Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De Italiaanse droom van Gonnie en Jurgen

Na een heerlijke lange reis met de camper kriskras door Italië, wisten Gonnie en Jurgen Linssen het zeker: ze waren verliefd. Verliefd op de Italiaanse manier van leven, maar vooral verliefd op Le Marche.

Gonnie en Jurgen namen afscheid in de wetenschap dat ze snel weer terug zouden reizen, met een belangrijke missie: het vinden van een huis. Sinds 5 februari van dit jaar wonen ze voorgoed in Montefano, waar ze B&B La Vecchia Scuola openden zodat ze hun liefde voor Le Marche met iedereen kunnen delen.

la-vecchia-scuola-terugblik-17-2la-vecchia-scuola-terugblik-24

Vandaag blikken ze terug op hun eerste seizoen in de bed & breakfast. Er waren prachtige hoogtepunten, maar natuurlijk verliep niet alles zonder problemen. Ze vertellen in deze blog hoe ze het roer omgooiden en hoe het nu voor ze is om definitief in Italië te wonen.

la-vecchia-scuola-terugblik-1

De eerste week met gasten
Gonnie & Jurgen: ‘Eerder dan gepland, op 22 april, mochten we de eerste gasten ontvangen. Die week zat tot onze blijdschap helemaal vol. De eerste ochtend dat La Vecchia Scuola ontwaakte, was er één om niet meer te vergeten. De geur van koffie en vers gebakken brood, gasten die van de ochtendzon en het mooie uitzicht genieten… De kleinste gasten die zachtjes en op blote voetjes een handje helpen met het ontbijt, de vogeltjes die fluiten, afgewisseld met de belletjes van onze katten Rosso en Scooter die hun ochtendwandeling rondom het huis maken…

Ondertussen keken we elkaar aan. Wie dekt eigenlijk de tafels? Wie maakt het verse fruit, het sap en de dolci? Gelukkig is het draaien van de B&B ondertussen meer routine geworden en hebben we veel ontbijtjes mogen verzorgen. Buiten in de ochtendzon op het terras of knus in onze cantina wanneer het weer niet zo meewerkt.

la-vecchia-scuola-terugblik-3 la-vecchia-scuola-terugblik-4 la-vecchia-scuola-terugblik-5 la-vecchia-scuola-terugblik-6

Een bevlogen eerste seizoen
Tijdens de zomer hing er regelmatig een tasje met sla aan onze cancello of werden er door de buren courgettes en aubergines uit eigen tuin gebracht. De buurvrouw bracht vers geplukte bloemen wanneer ze wist dat er nieuwe gasten zouden komen. En wanneer er weer een feestje was in Montefano of ander nabij gelegen dorpje, lagen de flyers voor onze gasten in de brievenbus.

Het was zo fijn te zien hoe de Montefani onze gasten hebben omarmd. De wijnboer heeft diverse wijnproeverijen verzorgd met heerlijke hapjes. Vooraf kregen we vaak een rondleiding in de grotten van Montefano waar de oude wijnvaten bewaard zijn gebleven.

la-vecchia-scuola-terugblik-7

Onze privégids, wij vermoeden de enige dorpeling die Engels spreekt en geen wijn drinkt, heeft onze gasten vol enthousiasme verhalen verteld over het prachtige oude theater La Rondinella, dat nog steeds in gebruik is.

la-vecchia-scuola-terugblik-8

Na een cappuccino in de plaatselijke bar bracht hij ons zelfs naar de kamer van de burgemeester, waar we een warme ontvangst kregen.

Een gezellige mix van gasten
In augustus wordt de kust van Le Marche drukker bezocht, want dan hebben ook de Italianen vakantie. In deze maand mochten we dan ook een gezellige mix van Nederlandse en Italiaanse gasten verwelkomen. De avonden waarop we voor onze gasten gekookt hebben, kregen hiermee extra glans.

la-vecchia-scuola-terugblik-9 la-vecchia-scuola-terugblik-10

Met vallen en opstaan
Niet alles ging echter van zelf. Zo heeft Jurgen moeten herstellen van een liesbreukoperatie (die in Nederland plaatsvond). Geen gemakkelijke opgave tijdens een lopend seizoen wanneer er altijd wel iets te doen is. Gelukkig kregen we volop hulp van de buren en zeker ook van lieve gasten, die bijvoorbeeld als verrassing het gras hadden gemaaid tijdens onze boodschappenronde.

En ook al wonen we gelukkig niet in het gebied dat getroffen is door de aardbeving, toch hebben ook wij de zwaarste schok gevoeld. De Italiaanse gasten stonden volgens vast gebruik en gewoonte nuchter aangekleed buiten, terwijl de Nederlandse gasten (die net waren aangekomen) een beetje geschrokken kennis maakten op het terras. Gelukkig is onze woning volledig volgens de laatste voorschriften gerestaureerd en was er geen enkele schade.

la-vecchia-scuola-terugblik-17-3 la-vecchia-scuola-terugblik-17-5 la-vecchia-scuola-terugblik-17-8

Het echte Italiaanse leven
Ondertussen is het eerste seizoen afgelopen en proberen we ons nieuwe ritme te vinden in het dagelijkse leven, ook wanneer er geen gasten zijn. De eerste klusjes zijn alweer geklaard. De oude houthaard is bijvoorbeeld vervangen door een echte knusse kachel en wanneer het weer het toelaat wordt het schilderwerk opgepakt. Ook aan een volledig gerestaureerd pand is immers altijd voldoende herstelwerk te doen.

la-vecchia-scuola-terugblik-11 la-vecchia-scuola-terugblik-12la-vecchia-scuola-terugblik-18

Daarnaast wordt de website, mede op verzoek van onze Italiaanse gasten, in zowel het Italiaans als het Engels vertaald. Er staat een yogaweek gepland voor april 2017 en ons hoofd loopt bijna over van nog meer leuke evenementen die we willen gaan organiseren, zoals het plukken van druiven tijdens een wijnweek, kookworkshops in een agriturismo in de buurt en een weekend voor golfers.

Ten slotte gaan we ook verder waar we aan het begin van dit seizoen zijn opgehouden, met de tuin. Het uitzicht is en blijft ook in de wintermaanden prachtig. De velden zijn al ingezaaid met zonnebloemen en de eerste graanvelden beginnen al voorzichtig groen te worden. Op mooie dagen is het dan ook geen straf om de tuin onder handen te nemen en nog meer naar onze wens te maken.

la-vecchia-scuola-terugblik-13

Kerst bij de buren
Ondanks dat we ook in de winter op zonnige dagen nog regelmatig buiten pranzo houden, worden ook hier de dagen korter en nachten kouder. De kachel staat dan ook regelmatig gezellig te knisperen. Gelukkig hoeven we ons niet eenzaam te voelen in de winter; we worden regelmatig uitgenodigd door onze nieuwe Italiaanse vrienden in de campagna, waar zij met een groep een huis hebben gehuurd.

Samen koken we een uitgebreid diner waarna er nog gebiljart of gekaart wordt. Ook hebben we de ‘benedenburen’ (onze naaste buren onder aan de heuvel) uitgenodigd voor een etentje. Omdat zij erg geïnteresseerd zijn in onze gewoonten en gebruiken, hebben we echte Hollandse pot voor ze gemaakt. Het heeft ze gelukkig goed gesmaakt.

la-vecchia-scuola-terugblik-14

Met kerst waren we uitgenodigd door onze ‘bovenburen’, samen met de hele familie. Het werd voor ons gelukkig geen eenzame kerst dit eerste jaar in Italië.

We kijken terug op een bevlogen maar vooral prachtig eerste jaar, met veel gezellige gasten en mooie momenten. Door alle perikelen rondom vergunningen, verzekeringen en contracten zijn we ook al behoorlijk ingeburgerd in het Italiaanse systeem. Dankzij de warme ontvangst van de buren en omwonenden zijn we ons al snel thuis gaan voelen op onze nieuwe plek.

Vooraf planden we vooral strategisch: onze nieuwe plek moest dicht bij het vliegveld, de zee en ga zo maar door zijn. Maar we hadden niet durven dromen zo’n fijn en warm welkom te krijgen hier in Montefano. Zoals een ondertussen dierbare vriendin ons aan het begin van het jaar vertelde: ‘Jullie hebben het juiste deurtje geopend door naar Montefano te komen.’ Ze heeft meer dan gelijk gekregen.

la-vecchia-scuola-terugblik-15

Ook logeren bij La Vecchia Scuola?
Het valt ons op dat de dorpelingen ook voor onze gasten zo ontzettend aardig zijn. Ze worden meestal hartelijk begroet met een vrolijk buongiorno en de Montefani proberen je echt thuis te laten voelen. Restauranthouders brachten onze gasten zelfs terug wanneer het te laat was geworden om te voet naar huis te gaan.

Misschien komt het omdat ze hier nog geen massa’s toeristen zien. Ze zijn oprecht blij om je iets meer over hun dorpje, de geschiedenis daarvan en hun bijzondere plek daarin te vertellen. ’s Zomers zijn er allerlei festiviteiten waar je aan het ‘echte Italiaanse’ leven kunt meedoen: een palio (een doorleefde strijd tussen Montefano en het nabijgelegen Montefiore), een oogstfeest, een antiekmarkt, verschillende concerten…

la-vecchia-scuola-terugblik-16

Graag delen we onze Italiaanse droom met je! Kom naar La Vecchia Scuola en geniet mee van het pure Italiaanse plattelandsleven met comfort en heerlijke luxe. De deuren van La Vecchia Scuola staan ook in 2017 wijd open (m.u.v. de maand februari). Je bent van harte welkom!

Wil je op de hoogte blijven van onze verhalen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg onze verhalen op Facebook. Voor meer informatie of reserveringen neem je een kijkje op de website www.lemarchebedandbreakfast.com, bel je naar 0039-331 478 2959 of mail je naar info@lemarchebedandbreakfast.com. Een voorproefje kijk je ook alvast via dit filmpje. Ci vediamo a Montefano?!’

Een extraatje tot en met 16 januari 2017: via de Facebookpagina van La Vecchia Scuola kun je een gratis weekendje in de B&B van Gonnie en Jurgen winnen. In bocca al lupo!

la-vecchia-scuola-terugblik-17-6 la-vecchia-scuola-terugblik-17-7

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Wat een leuke blog om te lezen! Mooi om te lezen dat jullie goed gesetteld zijn in Italië. Zelf heb ik ook nog steeds de stille wens om eens te emigreren.. 🙂

  2. Leuk dat je reageert Jelle! Mocht je nog tips willen hebben of vragen hebben, kun je me altijd contacten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *