Download gratis de Ciao tutti app

Help! Mijn dochter gaat trouwen in Italië

Een paar jaar geleden maakten we kennis met Marianne, net als wij zó verliefd op Italië dat ze er haar werk van maakte. Mariannes dochter gaat dit jaar trouwen in Italië, de ideale gelegenheid om de lezers van Ciao tutti een inkijkje te geven in hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Marianne geeft daarom regelmatig een update over de bruiloftsvoorbereidingen, met dit keer veel praktische tips.

Matteo-Argnani-fotograaf-huwelijk-Faenza-Italian-Residence (1)

Marianne: ‘Nadat mijn dochter Cristel en haar vriend Evert hadden besloten om te gaan trouwen in Italië, hebben ze op een zondagmiddag een to do-lijst en een mood board gemaakt. Voordat we ons met z’n allen in het feestgedruis kunnen storten, moet er immers veel geregeld worden.

Omdat er bij een bruiloft in het buitenland veel meer komt kijken dan bij een trouwerij in eigen land, deel ik vandaag een overzicht van de eerste belangrijke punten op de to do-lijst:

1 de gastenlijst
Cristel en Evert wilden eerst weten hoeveel mensen ze mee wilden laten genieten van deze bijzondere dag. Zeker voor het zoeken van een locatie is een (richt)aantal erg belangrijk. Cristel en Evert zijn uitgekomen op 35 volwassenen, die ze liefst allemaal op één locatie laten logeren.

Matteo-Argnani-fotograaf-huwelijk-Faenza-Italian-Residence (2)

2 waar in Italië wil je trouwen?
Italië is groot en divers en een bruiloft in een Toscaanse wijngaard zal er heel anders uit zien dan een huwelijk in een masseria in Puglia of op een Siciliaans strand. Ook verschilt de wetgeving vaak per regio, dus het is ook goed om te controleren of alles wat je zelf graag wil mogelijk is in de regio die op het oog hebt. Voor Cristel en Evert is het Emilia-Romagna geworden, in Faenza om precies te zijn, op een uurtje rijden vanaf de luchthaven van Bologna en op een half uur van het strand van Rimini.

3 de datum
Bepaal de voor meest gunstige datum voor jullie bruiloft, die ook familie en vrienden goed uitkomt. Zij moeten immers ook drie dagen vrij nemen en naar Italië reizen. Cristel en Evert kozen voor donderdag 28 juli, een dag die in het gemeentehuis van Faenza gelukkig nog vrij was.

Goed om te weten is dat Italianen niet op vrijdag trouwen (en hier houden ze over het algemeen nog allemaal aan vast) en niet in de maand mei. Uiteraard hoef je daar als Nederlander of Belg geen rekening mee te houden (het kan juist gunstig zijn om een dag of maand te kiezen die in Italië niet in trek is voor bruiloften), maar dan weet je waarom je verzoek in het begin misschien een rare blik of frons oplevert.

Matteo Argnani Fotografo

4 de locatie
Welke locaties zijn geschikt voor het aantal gasten dat je wil uitnodigen? Organiseren ze er vaker huwelijken (en hebben ze dus ervaring met bijvoorbeeld een lokale bloemist, fotograaf etc.)? Is er een mogelijkheid om er met z’n allen te dineren? Kan iedereen blijven slapen?

Cristel en Evert kozen voor het afhuren van dit vakantiehuis, waar ik zelf al vaak was geweest. De eigenaren zijn misschien al wel enthousiaster dan wij!

agriturusmo-Emilia-Romagna-Italian-Residence (9)

5 offerte en optie
Neem een (vrijblijvende) optie op de verblijfslocatie en vraag een offerte aan. Als dit binnen de verwachting ligt, raad ik aan de locatie te gaan bekijken en te bespreken wat de offerte precies allemaal inhoudt. Wij hebben dit ook gedaan; ik kom hier op terug in de volgende blog. Een tip die ik hier nog mee wil geven: maak voor je huwelijk een strak budget, want duurder wordt het altijd. Houd dus rekening met onvoorziene uitgaven.

6 de officiële ceremonie
De trouwzaal in het gemeentehuis kun je in Italië pas een half jaar voor de huwelijksdag vastleggen – ook en vooral omdat de meeste documenten slechts een half jaar geldig zijn. Let hier dus op en maak een dubbele agendamelding om deze datum niet te vergeten. Je kunt vaak wel al een optie nemen op de betreffende datum, maar die moet je dan nog wel officieel bevestigen.

Matteo-Argnani-fotograaf-huwelijk-Faenza-Italian-Residence (5)

7 de benodigde documenten
Om als Nederlander woonachtig in Nederland in het huwelijk te kunnen treden in Italië, moet je de volgende originele, recente (dat wil meestal zeggen niet ouder dan zes maanden) documenten worden overgelegd:

*een internationaal uittreksel uit het Geboorteregister (meertalig model met daarin ook de Italiaanse optie, met vermelding van de namen van de ouders), dat je aan kunt vragen in de gemeente waar je bent geboren

*een internationaal uittreksel uit het Gemeenteregister (meertalig model met daarin ook de Italiaanse optie, met vermelding van nationaliteit, woonplaats en burgerlijke staat), dat je aan kunt vragen in de gemeente waar je staat ingeschreven

*een Verklaring van huwelijksbevoegdheid (meertalig model met daarin ook de Italiaanse optie), dat je aan kunt vragen in de gemeente waar je staat ingeschreven

Het is niet noodzakelijk een door een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Italië opgemaakte zogenaamde nulla osta te overleggen. Bij sommige Italiaanse gemeenten is dit echter niet bekend. Om niet voor verrassingen te staan op de dag van het huwelijk, raad ik je aan altijd een lokaal iemand in dienst te nemen (wij hebben gekozen voor een tolk, die ook tijdens de ceremonie aanwezig moet zijn) om dit soort zaken af te handelen. Laat je niet verrassen op de dag zelf, door ontbrekende documenten, omdat iemand je de verkeerde informatie heeft verstrekt.

Matteo-Argnani-fotograaf-huwelijk-Faenza-Italian-Residence (4)

8 save the date & uitnodiging
Aangezien de gasten een paar dagen vrij moeten nemen om bij je bruiloft te zijn, is het handig om al in een vroeg stadium een save the date te versturen. Zo kunnen ze al rekening houden met deze mini-vakantie. Later volgt een leuke uitnodiging in stijl – en dan kan de voorpret beginnen!

Een van de beste tips die ik kan geven is: schrijf je in op de Italiaanse site Matrimonio.com. Alles is alleen in het Italiaans, maar vragen kun je gewoon in het Engels sturen. Ik heb hier onder andere onze geweldige tolk gevonden. Zij is straks ter plaatse de rechterhand van Cristel en Evert. Ze overlegt en overhandigt de trouwdocumenten bij het gemeentehuis, is tolk bij de ceremonie en heeft (omdat ze net zelf in die regio getrouwd is) fantastische tips (waar ik volgende keer meer over zal vertellen).

Matteo-Argnani-fotograaf-huwelijk-Faenza-Italian-Residence (6)foto’s: Matteo Argnani

Ik hoop dat deze praktische tips je helpen als je ook besluit in la bella Italia te trouwen. Op een mooie romantische plek, in een intieme setting met mensen die je na aan je hart liggen. Dat is zeker haal- en betaalbaar, zeker als je veel zelf regelt. Uiteraard help ik, met mijn collega’s van Italian Residence, graag mee in het zoeken naar de juiste locatie en denken we graag mee om van je trouwdag een onvergetelijk Italiaans sprookje te maken.

Volgende keer deel ik daarom nog meer praktische tips, over onder meer het thema, de muziek en de culinaire zijde van een Italiaanse bruiloft.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

 1. Hoi

  Wij gaan in juli trouwen in Pienza en zijn nog op zoek naar een tolk! Ik lees hier dat jullie hier een goede ervaring mee hadden, is het mogelijk de gegevens te krijgen?

  Op de matrimonio site vind ik niet onmiddellijk hoe ik naar vertalers of tolken kan zoeken.

  Bedankt alvast!!

  Groetjes uit België
  Brit

 2. Ciao Brit, wellicht kun je Marianne even mailen (mariannemoerdijk@italianresidence.nl) want zij leest waarschijnlijk niet dagelijks de reacties op haar blogreeks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *