Download gratis de Ciao tutti app

5x ongekend mooi Le Marche

In het recent verschenen boek Le Marche – Ongekend mooi stelde Evert de Rooij acht routes voor in de noordelijke provincies Pesaro, Urbino en Ancona. Wij deelden eerder al drie tips, maar dit keer geven we nóg eens vijf geheime tips uit, geselecteerd door niemand minder dan de auteur zelf:

1. Eremo di Fonte Avellana
Het Eremo di Fonte Avellana ligt in een dicht beboste, rustieke vallei, op 680 meter hoogte, aan de voet van de Monte Catria. In en om deze abdij heerst al eeuwenlang absolute rust. Dante, de grootste Italiaanse dichter, trok zich hier terug, waarna hij deze magische plek opvoerde in zijn Paradiso, dat deel uitmaakt van de Divina Commedia. In de kloosterwinkel worden heerlijke producten verkocht die de monniken zelf produceren, zoals acaciahoning, kruidenthee en likeur.

Eremo di Fonte Avellana

2. Osimo
Osimo verheft zich 265 meter boven het schitterende landschap en bij het binnenrijden ben je meteen verkocht. Zeer fraai is de San Leopardo, de in Romaanse stijl opgetrokken Dom op het hoog gelegen Piazza del Duomo, vanwaar je uitkijkt over de omgeving. Bijzonder is een houten crucifix: op 2 juli 1797 zouden de ogen van Christus hebben bewogen en sindsdien is dat een feestdag in Osimo. Vergeet niet te lunchen op het terras van Gustibus, met uitzicht op het Palazzo Comunale.

Osimo San Leopardo

3. Recanati
Recanati is de geboorteplaats van Giacomo Leopardi, een van de grootste dichters van Italië over wie nu een speelfilm gemaakt wordt, en Beniamino Gigli, een van de grootste tenoren. De stad ligt in zijn volle lengte gedrapeerd op een heuvelrug. Piazza Leopardi is het hart van Recanati, met het fraaie stadhuis, de Torre Orologio en uiteraard een standbeeld van de poëet. In het stadhuis is een aan Gigli gewijd museum, waar de vele kostuums waarin hij optrad te bewonderen zijn.

Recanati Piazza Leopardi

4. Sant’Angelo in Vado
Dit stadje aan de Metauro werd ooit bezongen door Dantes tijdgenoot Torquato Tasso. De naam verwijst naar de aartsengel Michael en vado duidt op een doorwaadbare plaats in de rivier. In het centro storico waan je je een paar eeuwen terug in de tijd. Aan Piazza Pio XII, het oude hart van de stad, staan het Palazzo della Ragione en de kathedraal uit de zeventiende eeuw, met een Madonna met kind die in de volksmond Madonna del Pianto (huilende Madonna) wordt genoemd.

Sant' Angelo in Vado

5. Gola del Furlo
De Gola di Furlo is een spectaculaire kloof, uitgesneden door de Candigliano. Hier rijd je over het tracé van de antieke Via Flaminia, die door de Romeinen werd aangelegd tussen Rome en Fanum Fortunae (Fano), met als eindpunt Ariminum (Rimini). Keizer Vespasianus liet er een tunnel graven die nog altijd gebruikt wordt. Hoewel de Candigliano is ingedamd, kan hij nog altijd flink tekeer gaan. Zo ruïneerde hij eind vorig jaar na hevige regenval een deel van de weg in de buurt van de tunnel.

Gola del Furlo

Evert deelt nog veel meer tips en foto’s in

Omslag_LeMarche

Le Marche – Ongekend mooi | Evert de Rooij | ISBN9789491172533 | € 19,95 | uitgeverij Edicola | bestel Le Marche – Ongekend mooi via deze link bij bol com

Omdat al het moois van Le Marche niet in één boek past, is er naast dit eerste deel (met de twee noordelijke provincies Pesaro-Urbino en Ancona) nog een tweede deel, waarin Macerata, Fermo en Ascoli Piceno aan bod komen. Via deze link lees je onze blog over dit tweede boek.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *