Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Castelli Romani – 17 heerlijke heuveldorpjes ten zuiden van Rome

Op een steenworp afstand van Rome waan je je in een heel andere wereld, met dank aan de charmante dorpjes die samen de Castelli Romani vormen: zeventien bellissimi burchtdorpjes die zich nestelen in het groen. Een ideale bestemming voor een verrassende roadtrip!

Met dank aan de vruchtbare vulkaangrond zijn de stadjes altijd behoorlijk rijk aan lokaal lekkers geweest. Culinair gezien kom je er als Italiëliefhebber dan ook volop aan je trekken, van geurige porchetta en blozende bosaardbeitjes tot romige carbonara en frisse Frascati DOC.

Maar dat niet alleen: ook qua historie, cultuur en landschap hebben de Castelli Romani veel te bieden, zoals we je in dit artikel laten zien.

Van pauselijke grandeur tot geroosterde porchetta

Hier kun je je batterij echt even opladen, omringd door groene heuvels, prachtige panorama’s en warme, gastvrije mensen. Laat je betoveren door de verschillende plaatsjes met hun statige palazzi en elegante villa’s. Snuif in het voorjaar de geur van bloemen en kruiden op en proef van de bijzondere aardbeien die in dit gebied groeien.

In het najaar ruik je overal de geur van houtvuren, worden de druiven geplukt en verleidt de geur van vers geroosterde porchetta je om plaats te nemen bij een van de kleine restaurants. Klaar voor een rondje langs alle Castelli Romani?

Castelli Romani – een Romeinse verdedigingslinie

Eerst iets over de naam. De Castelli Romani, wat letterlijk ‘Romeinse kastelen’ betekent, danken hun naam aan het netwerk van fortificaties dat begin veertiende eeuw werd aangelegd. In 1309 verruilde de paus zijn troon in Rome namelijk voor het Franse Avignon, waardoor Rome in een kwetsbare positie terechtkwam.

Hooggeplaatste Romeinen verlieten de stad en begonnen op het platteland even buiten de stad forten en versterkte boerderijen te bouwen, zoals het fort van de Annibaldi (in het huidige Rocca di Papa) en dat van de Savelli (het huidige gemeentehuis van Rocca Priora). Toen Rome begin vijftiende eeuw weer een plek van belang werd, vloeide de macht terug naar de stad.

Voor Rome speelde dit gebied echter al veel langer een belangrijke rol. Ooit lag hier de stad Alba Longa, de ‘moeder van Rome’, die zou zijn gesticht door Aeneas. Keizer Domitianus had een grote villa aan het Lago Albano, Caligula liet twee drijvende villa’s bouwen in het Lago di Nemi, waarvan je de resten nog altijd kunt bewonderen.

De rijke Romeinen wedijverden hier net zo met elkaar als in de stad en het palazzo van de ene familie moest nog mooier, indrukwekkender en unieker worden dan dat van andere families.

Met dank aan deze bouwdrift vind je hier nu nog altijd schitterende palazzi en uitgestrekte tuinen, waaronder het pauselijk paleis in Castel Gandolfo, de zomerresidentie van de paus, die in de eerste helft van de zeventiende eeuw werd gebouwd door Carlo Maderno en Gianlorenzo Bernini.

Ciampino – meer dan een luchthaven

Hoewel de meeste mensen Ciampino vooral kennen van het vliegveld, wordt het door veel Romeinen gezien als ‘de toegangspoort tot de Castelli Romani’. Het plaatsje zelf is echter niet zo bijzonder, al vind je in de omgeving een aantal Romeinse en middeleeuwse overblijfselen, zoals de villa van Marco Valerio Messalla Corvino en de Torre dell’Acqua Sottoterra.

Castel Gandolfo – een pauselijk zomerverblijf & een antieke postbus

Castel Gandolfo is het bekendste dorpje van de Castelli Romani. Terwijl je een cappuccino drinkt op het Piazza della Libertà zie je meteen waarom: aan het plein prijkt het Palazzo Apostolico, de pauselijke zomerresidentie die deels door Bernini is ontworpen.

Het pauselijk paleis en de magnifieke tuinen zijn sinds het najaar van 2015 ook geopend voor publiek. In deze blog lees je meer over wat je tijdens een bezoek aan het pauselijk palazzo allemaal kunt zien.

Bernini ontwierp naast het pauselijk palazzo ook de kerk San Tommaso di Villanova en de fontein op het Piazza della Libertà. Even verderop ontdek je de oudste ‘brievenbus’ ter wereld. De ideale plek om zelf ook een ansichtkaart te versturen, bijvoorbeeld met het betoverende uitzicht over het Lago Albano dat schittert in de zon.

Voor een tagliere papale (‘pauselijke plank’) met verschillende kazen en vleeswaren, gevolgd door een van de huisgemaakte pasta’s en een goed glas wijn, strijken we het liefst neer bij Hosteria La Fraschetta (Corso della Repubblica 58).

Ook de omgeving van Castel Gandolfo mag er zijn. Geniet van een wandeling door de bossen, met hier en daar prachtig zicht op het Lago Albano, in de vroegere vulkaankrater, waarin de paar schapenwolkjes aan de verder strakblauwe hemel mooi weerspiegeld worden.

Aan de oevers van het meer vind je een aantal restaurants, maar je kunt er ook boten of kano’s huren voor een mooie tocht over het meer. Fietsen of wandelen kan ook, er loopt een goed onderhouden pad langs het hele meer.

Een prachtige plek voor een onbezorgd verblijf tijdens je bezoek aan de Castelli Romani is La Culla del Lago, dat wordt gerund door de allerhartelijkste nonna Augusta (die ondanks haar negentig jaren nog volop meewerkt), haar zoon Giorgio en diens zoon Giordano.

De familie doet er alles aan om het naar je zin te maken. Zo brengen ze je met plezier even naar en van het station, dat op tien minuten afstand ligt en vanwaar de trein je in drie kwartier naar hartje Rome brengt. Wanneer je dan ‘s avonds terugkeert uit het drukke Rome en geniet van een diner met uitzicht over het meer, weet je dat dit niet de laatste keer is dat je hier verblijft…

Albano Laziale – terug naar de tijd van de Romeinen

Kun je in Castel Gandolfo zomaar een paus tegen het lijf lopen, in Albano Laziale komt de Romeinse tijd bijna tot leven. Je reist er een paar eeuwen terug in de tijd, dankzij de Romeinse resten van onder meer het amfitheater, de Porta Pretoria, gigantische cisterne (waterputten), de thermen van Caracalla en de San Senatore-catacomben.

Als je in juni in het dorpje bent, denk je écht dat je terug in de tijd bent gereisd. Dan viert men namelijk het festival Atmosfere del Mondo Romano Antico, waarbij alle dorpelingen zich in Romeinse kledij hullen en hun dorp omtoveren tot een Romeinse plaats.

Van half juli tot half augustus is het amfitheater het toneel van kleurrijke optredens, terwijl er tijdens het Bajocco Festival (in september) een groep van street artists naar Albano Laziale komt. Zo vereeuwigde street artist MauPal in de wijk Pavona een wolkenwassende paus, die altijd veel bekijks trekt.

foto: MauPal

Maar ook gedurende de rest van het jaar is er genoeg te zien en te doen, met drie interessante musea (het Museo Civico, het Museo Legione II Parthica en het Museo Diocesano) en een aantal mooie kerken, zoals de San Pietro en de Santa Maria della Rotonda. Proef voor je weer verder trekt de broccoli attufati, gemaakt met de bijzondere broccolo capoccione uit Albano.

Ariccia – een monumentale ponte & panini met porchetta

Heb je trek gekregen van deze tijdreis? Nog geen twee kilometer verderop wacht Ariccia. Het ligt hoog op een heuvel, uitkijkend over de Vallericcia, een vlakte die ooit een meer was.

De mooiste aanblik op dit dorpje heb je vanaf de Ponte di Ariccia. Vanaf deze gigantische, ruim driehonderd meter lange en ruim zeventig meter hoge boogbrug zie je de koepel van de Santa Maria Assunta, aan het Piazza di Corte, dat is ontworpen door Bernini.

Aan dit plein ligt ook het overdadig gedecoreerde Palazzo Chigi, dat qua grandeur niet onderdoet voor het pauselijk paleis. Hier duik je in de familiegeschiedenis van de Chigi’s, die in de geschiedenis van Rome een rol van formaat hebben gespeeld.

Hoewel elke ruimte prachtig is ingericht en gedecoreerd, vonden wij vooral de Sala da Pranzo d’Estate, de zomerse eetzaal, de moeite waard. Wat een feest moet het zijn geweest om hier op een zwoele zomerdag van een lunch te genieten. Dankzij de kleurrijke fresco’s heb je het idee buiten te zitten, zonder de drukkende warmte van het middaguur.

foto’s: Palazzo Chigi – Ariccia

Bijzonder  is ook de Stanza delle Belle, de kamer van de mooie meisjes, met prachtige portretten van adellijke dames uit de meest vooraanstaande Romeinse families. De jongedames werden in opdracht van kardinaal Flavio I Chigi vereeuwigd door de Vlaamse schilder Ferdinand Voet.

Nog meer portretten hangen in het Gabinetto dei Ritratti, het portrettenkabinet. Hier kijk je meer dan honderdvijftig Chigi’s in de ogen, van Agostino I Chigi tot en met de in 2002 overleden Agostino X Chigi.

Leuk om te weten: Luchino Visconti koos het Palazzo Chigi als decor voor zijn meesterwerk Il Gattopardo (met Claudia Cardinale, Burt Lancaster en Alain Delon). De sierlijke balscène is opgenomen in de enorme hal van het palazzo.

Bewonder zeker ook Villino Volterra en het Santuario di Santa Maria di Galloro, hoewel je in Ariccia eigenlijk niet komt voor mooie bruggen en gebouwen, maar voor porchetta: langzaam geroosterd varkensvlees, gevuld met kruiden en knoflook. Eet het net als de Italianen op een panino, als lunch, met een plastic bekertje wijn erbij. In september is er zelfs een speciaal porchetta-festival; echt een aanrader voor de liefhebber!

Ariccia staat ook bekend om de perfecte carbonara, pasta met guanciale (wangspek), eieren en peper. De beste proef je bij Osteria L’Aricciarola (Via Borgo San Rocco 9), maar ook Osteria No 1 (Via Borgo San Rocco 39) en Fraschetta de mia zia (Via Corso Garibaldi 6-8) kan ik aanraden voor een voortreffelijke carbonara.

Tip: in Rome proef je de onovertroffen porchetta (en andere lekkernijen) uit Ariccia bij de kraam van Ivo en Arsenio op de Mercato Trionfale.

Genzano di Roma – een tapijt van bloemblaadjes & bijzonder lekker brood

Genzano is beroemd vanwege de jaarlijkse Infiorata. Tijdens Corpus Christi (Sacramentsdag), de tweede donderdag na Pinksteren (al wordt dit vaak gevierd op de zondag erna), verandert de hoofdstraat van de stad, die naar de kathedraal leidt, in één groot bloementapijt. Het is een aaneenrijging van kleurrijke fragmenten, stuk voor stuk gemaakt van bloemblaadjes in alle kleuren van de regenboog.

Bewonder het Palazzo Sforza-Cesarini, met de romantische tuin die uitkijkt over het Lago di Nemi, en brand een kaarsje in een van de vele kerken. Favoriet zijn de Santa Maria della Cima, de Santissima Trinità, de Santissima Annunziata en de San Francesco.

Genzano di Roma staat verder bekend om zijn bijzonder lekkere brood, met een knapperige korst en een heerlijk zachte, bijna sponzige binnenkant. Ook zie je er verschillende norcinerie, slagers uit Norcia (in Umbrië). Die belandden hier in de vorige eeuw en zijn nooit meer weggegaan. Hun lekkerste specialiteiten – worsten, salami’s en andere vleeswaren – namen ze mee, net als de traditionele recepten om ze te maken. Heerlijk voor bij een picknick en als culinair souvenir!

Lanuvio – Romeinse ruïnes tussen de wijngaarden

Lanuvio is het zuidelijkste dorpje van de Castelli Romani. Het wordt nu omringd door uitgestrekte wijngaarden, maar in de tijd van de Romeinen was het vooral bekend als een plaats vol tempels, zoals Cicero optekende. Je ziet onder meer nog de portico van de tempel gewijd aan Juno Sospita (Juno de behouder).

Andere monumenten die herinneren aan de Romeinse oorsprong van Lanuvio zijn de Ponte Loreto, de Villae ad Bivium en de Romeinse domus aan de Via Gramsci. In het kleine gemeentemuseum vind je een aantal mooie vondsten, waarvan sommige recent zijn opgegraven.

Nemi – blozende bosaardbeitjes & Romeinse schepen

Na de statige palazzi in de dorpjes op het eerste stuk van de route, vind je in Nemi een heel andere sfeer. Eén blik op dit pastelkleurige pareltje is genoeg om er verliefd op te worden. De toren en huizen worden gereflecteerd in het heldere water van het gelijknamige meer.

Deze aantrekkingskracht heeft Nemi overigens altijd al gehad. De Romeinen beschouwden het als een goddelijke plek en bouwden er een tempel voor Diana, de godin van de jacht, die je nog altijd ziet balanceren op de fontein op Piazza Roma.

Goddelijk zijn ook de bijzondere bosaardbeitjes. Je ziet ze overal: op taartjes, op ijs, op tiramisù, in likeur… In juni viert men de Sagra delle Fragole, een uitbundig festival voor deze zoete zomerkoninkjes. Als je eenmaal de fragole di Nemi hebt geproefd, wil je geen andere meer.

Het Lago di Nemi oefende een magisch effect uit op keizers, schrijvers en dichters. Zo gebruikte Caligula ooit twee grote schepen als drijvende feestzalen, waar tot in de kleine uurtjes werd gegeten en gedronken. In het Museo delle Navi Romane kun je de restanten van deze schepen bekijken.

Voor een modern feestmaal schuif je aan bij restaurant Santi E Briganti (Corso Vittorio Emanuele 6). Bij deze ‘heiligen en bandieten’ geniet je niet alleen van een goed bord pasta, maar ook van mooi uitzicht over het meer.

In dit artikel van Italiëblog Cosiddetto lees je nog veel meer over Nemi, met mooie foto’s van onder meer het Museo delle Navi Romane.

Velletri – treed in de voetsporen van Goethe

Liefhebbers van geschiedenis halen hun hart op in het archeologisch museum van Velletri, met onder meer een rijk gedecoreerde sarcofaag met de werken van Hercules. Ook de Area Archeologica delle Stimmate is een aanrader.

Treed in de voetsporen van Goethe, die hier in 1787 verbleef, en wandel langs de kathedraal (die is gewijd aan San Clemente), de Porta Napoletana, de San Michele Arcangelo, de San Martino en de Torre del Trivio. Strijk na een wandeling neer op een terrasje voor een glas van de lokale wijn. Salute!

Lariano – pleisterplaats voor lekkerbekken

Aan de zuidzijde van het Parco dei Castelli Romani prijkt Lariano, dat bekend staat om zijn buonissimo brood, de smakelijke porcini, borden vol cellitti (de lokale pastasoort), polenta en wild zwijn. In de kastanjebossen rondom het dorp kun je heerlijk wandelen en fietsen. Je vindt er nog een aantal restanten van Romeinse verdedigingswerken.

Rocca di Papa – weids uitzicht vanaf de rots van de paus

Deze ‘rots van de paus’ dankt zijn naam aan paus Egidius III, die deze plek verkoos als zijn zomerresidentie. Bijna zevenhonderd meter torent Rocca di Papa boven de vallei uit. Het is hiermee het op een na hoogst gelegen dorpje van de Castelli Romani.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf het Belvedere, het uitkijkpunt bij het middeleeuwse fort. Ook hier kun je op een heldere dag Rome zien, en zelfs de zee duikt soms op aan de horizon. Een nog mooier uitzicht heb je vanaf de Occhialone, even buiten het dorp, waar je uitkijkt over de meren én de zee.

Naast een mooi uitzicht is Rocca di Papa zelf ook de moeite waard. Het is een charmant middeleeuws plaatsje, met een doolhof aan steile straatjes en huizen die zich aan de rotsen lijken vast te klampen.

De middeleeuwse wijk ligt rond het Chiesetta del Crocifisso, met daaronder het oudste plein van de Castelli Romani, het Piazza Vecchia. Aan het gezellige Piazza della Repubblica staat de Duomo, die begin negentiende eeuw werd herbouwd na een aardbeving.

Bezoek het Santuario della Madonna del Tufo en het Convento di Palazzolo (vanwaar je mooi uitzicht hebt over het Lago Albano), maar ga ook op zoek naar de muurschilderingen die her en der in het dorp opduiken. Interessant is ook het Museo Geofisico, waar je van alles te weten komt over dit vulkanisch gebied.

Rocca Priora – het hoogste dorp van de Castelli Romani

Rocca Priora is het hoogste dorp van de Castelli Romani. Vroeger handelde men hier in sneeuw, dat diende om voedsel koel te kunnen bewaren. Vandaar dat het plaatsje in de Romeinse tijd wel werd aangeduid als de Nevaio di Roma, ‘de sneeuwhut van Rome’. Het Santuario della Madonna della Neve herinnert nog altijd aan deze bijnaam.

Wandel door de straatjes van het dorp, stap even binnen bij de kerk en het Palazzo Savelli (waar nu de gemeente zetelt), geniet van de adembenemende panorama’s en ga op zoek naar de kunstwerken van Robazza, een lokale kunstenaar.

Wandelen in de buurt kan onder meer in het Bosco del Cerquone, met eeuwenoude eikenbomen, en de Pantano della Doganella.

Colonna – vruchtbare Romeinse oase

Colonna is het kleinste plaatsje van de Castelli Romani. Waarschijnlijk dankt het zijn naam aan een Romeinse zuil die hier ooit stond. De naam van de Romeinse familie Colonna zou op zijn beurt zijn afgeleid van dit plaatsje. Het is bekend vanwege haar pincinelle (lange, handgemaakte pasta), de lokale wijn Monte Compatri-Colonna, de uitstekende dessertwijn, perziken en kiwi’s.

In september is er een groot culinair festijn waar je al deze specialiteiten kunt proeven, maar ook de rest van het jaar kom je deze lokale lekkernijen overal tegen. In december is een bezoek aan Colonna extra sfeervol, wat dan worden de kelders en grotten van het dorp omgetoverd tot levende kersttafereeltjes.

Aanraders voor een bezoek zijn de kerk die is gewijd aan onze Sinterklaas, de San Nicola di Bari, en het Museo della Stazione, een must voor liefhebbers van treinen!

foto’s: Museo della Stazione

Monte Compatri – tufstenen dorpje boven de Aniene-vallei

Monte Compatri ligt op grote hoogte, op een tufstenen rots die uitkijkt over de vallei van de Aniene. In de tufsteen zijn, net als in bijvoorbeeld Pitigliano, talloze kelders uitgehakt, die een ondergronds netwerk van geheime tunnels vormen.

Bezoek de Santa Maria Assunta, het Palazzo Borghese en de bibliotheek van het Palazzo Annibaldeschi. Wandel ook naar het Santuario di San Silvestro. Onderweg kom je, even buiten de dorpskern, langs het kleine heiligdom gewijd aan de Madonna del Castagno.

Geoefende wandelaars kunnen vanuit Monte Compatri naar de top van de Monte Salomone lopen, op ruim zevenhonderdvijftig meter boven zeeniveau. Met kinderen is een bezoek aan Collina degli Asinelli (‘heuvel van de ezels’) een aanrader.

Monte Porzio Catone – stad van de orchideeën

Even verderop ligt Monte Porzio Catone, de ‘stad van de orchideeën’. Die bloeien hier dan ook volop, al is het van afstand de kathedraal die als eerste de aandacht trekt. Als je eenmaal onder de poort van Palazzo Borghese door bent, laat je je betoveren door de straatjes van het dorp én door de vergezichten die het biedt. Op een heldere dag zie je aan de horizon zelfs een aantal bekende Romeinse monumenten opduiken!

Op het Piazza Borghese maak je kennis met Tocco, de mascotte van het dorp. Hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij alle soorten klokgelui uit elkaar kon houden. Sla ook het wijnmuseum niet over!

Vlak bij Monte Porzio Catone vind je de resten van het Romeinse theater van Tuscolum, een stad die zou zijn gesticht door Telegonus, de zoon van Odysseus en Circe. Er is ook nog een deel van de Via Sacra, van het forum en van de thermen bewaard gebleven.

Ook het bekijken waard zijn Villa Mondragone (een prachtig bewaard gebleven adellijke villa), Bacco Borghese (een groot archeologisch complex waarvan de basis dateert uit de Romeinse tijd) en de sterrenwacht die in 1939 werd geopend.

Frascati – zoete verleiding & uitbundige villa’s

Ook de volgende bestemming van deze roadtrip, Frascati, zorgt voor genoeg culinaire verleidingen. Frascati is het bekendste plaatsje van de Castelli Romani. Die bekendheid hangt vooral samen met de witte wijn die hier wordt gemaakt.

Deze proef je in een van de lokale fraschette. De naam van dit soort restaurant is, net als de naam van het dorpje Frascati, afgeleid van het woord frasche, een speciaal soort takken dat in de middeleeuwen door wijnboeren in deze omgeving gebruikt werd om huisjes en opslagplaatsen mee te bouwen.

In het najaar hingen ze een bordje buiten met de aankondiging dat de nieuwe wijn klaar was. Klandizie gegarandeerd, want de boeren en ambachtslieden die hier op weg naar Rome overnachtten, hadden na een lange reis wel trek in wijn. Ook nu smaakt een goed glas van de lokale wijn heerlijk!

In deze blog lees je meer over deze fraschette, die je bijvoorbeeld ook in Ariccia veel ziet. Onze favoriete fraschette in Frascati zijn Osteria Fraschetta Trinca (Viale Balilla 14), La Fraschetta (Via Regina Margherita 29), Osteria dell’Olmo (Via dell’Olmo 3) en La Vecchia Frasca (Via Buttarelli 12) als onze favoriete adresjes.

Nog een culinaire tip is Il Grottino (Via Regina Margherita 41-43), met een heerlijk terras waar het zo goed toeven is, dat je de tijd vergeet.

Bijt zeker ook in de pupazza frascatana (de ‘pop van Frascati’), een zoete koek van bloem, olijfolie honing en sinaasappel die drie borsten heeft; twee voor melk en één voor wijn.

Volgens een lokale legende zou deze koek een eerbetoon zijn aan de minnen, die de baby’s voedden van hun dorpsgenoten die tijdens de druivenpluk aan het werk waren in de wijngaarden. Om zelfs de lastigste baby’s zoet te houden, zouden de minnen de kleintjes soms wat van de lokale wijn hebben laten drinken in plaats van melk.

Voor het stillen van de culturele honger bewonder je de villa’s van Frascati, met Villa Falconieri, Villa Aldobrandini, Villa Torlonia en Villa Tuscolana (waarin tegenwoordig een luxe hotel is gevestigd) als kroonjuwelen. Ze werden gebouwd tijdens de late renaissance en barok, vaak op de restanten van Romeinse villa’s, en stralen een waardige overdaad uit.

Onze logeertip is de prachtige Villa Grazioli, net op de grens van Grottaferrata en Frascati. Ook deze villa maakt onderdeel uit van de prachtige collectie villa’s die de pauselijke adel tijdens de renaissance en barok liet bouwen in Frascati.

De zorgvuldig gerenoveerde villa heeft comfortabele en smaakvol ingerichte kamers, verdeeld over het hoofdgebouw en twee dependances. Vanuit het park dat rondom de villa ligt, heb je een spectaculair uitzicht. Ook is er een heerlijk zwembad waar je kunt relaxen of na een bezoek aan de Castelli Romani of na een dagje Rome een verkwikkende duik kunt nemen.

De moeite waard zijn ook de kathedraal aan het Piazza San Pietro, het bisschoppelijk paleis, de Gesù en het archeologisch museum, dat is gevestigd in de stallen van de familie Aldobrandini.

Lees ook: Old Frascati Wine Tour – wijn proeven in de Castelli Romani

Grottaferrata – een prachtige abdij & bijzondere catacomben

Grottaferrata is niet groot, maar alleen al vanwege de Abbazia di San Nilo (ook wel bekend als de Santa Maria di Grottaferrata) een bezoek waard. Het klooster werd gesticht in 1002, door Byzantijnse monniken uit Calabrië, onder leiding van San Nilo di Rossano en zijn discipel San Bartolomeo.

Bewonder de romaanse klokkentoren, de schitterende iconen, de Cappella Farnese met fresco’s van Domenichino, het klooster, de cryptoporticus van een oude Romeinse villa, de uitgebreide bibliotheek en het beroemde laboratorium waar oude boeken worden gerestaureerd.

Ooit bogen de monniken zich hier over de restauratie van de door Leonardo da Vinci volgeschreven pagina’s van de Codex Atlanticus.

Ook de moeite waard is een bezoek aan de Catacombe Ad Decimum, met duizenden graven uit de tweede tot de vijfde eeuw voor Christus.

Marino – een fontein vol witte wijn

Marino was lange tijd eigendom van de welgestelde familie Colonna (naar wie in Rome bijvoorbeeld Palazzo Colonna is vernoemd). De Colonna’s lieten het gelijknamige palazzo en de Basilica di San Barnaba bouwen, die nog altijd aan hun invloed herinneren.

Marino is nu echter vooral bekend vanwege de witte wijn die er wordt gemaakt. In oktober viert men hier de Sagra dell’Uva, een feest dat helemaal in het teken staat van de lokale wijn. Er is een schitterende optocht in historische kledij, waarmee de Slag bij Lepanto wordt herdacht. Maar het is vooral wijn wat de klok slaat. Zelfs de fonteinen spuiten tijdens de sagra geen water maar wijn!

Een bezoek waard zijn ook de Santa Maria delle Grazie, het Santuario della Madonna dell’Acquasanta en de Santissimo Rosario. In het ondergrondse Marino wandel je door de oude wijnkelders, een mooie opmaat tot een wijnproeverij!

Hoe bereik je de Castelli Romani?

Vanuit Rome zijn de Castelli Romani te bereiken via de Via Anagnina (de vroegere Via Latina) en de Via Tuscolana (de vroegere Via Appia). De A1 tussen Rome en Napels heeft twee afritten die je naar de Castelli Romani leiden: Monte Porzio Catone en San Cesareo.

De bussen van CotralSpa verbinden de verschillende dorpjes met elkaar en met Rome. Met de trein kun je vanaf Rome (Termini en Ciampino) naar Marino, Castel Gandolfo, Albano Laziale, Frascati, Velletri en Colonna.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

8 reacties

  1. Harry Steinbusch

    Hallo ik heb het stukje gelezen over de 17 dorpjes ten zuiden van Rome. Is er ook misschien een kaartje met een route of daarop de hoogtepunten. Groet en dank,

  2. Ciao Harry,
    een kaartje laten maken is helaas erg prijzig en aangezien we de informatie gratis toegankelijk willen houden, kunnen we dat niet laten maken. Maar de plaatsjes staan bewust op een logische routevolgorde, dus met een kaart van Lazio, Google Maps of je TomTom erbij kom je een heel eind. De hoogtepunten staan allemaal in de blog, dus daar kun je zelf uitkiezen wat je het meeste aanspreekt om een route van één of meer dagen uit te stippelen.

  3. Ciao Redactie

    Jullie gidsen de echte liefhebbers door een nog begeerlijker wordend Italie
    Dank voor Jullie schilderachtige verzameling van onuitwisbare indrukken
    Wat een research doen Jullie en wij mogen dit al slechts opvolgen, heerlijk!

  4. Mooi overzicht, en leuk dat er zoveel foto’s van de plaatsen bij staan. Denk dat we deze zomer het festival in Albano Laziale ook eens gaan bekijken, zie dat het vanuit Termini maar 50 minuten met de trein is om er te komen.

  5. Hi Saskia,
    Vorig jaar onze familie vakantie in Borgo San Lorenzo helaas moeten annuleren ( we gaan daar elk jaar naar toe met kinderen en kleinkinderen) en nu van plan deze zomer om met z’n tweetjes een rondreis te maken ( als t weer mag) en je tips over de Castelli zijn heel leuk en interessant. We zijn van plan via Lucca naar Rome te rijden en dan een toer in Puglia te maken en via Napels en Ravenna en Merano terug. We kunnen niet wachten!

  6. Bedankt voor dit prachtige, informatieve artikel!

  7. Wat een ontzettend leuk artikel zeg!! Ik ga begin september een weekend naar Castelli Romani. Helaas komen we tijd tekort voor alle dorpjes maar welke dorpjes moet je gezien hebben als je er 3 dagen bent? Kan jij mij hierbij helpen? Kan ik naar aanleiding daarvan allemaal leuke tips opzoeken.

  8. Ciao Sanne!
    Mijn favorieten zijn Castel Gandolfo, Ariccia, Frascati en Nemi.
    Deze zou je in die drie dagen eigenlijk moeten zien, wat mij betreft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *