Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7 fotogenieke dorpjes in de provincies Tuscia en Rieti (Lazio)

Heleen neemt je mee op pad in de omgeving van haar thuis, Vista sull’oliveto. Het werkelijk schitterende gebied bestaat uit schilderachtige landschappen van heuvels bedekt met wijngaarden en olijfbomen, graanvelden en zonnebloemen.

Daartussen prijken fotogenieke dorpjes, waarvan Heleen er zeven heeft uitgekozen voor een mooie route door het noorden van de regio Lazio.

Heleen: ‘Sommige zijn nog niet ontdekt door het grote publiek, andere zijn inmiddels wereldberoemd. Zo was Civita di Bagnoregio nog een stil en een zo goed als onontdekt dorp toen wij hier in 2011 arriveerden. Inmiddels is het dorp door de rest van de wereld ontdekt. Daardoor worden er nu, met name in de weekenden, bussen ingezet en moet je entree betalen als je de brug over wil wandelen. Maar één ding blijft een feit: Civita di Bagnoregio staat wel op nummer één in de ranglijst van fotogenieke dorpjes in deze streek.

Wij beginnen onze tocht echter in Orte. Al voordat je de snelweg naar Orte neemt, kom je op de Vocabolo Passatore het eerste fotomomentje tegen: een kleine, idyllisch gelegen borgo die helaas niet te bezoeken is aangezien het privébezit is. Je ziet het dorpje aan je linkerhand liggen, net voordat je linksaf de SS3 op rijdt, richting de tolpoorten.

Tijdens een kort ritje op de snelweg zie je Orte al liggen. Het is even zoeken om de juiste plek te vinden om Orte mooi op de foto te zetten. Het ligt op de tufstenen rots, van waaruit het imposant oprijst.

Het dorp lijkt vastgeplakt te zijn op de rots, de huizen lijken zo in de afgrond te kunnen storten. Maar niks is minder waar. De huizen in Orte zijn gebouwd op een solide ondergrond. Tijdens een rondleiding door de ondergrondse gangen van Orte kom je alles te weten over het oude Orte. Ook de prachtige aquaducten zijn een opvallende verschijning.

Na Orte rijd je door naar Civita di Bagnoregio, waar je bij Caffè Belvedere (Piazzale Alberto Ricci 3) kunt neerstrijken voor een cappuccino. Vanuit het parkje voor het café heb je het beste uitzicht op Civita di Bagnoregio. Prachtige foto’s gegarandeerd!

Vervolg je weg naar Vitorchiano, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Dit prachtige oude plaatsje, daterend uit 1200, wordt gekenmerkt door de grijze kleur van het peperino-gesteente. Het oude centrum wordt gekenmerkt  door steegjes, kleine bogen en sfeervolle pleintjes. Je vind er uitzichtpunten naar de kloof van de Fosso Acqua Fredda, een zijrivier van de rivier de Vezza.

De volgende stop is Soriano nel Cimini, het dorp dat je vanuit Vista sull’oliveto al kunt zien liggen. Bij aankomt is het eerste dat je ziet het grote imposante kasteel, op het hoogste punt van het dorp.

Het bestaan van Soriano wordt al beschreven in de zesde eeuw, maar pas vanaf het midden van de dertiende eeuw is Soriano een belangrijk centrum geworden, nadat de machtige familie Orsini bezit nam van het fort. Het werd verschillende keren uitgebreid, totdat paus Nicolaas III het imposante kasteel liet bouwen.

Na een mooie rit langs de hellingen van de Monte Cimini en de vele hazelnoot- en kastanjebomen (zie ook deze blog) rijd je naar de Monte Soratte. Je toert door een betoverend landschap, waarin het middeleeuwse dorp Calcata oprijst. Met name in de weekenden is het de moeite van een bezoekje waard, als het dorp bruist.

In de jaren dertig raakte het dorp in verval, door de frequente instorting van de fragiele tufstenen klif. Het verlaten dorp werd in die tijd ‘de stervende stad’ genoemd, net als Civita di Bagnoregio. In de jaren zestig werd het dorp gered van de ondergang. Kunstenaars, ambachtslieden en intellectuelen vanuit de hele wereld streken hier neer.

Via mooie landelijke weggetjes kom je aan in het middeleeuwse dorp Tarano, in de provincie Rieti. Het ligt in een vallei met opvallende torenwoningen. De prachtige pre-romaanse kathedraal met zijn prachtige klokkentoren steekt parmant boven de huizen uit.

Over een aantal kronkelwegen rijd je naar de laatste bestemming, Rocchette, op de top van een heuvel, omsloten door valleien. Al struinend door de smalle steegjes van Rocchette waan je je in de middeleeuwen. Opvallend is ook de oude nederzetting Rocchettine, dat nu een spookdorp is geworden dat je kunt bezoeken.

Na deze fotogenieke route rijd je terug naar Vista sull’oliveto, om met een glas wijn terug te kijken op een schitterende dag vol nieuwe indrukken!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *