (5) Eetadresjes-Fano (6) Eetadresjes-Fano (8)

Vittorio is een mooi type die je graag alles vertelt over zijn bottega. Wee je gebeente als je het een negozio noemt – die fout maakte Sophie al voor je en ze heeft toen heel duidelijk uitgelegd gekregen dat botteghe bijna niet meer bestaan, maar dat dit er toch echt eentje is. Een ontmoetingsplek waar kwaliteit en een praatje altijd in de aanbieding zijn.

Eetadresjes-Fano (7) Eetadresjes-Fano (10) Eetadresjes-Fano (9)

Het avondeten vond plaats bij Osteria Al 26 aan de Via Giorgi 26. Je herkent de osteria aan de talloze huisnummers 26 naast de ingang. Deze hippe, maar sfeervolle tent geeft je echt het gevoel bij de eigenaars Giovanni en Damia in de huiskamer te zitten. Hun persoonlijke aandacht en goede service zijn echt een verademing. Het eten is daarnaast ook heerlijk – vooral de antipasto is een aanrader – en de prijs valt reuze mee. Ook al heet het restaurant al 26, voor ons staat het in Fano op  nummer 1!

Eetadresjes-Fano (12) Eetadresjes-Fano (13) Eetadresjes-Fano (15) Eetadresjes-Fano (16) Eetadresjes-Fano (17)

Een lekker ontbijtje kun je het beste halen bij Il Caffè Centrale, aan de Corso Matteotti 104. Ze serveren er naast goed koffie ook de meest heerlijke zoetigheden die ze stuk voor stuk zelf bereiden. Ze zijn naast een café namelijk ook een pasticceria – en dat proef je! Bestel hun specialiteit maritozzo con crema en je begint de dag meteen goed. Aangezien het tijdens Sophies bezoek carnaval was, werden er ook allerlei carnavalskrakers geproefd, zoals castagnole en chiacchiere, zoete, knapperige deegkoekjes.

Eetadresjes-Fano (23)

Lunchen kan op de vismarkt bij Danilo en zijn restaurant Il Bello e la Bestia (Piazza Andrea Costa 10). Alles wat hier geserveerd wordt, is de dag zelf nog uit zee gevist en zo ben je verzekerd van een bord vol echt verse vis. De sfeer is zeer amicaal en naast een goed visgerecht kun je er ook terecht voor allerlei visdelicatessen voor thuis. Op 11, 12 en 13 september vindt het Festival Internazionale del Brodetto e delle Zuppe di Pesce plaats op het strand van Fano. De fameuze vissoep uit Fano, il brodetto, waar minstens vijf soorten vis in gaan, wordt hier in al zijn glorie gevierd.

Nog meer lekkernijen en dan het liefst voor thuis? Ga dan even langs bij Maria Cristina Donini aan de Viale Adriatico 98 AB. Deze vermakelijke dame maakt de allerlekkerste verse pasta zoals typische passatelli voor je klaar en ze zal je zeker weten een hoop keuzestress bezorgen. Ze maakt alles namelijk zelf en, van zoet tot hartig, het is allemaal even lekker. Buon appetito!

Eetadresjes-Fano (18) Eetadresjes-Fano (19) Eetadresjes-Fano (20) Eetadresjes-Fano (21) Eetadresjes-Fano (22) Eetadresjes-Fano (1)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wij zijn in mei 2018 bij beltrami kaas geweestwat zijn deze mensen gastvrij we moesten kaas proeven echt een aan rader als u in de buurt bent u hoeft geen afspr te maken van camping podere sei poorte 5.6km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *