Home » Reizen door Italië » Friuli-Venezia Giulia » Oktober in Italië: de nazomer van Santa Teresa
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Oktober in Italië: de nazomer van Santa Teresa

Herfst-in-Friuli-3

De Italiaanse herfst is in volle gang! Voor Ciao tutti ontdekte Willemijn de duizend kleuren van dit prachtige jaargetijde in Friuli Venezia Giulia. Ze neemt jullie de komende dagen mee op verkenning door deze mooie, onontdekte streek in het noordoosten van Italië.

Hallo oktober!
De winter staat voor de deur en de koude en gure maanden naderen met rasse schreden. Maar gelukkig hebben we oktober nog.

Indian summer, noemen ze dit jaargetijde in Noord-Amerika – een prachtige, beeldende omschrijving. In Italië schijnt de zon vaak nog volop in oktober, en het kan soms zelfs zomers aanvoelen. Zomers, maar dan met duizend tinten rood, paars en geel om je heen. Is er eigenlijk iets mooiers dan de herfst?

Herfst-in-Friuli-1

De zomer van Santa Teresa
In Italië noemen ze deze periode ook wel de ‘zomer van Theresia’. Waar komt die gekke benaming vandaan?

De heilige Theresia (Santa Teresa), je kent haar wellicht van het beroemde beeld van Bernini in de Santa Maria della Vittoria in Rome, leefde in de 16de eeuw. Ze was van Spaanse komaf, trad toe tot de orde der karmelietessen en schreef veel theologische boeken, die haar postuum de status van kerklerares opleverden.

Maar waarom is Santa Teresa nu zo sterk verbonden met de maand oktober? Dat verhaal heeft met haar merkwaardige dood te maken. Theresia stierf namelijk precies in de nacht van 4 op 15 oktober van het jaar 1582.

De nacht van 4 op 15 oktober? Dat klopt! Het was de nacht dat de kalenderhervorming van paus Gregorius XIII werd doorgevoerd (ter vervanging van de oude Juliaanse kalender) en er zomaar tien dagen werden overgeslagen.

 

Friuli Venezia Giulia in duizend kleuren

In Friuli Venezia Giulia kun je met volle teugen genieten van de maand van Theresia. De regionale keuken is in de herfst en winter misschien wel op z’n best, de indrukwekkend mooie natuur verandert bijna zienderogen van kleur en vorm en op de terrasjes van Trieste en andere stadjes kun je – met de jas aan – nog heerlijk genieten van een wijntje in de zon.

Kortom: Ciao tutti ontdekt Friuli! Andiamo?

Herfst-in-Friuli-2

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *