Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op een Vespa door de heuvels ten zuiden van het Gardameer

Het gebied ten zuiden van het Gardameer wordt ook wel ‘klein Toscane’ genoemd, vanwege de schilderachtige groene heuvels vol cipressen, pittoreske dorpjes en de vele wijn- en olijfgaarden die met zorg over de heuvels lijken te zijn gedrapeerd.

Dit bijzondere stukje Italië vormt het perfecte decor voor de Hills of Garda-tour van Motoragazzi, een Vespa-route voor beginnende scooterrijders, die de kronkelige, bochtige wegen rondom het Gardameer een te grote uitdaging vinden. Zeker met de goed uitgeruste Vespa’s van Motoragazzi, hun road book en tips is dit een ontspannen dagje scooteren, met heerlijke tussenstops.

Annerike: ‘Elke tocht van Motoragazzi begint met een uitgebreide Vespa-instructie bij B&B Relais des Roches, de thuisbasis van Motoragazzi. Omdat ik na een paar Vespatochten aan het Gardameer inmiddels aardig bedreven ben, kan ik de instructie overslaan en nog even rustig genieten van een espresso in de ochtendzon. Als ik het geluid van startende Vespa’s hoor, slinger ik de mijne ook snel aan. Andiamo!

We zoeven in rap tempo door het groene heuvelachtige landschap. De ene wijngaard na de andere schiet aan mijn blikveld voorbij.

Onze eerste pitstop is het Ossario di Custoza in Sommacampagna. Luguber en indrukwekkend tegelijk: hier liggen de botten van zo’n vijftienhonderd soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Italiaanse onafhankelijkheidsstrijd tussen 1848 en 1866.

Vanuit het knekelhuis lopen we omhoog naar het balkon. Terwijl ik met mijn armen op de balustrade leun om van het weidse uitzicht te genieten, zie ik dat er in de balustrade plaatsnamen zijn gekerfd. Met de geboorteplaatsen van de omgekomen soldaten voor je neus krijgt het uitzicht toch een andere lading.

Van het ossario rijden we naar een luchtigere plek: Corte Vittoria, een biologische boerderij waar ze onder andere kaas en ijs maken. Ik laat me verleiden tot ijs gemaakt van Custoza, een lokale witte wijn, en een kaasplankje. Buonissimo!

Het is allemaal supervers: de melk komt van de vrolijke zwart witte koeien die je gerust even op de foto mag zetten. Een leuk uitje met kinderen ook!

De Vespa’s worden weer gestart. Het landschap lijkt inderdaad verdraaid veel op dat in Toscane en dankzij de glooiende heuvels zoeven de scooters bijna als vanzelf over de weg.

Onze volgende stop is de veertiende-eeuwse Ponte Visconteo, vanwaar je het beste uitzicht op Borghetto sul Mincio en het Scaligeri-fort hebt. Ik stel me voor hoe de brug eruit ziet op de derde dinsdag in maart, wanneer hij vol staat met mooi gedekte tafels tijdens het Festa del Nodo d’Amore, met in de hoofdrol tortellini. Spoiler alert: het schijnt vrijwel onmogelijk te zijn om als niet-local een tafel te bemachtigen.

Het uitzicht op Borghetto smaakt naar meer, dus we maken nog wat meters met de Vespa en parkeren onze scooter voor een korte wandeling door dit fotogenieke dorpje. Er is natuurlijk ook even tijd voor een Aperol Spritz in de zon, om de eetlust voor de lunch op te wekken.

Onze lunchplek ligt even verderop, in Castellaro Lagusello. Bij Café Dorsé staat maar één specialiteit op de kaart: fugasì, een brood dat hier in de jaren negentig door Enrico Baroni werd bedacht. Het recept is beschermd, je vindt het alleen hier en op een paar andere plekken in de omgeving.

Wat het brood zo speciaal maakt? De boter die gebruikt wordt voor het deeg, wordt gemaakt van ingekookt varkensvet, strutto. De fugasì wordt belegd met vlees of kaas. Een glas Lambrusco erbij en je hebt een lekkere lokale lunch.

We proeven ook nog de zoete variant, die men maakt door simpelweg wat suiker toe te voegen aan het deeg. Als dolce naast je caffè precies de juiste brandstof om de volgende Vespa-etappe af te kunnen leggen.

Maar voor we opstappen, lopen we nog even door Castellaro Lagusello zelf. Ga op zoek naar de poort waar je (als de poort geopend is) een blik kunt werpen op een verscholen hartvormig meer.

Zodra we weer op de Vespa zitten, schieten metershoge cipressen, groene wijnranken en zilverkleurige olijfbomen aan me voorbij. Het kan me niet lang genoeg duren, deze tocht door de Toscaanse look-a-like landschappen.

Motoragazzi’s Hills of Garda-tour is vooral een tocht om ontspannen te genieten van het landschap. Er zijn geen ingewikkelde afdalingen, geen steile weggetjes en geen kilometers achter elkaar de ene na de andere haarspeldbocht. Je rijdt lekker relaxed, met onderweg genoeg mooie pitstops, zowel culinair als cultureel.

Een van de letterlijke hoogtepunten is de Rocca di Solferino, een drieëntwintig meter hoge toren waarin een museum is gevestigd waar je alles leert over de Slag om Solferino in 1859. Deze veldslag was van groot belang voor de Italiaanse eenwording. Onze klim naar boven wordt beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving én een wapperende Italiaanse vlag tegen een strakblauwe lucht.

Een mooi idyllisch ritje brengt ons van La Rocca naar de Torre di San Martino, die het uitzicht in de verre omtrek domineert. Hij werd gebouwd om de overwinning van de Italianen bij de Slag om Solferino te herdenken. Ook deze toren kun je beklimmen, maar wij rijden door omdat we verwacht worden voor een proeverij bij wijnmaker Ceresa.

De wijnkelder van Ceresa maakte oorspronkelijk deel uit van een klooster. Tot 1800 maakten de monniken hier nog wijn. Nu wordt de ruimte gesierd met schitterende oude wijnvaten. Voor ons staat de Lugana koud, gevolgd door de rosato frizzante Francesca Conti. Deze sprankelende rosé is vernoemd naar de eigenaresse.

Lang leve de opbergbox achterop de Vespa, die goed gevuld is als we het terrein verlaten en op weg gaan naar B&B Relais des Roches, waar ons een schitterende zonsondergang wacht. Een perfect moment om de eerste fles van Ceresa alvast te openen…’

Praktische informatie Vespatours Motoragazzi

Wil je ook de Hills of Garda-tour boeken? Alle details (incl. data en prijzen) vind je op de website van Motoragazzi. Je kunt deze tour met gids rijden, maar je kunt ook zelfstandig op pad, met het digitale road book en het navigatiesysteem van Motoragazzi.

Ook als je voor de zelfstandig te rijden tour kiest, krijg je korting bij aangesloten partners onderweg en is er bij de culinaire adresjes onderweg (voor een ijsje bij Corte Vittoria, de lunch en de wijnproeverij) al voor je gereserveerd.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Een heel mooi informatief artikel. We zijn vaak naar het Gardameer geweest. Je kunt ipv de Vespa ook een fiets pakken en daarmee langs de Mincio te fietsen. Wat ik miste in het artikel is dat je vlakbij Borghetto sul Mincio een prachtige tuin heb liggen. Een bezoek is zeer de moeite waard. Je hebt er echter wel tijd voor nodig. Ik heb het over “Gardino Sigurta Valeggio sul Mincio”. Voor de rest blijkt dat er nog veel moois te zien is.
    Dank daarvoor.

  2. Ciao Raymond,
    je kunt nog heel veel meer rond het Gardameer, maar we schrijven altijd heel specifiek over één activiteit of plek. Over het fietsen langs de Mincio lees je bijvoorbeeld hier https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/op-de-fiets-door-het-parco-del-mincio/ en over Parco Sigurtà onder andere in deze blogs > https://ciaotutti.nl/?s=sigurta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *