Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ontdek Ponza – magisch eiland in een helderblauwe zee

Een kleurrijke parel in een blauwer dan blauwe zee: dat is Ponza, een van de eilanden voor de kust van Lazio, in de Tyrreense Zee.

Ponza-haven

Het water van de heldere zee rondom het eiland weerspiegelt het blauw van de hemel en lijkt daardoor nog blauwer. De zon schittert op het wateroppervlak, dat door de boot die ons van Formia naar het eiland brengt door midden wordt gespleten.

De boot legt aan in de haven van Ponza, waar het blauw van water en hemel wordt onderbroken door vrolijke pastelkleuren. Het lijkt van veraf een schilderij, maar eenmaal dichterbij zie en hoor je hoe het plaatsje bruist van leven. Strijk hier neer voor een lekker lichte lunch, bijvoorbeeld bij L’Oresteria by Ponza, aan de Corso Pisacane. Hier vind je ook een aantal winkeltjes, voor een fijne zomerhoed of een mooi souvenir van het eiland.

Ponza-huis-detail-kleur

Struin langs de vrolijk gekleurde huisjes, maak kennis met de eilandbewoners en ontdek in slow tempo de mooiste baaien en baaitjes, door de wind en de golven tot unieke plekken gevormd. Vaar per bootje of per kano naar Chiaia di Luna, omringd door witte tufsteen, ontdek de grot van de betoverende Circe (uit Homerus’ Odyssee) en geniet van de Fariglioni di Lucia Rosa.

Ponza biedt echter nog veel meer betoverende plekken, zoals Cala Feola, Cala dell’Acqua, Cala Cecata, Cala Fonte, Cala Felce en het strand van Frontone, dat alleen via het water te bereiken is. Dat geldt ook voor de Grotte di Pilato, de grotten van Pilatus, waar de Romeinen vroeger vis kweekten. Ga zeker ook even voor anker bij Bagno Vecchio, waar de combinatie van het heldere water en de witte tufstenen rotsen bijna pijn aan je ogen doet.

Bagno-Vecchio-Ponza

Bijzonder is ook Cala d’Inferno, de ‘Baai van de Hel’, die deze naam dankt aan het feit dat de trappen die naar het water voeren wat weg hebben van de kringen in Dantes hel. Gelukkig heeft deze plek zelf meer weg van het paradijs dan van de hel, met een spectaculaire combinatie van ruige rotspartijen en serene zee.

In de rotsen boven Cala d’Inferno ontwaar je nog de restanten van een oud aquaduct, dat door de Romeinen is aangelegd om de eilandbewoners van drinkwater te voorzien. Het werd ook vaak gebruikt door schepen die hier voor anker gingen en dankzij dit aquaduct vers water in konden slaan voor de bemanning.

Cala-dell-Inferno-Ponza

Waar je rondom Ponza ook heen vaart, overal tref je helder water, voel je in deze tijd van het jaar de warme stralen van de zon en koester je je in de wetenschap dat er morgen weer een dag vol zee, zon en schoonheid wacht.

Wie het eiland ook met beide benen op aarde wil verkennen, wandelt via een route die vroeger alleen door ezels werd afgelegd naar de top van Monte La Guardia (op 283 meter), waar je een schitterend panorama wacht. Het is even een klim, met wat steile stukken op- en neerwaarts, maar de geur van rozemarijn, de fichi d’India en de uitzichten onderweg maken alles goed.

Ponza-rotsen

Ook het eerder genoemde Chiaia di Luna is over land te bereiken, via een bijna tweehonderd meter lange tunnel. Na de wandeling nog puf? Klim dan omhoog, waar je een oude Romeinse begraafplaats vindt met tombes die in de rotsen zijn uitgehouwen. Het uitzicht krijg je wederom cadeau.

Chiaia-Luna-Ponza
Zomerse festivals op Ponza
’s Zomers bruist het eiland van de festiviteiten. Tijdens Ponze Estate (dat nog tot 15 september duurt) vinden er op het eiland meer dan 80 voorstellingen plaats, van film tot theater, van muziek tot dans. In totaal werken meer dan 300 artiesten mee. Op 22 augustus is er het evenement Ponza in Tavola, met tal van kraampjes waar je allerlei delicatessen van het eiland kunt proeven. Tot 3 augustus vind je extra veel schrijvers en lezers op het eiland, voor het festival Ponza d’Autore.

Ponza-estate

Ook de moeite waard is de tentoonstelling ‘Lo stracquo, l’arte che viene dal mare’. Zoals de naam al aangeeft zie je hier tal van kunstwerken die zijn gemaakt met uit zee opgevist materiaal. Kunst van afval dus, met soms indrukwekkende creaties – al gaat er niets boven het schouwspel dat de natuur op en om het eiland heeft gecreëerd.

Geniet van prachtig Ponza!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *