Ontdek Italië op een Vespa!

Castelli Romani

Twintig kilometer ten zuidoosten van Rome begint de Romeinse Via Tuscolana aan haar klim door de bosrijke omgeving van de Colli Albani. In de middeleeuwen zijn deze heuvels versterkt met een groot aantal kastelen, castelli. De dertien dorpjes die rondom deze kastelen zijn ontstaan, en die we nu kennen onder de naam Castelli Romani, vormden eeuwenlang het toevluchtsoord voor Romeinse edellieden, ambtenaren van het Vaticaan en niet te vergeten van de paus zelf. De oude Romeinse wegen lopen langs kastanje- en eikenbossen, wijngaarden, elegante villa’s en authentieke boerderijen. In het voorjaar vind je langs de kant van de weg overal bloemen- en aardbeienstalletjes; in het najaar gonst het gebied vooral van de drukte als de druiven voor de uitstekende Colli Albani en Frascati DOC-wijnen worden geoogst.

De nieuwe Capitoolgids 24 autoroutes Italië neemt je mee op een driedaagse autotocht langs de Castelli Romani. De reis start in Frascati, de grootste en bekendste van de Castelli Romani. De elegante tuinen en villa’s liggen op een heuvel, terwijl het stadscentrum een wirwar van kronkelige steegjes is. Aan de hand van de gids maak je een wandeling van ongeveer een uur door het centrum van Frascati.

‘De weidse Piazza Marconi strekt zich over 200 m heuvelopwaarts uit naar de statige Villa Aldobrandini waarachter een dicht bos ligt. Het is een belangrijk forenzenknooppunt, met een parkeerterrein in het midden. Wandel over het plein langs het oorlogsmonument, het Monumento ai Caduti, naar de Piazza Roma, waar inwoners elkaar bij de cafés en de gelateria treffen. Loop door de Via Cesare Battisti en de Via Palestro naar de Piazza San Pietro. Dit levendige plein wordt gesierd door de barokke gevel van de 17de-eeuwse Basilica Cattedrake di San Pietro Apostolo. De harmonieuze tweekleurige torens en spitsen met roosvensters en beelden zijn vanaf 1694 ontworpen door Girolamo Fontana.

Loop langs het monument voor Fontana naar de aangrenzende Piazza Gesù en de kleine 17de-eeuwse Chiesa del Gesù, met een interieur vol fresco’s, houtsnijwerk en een kobaltblauwe koepel. Van oktober tot juni zijn er op zondag om 19.00 uur gratis concerten.

Ga van de Piazza Gesù rechts de Via Cairoli in, naar de Via Olmo en loop over de Via Vivario Santa Maria. Deze voert naar de rijk gedecoreerde 18de-eeuwse Chiesa di Santa Maria in Vivario met zijn romaanse klokkentoren. Ga naar de Piazza San Rocco en neem de Via Ludovico Micara naar de Piazza San Giuseppe Mazzini. Onderweg wordt porchetta (geroosterd varkensvlees met kruiden) verkocht en brood en pizza’s direct uit de houtoven. Geniet van een stadse picknick aan de tafels van een fraschetta – een bar die wijn schenkt aan gasten die hun eigen eten meenemen. Loop over de Via Ajani en ga rechts de Via C. Battisti in naar de bestrate Belvedere aan de voet van de Piazza Marconi. Hier heb je een prachtig uitzicht over het landschap; Rome ligt letterlijk aan je voeten. Steek de piazza over naar het park van de Villa Torlonia. Het is in de Tweede Wereldoorlog beschadigd; van het palazzo zijn alleen nog wat fonteinen over. Loop terug over de piazza naar de Villa Aldobrandini. Dit neoclassicistische meesterwerk stamt uit 1550. Paus Clemens VII kocht hem voor zijn neef, kardinaal Pietro Aldobrandini. Alleen de tuin is open voor het publiek. Keer terug naar Piazza Marconi.’

Vanuit Frascati gaat de tocht verder naar Tusculum, bekend om zijn Romeinse amfitheater. Het volgende dorpje op de route is Grottaferrata, een chique plaats met mooie parken en pleintjes tegen een achtergrond van wijngaarden en het Parco Regionale dei Castelli Romani, het nationale park van de Castelli Romani. Zeker het bezoeken waard is het Byzantijnse klooster Santa Maria di Grottaferrata, dat ook wel bekend staat onder de naam Abbazia Greca San Nilo.

Het klooster is in 1002 gesticht door Byzantijnse monniken uit Calabrië, onder leiding van San Nilo di Rossano en zijn discipel San Bartolomeo. De 13de-eeuwse klokkentoren is versierd met kleurrijke tegels van keramiek.

Dan wacht Rocca di Papa, de zomerresidentie van paus Egidius III – vandaar de naam. ‘Het is de op een na hoogste van de hooggelegen plaatsen en verrijst als een stenen vingerhoed tussen de heuvels van het Parco Regionale dei Castelli Romani.

De 14de-eeuwse middeleeuwse wijk ligt rond het Chiesetta del Crocifisso. Eronder ligt het oudste plein van de Castelli Romani, de Piazza Vecchia. De drukke Piazza della Repubblica wordt wel ‘de woonkamer van Rocca di Papa’ genoemd. De Duomo staat er, de Chiesa dell’Assunta uit 1664, herbouwd na een aardbeving in 1806. Op een helling van de Monte Cavo ligt het Convento di Palazzolo boven een Romeinse nederzetting. Het kijkt uit over het Lago Albano. Er gaan wandelpaden de bossen in.’

Vanuit deze vroegere pauselijke zomerresidentie rijd je naar Castel Gandolfo, waar zich de huidige zomerresidentie van de paus bevindt, het Palazzo Pontifico.

De gevel van het paleis is het mooist vanaf het Piazza della Libertà, waar ook twee werken van Bernini te bewonderen zijn: de fontein – geïnspireerd op de Sint-Pieter, en de Chiesa di San Tommaso di Villanova. Boven de stad ligt, rondom de ruïnes van de Villa di Domiziano uit de eerste eeuw voor Christus, het Parco Archeologico degli Ibernesi. Ook dichtbij is de Villa Torlonia, die toebehoort aan het Vaticaan. Het Lago Albano is een heerlijk rustpunt; je kunt er heerlijk zwemmen en bijkomen van alle indrukken. Voor wie nog niet moe is: je kunt er ook omheen lopen. Reken dan op een tocht van zo’n 10 kilometer.

Via Albano Laziale, met zijn vele Romeinse vindplaatsen en ruïnes, en Genzano di Roma, beroemd om het jaarlijkse bloemenfestival (juni), bereik je Nemi, hoog op de kraterrand boven het Lago di Nemi. Dit pastelkleurige stadje is beroemd om zijn heerlijke aardbeien en de kleurige bloemen die op de vruchtbare grond rond het meer groeien. De tocht langs de Castelli Romani eindigt in Rocca Priora, op een hoogte van 786 meter het hoogste dorpje van de Castelli Romani. Ook al ben je er hartje zomer, je komt meteen in winterse sferen. Het hele jaar door hangt er namelijk kerstversiering boven de hoofdstraat en het centrale piazza.

24 autoutes Italië
Uiteraard staat in de gids 24 autoroutes Italië de precieze route vermeld (met een kaartje); ook vind je adresjes waar je kunt eten, drinken en overnachten. Maar ook voor wie in een ander deel van Italië vakantie gaat vieren is deze reisgids een aanrader: de 24 autoroutes door Italië lopen door het hele land. Zo kun je van Lucca naar Forte dei Marmi (Toscane), van Taormina naar de Eolische eilanden (Sicilië) of van Napels naar Grotte dell’Angelo (Campanië). Alle autoroutes voeren je weg van de gebaande paden naar mooie dorpen en adembenemende landschappen, authentieke trattorie en gastvrije hotels.

De 24 routes – uiteenlopend van twee tot vijf dagen – brengen je diep het ongerepte Italiaanse platteland in. Bij elke route hoort een wandeling door een oude stad of een fraai landschap. Ook krijg je veel tips voor lokale activiteiten en het kopen van plaatselijke producten en lekkernijen. Ingewikkeld zijn de routes niet; bij elke plaats worden bovendien de postcodes vermeld voor het gebruik van navigatieapparatuur in de auto. De verkeersregels, gedetailleerde kaarten en duidelijke routebeschrijvingen bieden je alle informatie die je nodig hebt voor een heerlijke autovakantie. Andiamo!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Een reactie

  1. Castelli Romani Roma

    That is very interesting, You are a very professional blogger. I have joined your rss feed and look forward to looking for extra of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *