Home » Reizen door Italië » Gardameer » Borghetto en ‘de knoop van de liefde’
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Borghetto en ‘de knoop van de liefde’

Borghetto is een middeleeuws dorpje met slechts een handvol huizen, genesteld aan de rivier de Mincio. Het is een van de kleinste borghi più belli d’Italia, mooiste dorpjes van Italië, maar ondanks zijn kleine omvang meer dan de moeite van een bezoek waard. Gaan jullie mee?

Borghetto (1) Borghetto (2) Borghetto (3) Borghetto (4) Borghetto (5) Borghetto (6)

Wandel bijvoorbeeld naar het Castello Scaligero, met een bijzondere ophaalbrug die als enige van de drie oorspronkelijke bruggen nog intact is, bewonder de nog steeds werkzame watermolens (die onder andere gebruikt worden voor de productie van rijst en granen) en de vele slotjes die ook hier, net als in Verona, Rome en tal van andere plaatsen, vertellen van talloze eeuwigdurende liefdes.

Borghetto (7) Borghetto (8) Borghetto (9) Borghetto (10)Borghetto (13) Borghetto (14) Borghetto (15) Borghetto (16)

Slenter langs de rivier, met als enige gezelschap het geluid van vogels en elegante zwanen. Je waant je eeuwen terug in de tijd en kunt niet stoppen met het maken van foto’s. Elke hoek is weer verrassend en bijna nog mooier dan voorgaande hoeken en doorkijkjes. Zeker als je tegen een bijzondere inwoner van Borghetto aanloopt…

Borghetto (12)

Voor een culinaire kennismaking met Borghetto bestel je als primo een bord tortellini, geserveerd met gesmolten boter en salie of in bouillon.

tortellini

In Borghetto en omgeving worden de tortellini ook wel nodi d’amore, knopen van liefde, genoemd, omdat de vorm van de tortellini doet denken aan een liefdesknoop in een zakdoek, volgens een oude legende:

Aan het einde van de dertiende eeuw woedden er in het noorden van Italië tal van oorlogen. Ook in de regio Veneto, aan de oevers van de Mincio, werd er flink gevochten. Een edelman, burggraaf Giangaleazzo, had zijn soldaten bevolen een kamp op te slaan op de oevers van de Mincio.

De soldaten die niet op wacht stonden om het kampement te bewaken, werden avond aan avond vermaakt door een hofnar die tal van plaatselijke verhalen vertelde. Op een avond fluisterde hij de soldaten het verhaal van twee nimfen in, die ten gevolge van een verschrikkelijke vloek veranderd waren in heksen en voor altijd onder het donkere wateroppervlak moesten leven. Alleen in heel bijzondere gevallen werd de vloek verbroken kwamen de heksen als nimfen het water uit, om te dansen op de oevers van de Mincio.

Je raadt het al: tijdens de nacht die volgde op dit verhaal, kwamen de heksen uit het water en dansten ze tussen de slapende soldaten door. Slechts één van hen, Malco, werd wakker en zag dit schouwspel. Hij was op slag verliefd op een van de nimfen, Silvia. Hij smeekte haar om bij hem te blijven, maar zij kon niets anders dan terugkeren naar het donkere water. Als aandenken gaf ze Malco een zakdoek met een knoop erin, als symbool van haar eeuwige liefde voor hem.

Uiteindelijk konden de twee elkaar niet weerstaan. Ze waren echter niet veilig op het droge, vooral Silvia niet, en dus doen ze letterlijk onder. De zakdoek met knoop lieten ze op de oever achter… 

Aan deze bijzondere knoop dankt de tortellino zijn vorm. Het goudgele pastadeeg wordt gevuld met een delicate vulling (wij aten vorige week, zo in het najaar, bijvoorbeeld tortellini met pompoen bij Ristorante Alla Borsa)  en vervolgens in een vloeiende beweging tot een soort knoop gedraaid. Een liefdesknoop…

tortellino

Vanmiddag delen we het recept voor deze nodi d’amore, zodat je ook thuis deze amoureuze tortellini kunt serveren.

Festa del Nodo d’Amore
Dol op deze liefdestortellini? Zorg dan dat je op de derde dinsdag van juni in Borghetto bent. Op de Ponte Visconteo wordt dan namelijk het Festa del Nodo d’Amore gevierd, waarbij elke meter van de brug wordt bezet door tafeltjes waarop de bijzondere, handgemaakte tortellini worden geserveerd. In totaal worden er wel 600.000 ‘knopen’ gemaakt, allemaal met liefde!

Ciao-tutti-Special-35-De-mooiste-dorpjes-van-Noord-Italië

De mooiste dorpjes van Noord-Italië
Vernazza is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In onze Special hebben we al deze mooiste dorpjes in het noorden van Italië voor je verzameld, voor een unieke reis langs de allermooiste plaatsjes in de regio’s Valle d’Aosta, Piemonte, Ligurië, Lombardije, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia en Veneto.

Bestel De mooiste dorpjes van Noord-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Een reactie

  1. bearzatto silvana

    als je in Valeggio sul mincio zijt, moet je zeker ook naar de trattoria “Gatto moro” gaan. Daar maken ze naast de overheerlijke nodi d’amore ook de luccio klaar, een overheerlijke vis die enkel daar in de Mincio te vinden is.
    je kan ook logeren in het charmante familiehotel Faccioli, mooie kamers, lekker ontbijt en supervriendelijke mensen en een Cantina met overheerlijke streekgerechten en mooie wijnkaart.
    zeker doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *